Matka-Agentit, logolinkkiPop Jazz Konservatorio Animaatio

Aleksi Salmenperän uusi elokuva Tyhjiö saa ensi-iltansa syksyllä – kulissien takana valmistellun draamakomedian uunituore traileri julkaistu

15.6.2018

Laura Birnin ja Tommi Korpelan tähdittämä pitkä näytelmäelokuva Tyhjiö on pirullisen hauska kuvaus parisuhteista, taiteesta ja menestyksen hinnasta. Elokuva-alan huippunimien toteuttama poikkeuksellinen independent-elokuva saa valtakunnallisen teatteriensi-iltansa syksyllä 2018.

Moninkertaisesti palkitun Aleksi Salmenperän (mm. Häiriötekijä, parhaan ohjauksen Jussi-palkinto 2016) ohjaama ja käsikirjoittama Tyhjiö on kulissien takana valmisteltu itsenäinen tuotanto, jota on kuvattu muun muassa Havannassa, Berliinissä, Inarissa ja Los Angelesissa. Kansainvälisen läpimurron kynnyksellä olevan näyttelijä Pihla Sucksdorffin (Laura Birn) sekä tyhjän paperin kammon kanssa painivan kirjailija Eero Kailan (Tommi Korpela) parisuhdetta kuvaavan elokuvan traileri on julkaistu täällä:Salmenperän elokuville ominaisen mustan huumorin sävyttämän Tyhjiön rooleissa nähdään useita Suomen eturivin näyttelijöitä, muun muassa Hannu-Pekka Björkman, joka tekee tuhdin roolin Eeron pahimpana kirjailija-kilpailijana Ilmari Kuutsana, sekä mm. Matleena Kuusniemi, Minna Haapkylä, Kaija Pakarinen, Kari Heiskanen ja Pihla Viitala.

Salmenperä alkoi työstää Tyhjiötä jo kevättalvella 2014, ja hän on tehnyt elokuvaa samanaikaisesti menestyksekkäiden elokuviensa Häiriötekijä (2015) ja Jättiläinen (2016) kanssa. Tyhjiötä hän halusi alusta asti edistää ulkopuolisista aikataulupaineista riippumattomana. Elokuvan käsikirjoitusta edistettiin lukuisten kuvausjaksojen välissä yhdessä työryhmän kanssa, ja elokuvan tapahtumat ja tapahtumapaikat mukailevat osittain tekijöiden ammatillisia elämänvaiheita.

Tyhjiö, Hannu-Pekka Björkman ja Toimmi Korpela

Hannu-Pekka Björkman ja Tommi Korpela. Kuva: Pietari Peltola

”Aloimme tehdä Tyhjiötä läheltä omaa elämänpiiriämme ja omia ammatillisia kokemuksiamme”, Salmenperä kertoo. ”Edetessämme pohdimme jatkuvasti, kuinka voisimme säilyttää sisällöllisen ja muodollisen rohkeuden sekä omaehtoisuuden mahdollisimman pitkään. Tyhjiö on tehty tuotannollisesti riippumattomasti ja vain ja ainoastaan rakkaudesta elokuvaan maustettuna kroonisella aikaansaamisen pakolla.”

Tyhjö on tuotettu kotimaisen elokuva-alan vakiintuneiden toimijoiden sekä elokuvan ydintyöryhmän voimin. Elokuvan tuotannosta vastaavat Mia Halmeen ja Aleksi Salmenperän tuotantoyhtiö Sahadok sekä Misha Jaarin ja Mark Lwoffin tuotantoyhtiö Bufo. Elokuva on toteutettu yhteistyössä Yleisradion, P. Mutasen elokuvakonepajan, Valofirman ja Helsingin Elokuvaäänityksen kanssa, ja sen jakelusta elokuvateattereissa ensi syksynä vastaa B-Plan Distribution. Elokuvan markkinointia ja levitystä on tukenut Suomen elokuvasäätiö.

Aleksi Salmenperä (s. 1973) kuuluu Suomen menestyneimpiin elokuvaohjaajiin. Salmenperä voitti parhaan ohjaajan Jussi-palkinnon vuonna 2016 elokuvastaan Häiriötekijä. Hänen elokuvansa Lapsia ja aikuisia (2003) sekä Miehen työ (2007) ovat kumpikin olleet Suomen Oscar-ehdokkaina. Salmenperän ohjauksia ovat myös kiitosta keränneet Jättiläinen (2016) sekä dokumenttielokuva Alaska Highway (2013).

Elokuvan synopsis


Eeron (Tommi Korpela) kirjailijanura on tukevassa laskussa, ja uuden romaanin kirjoittaminen sakkaa pahasti. Pihla (Laura Birn) on kunnianhimoinen näyttelijä kansainvälisen läpimurron kynnyksellä. Kumpikaan ei ole valmis tinkimään urastaan, vaikka parisuhde voi huonommin kuin koskaan.

Eero päätyy erikoisiin ja epätoivoisiinkin ratkaisuihin saattaakseen uransa uudelleen lentoon. Määrätietoinen Pihla päättää sovittaa yhteen näyttelijäntyön ja uuden roolinsa tuoreena äitinä. Mutta mahtuvatko suuret suunnitelmat samaan suhteeseen? Eero ja Pihla etsivät tahoillaan vastauksia muun muassa Inarista, Berliinistä, Havannasta ja Hollywoodista.

Tyhjiö on Aleksi Salmenperän (mm. Jättiläinen 2016, Häiriötekijä 2015) kipeällä tavalla riemukas elokuva onnistumisen hinnasta ja epäonnistumisen tuskasta. Se nauraa lämmöllä työnteon ja taiteen totisuudelle sekä hetkille, jolloin toinen ei vain tajua.

Tyhjiö (97min, Suomi 2018)
Käsikirjoitus ja ohjaus: Aleksi Salmenperä
Kuvaus: Pietari Peltola, Peter Flinckenberg F.S.C., Heikki Färm F.S.C.
Pukusuunnittelu: Riitta Röpelinen
Maskeeraussuunnittelu: Mari Vaalasranta
Leikkaus: Samu Heikkilä
Äänisuunnittelu: Tuomas Klaavo
Musiikki: Ville A. Tanttu
Tuottaja: Aleksi Salmenperä
Vastaavat tuottajat: Misha Jaari, Mark Lwoff
Osatuottajat: Samu Heikkilä, Laura Birn, Tommi Korpela, Tuomas Klaavo, Artturi Mutanen, Jani Lehtinen
Tuotanto: Oy Bufo Ab, Sahadok Oy
Ty

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010