Pop Jazz Konservatorio AnimaatioMatka-Agentit, logolinkki

Designmuseon syksyssä näyttely Josef Frankista

20.6.2018

Designmuseo esittelee syksyllä itävaltalaissyntyisen arkkitehti-muotoilija Josef Frankin (1885-1967) tuotantoa arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun, huonekalumuotoilun ja tekstiilisuunnittelun aloilla.

Frank on ikoni, jonka työ määrittää edelleen käsitystämme siitä, mitä pohjoismainen sotien jälkeinen muotoilu on. Hän aloitti uransa modernistina, mutta kääntyi myöhemmin painottamaan sattuman merkitystä, vaikutteita historiasta ja eri kulttuureista sekä sisustuksen mukautumista muuttuvaan elämään. Desigmuseon näyttely avaa Frankin joustavaa ja vapaata muotoilukäsitystä.

Josef Frank

Kuva: The MBS Group

Itävallan taideteollisuusmuseo MAKin tuottama näyttely on kaikkien aikojen laajin katsaus Frankin työskentelyyn. Se sisältää esineitä merkittävistä itävaltalaisista kokoelmista sekä materiaalia ruotsalaisen Svenskt Tennin arkistosta. Näyttelyn ovat kuratoineet arkkitehti Hermann Czech ja amanuenssi Sebastian Hackenschmidt, ja Helsingissä se toteutuu MAKin ja Designmuseon yhteistyönä.

”Josef Frank oli muotoilun suuri humanisti, joka arkkitehtinä keskittyi muun muassa sosiaaliseen asuntotuotantoon. Frankin henkilökohtainen historia, kuuluminen Wienin juutalaisvähemmistöön ja antisemitismistä johtunut pakeneminen Ruotsiin 1930-luvulla, jätti vahvan jäljen myös hänen muotoilufilosofiaansa. Niin Frankin ajattelu kuin tämän estetiikkakin ovat jälleen erittäin ajankohtaisia”, toteaa näyttelyn kuratoinnista Designmuseossa vastaava Anna Vihma. Designmuseossa nähtävän näyttelyn arkkitehtuurista vastaa Hanni Koroma.

Josef Frank (1885-1967)
Josef Frank syntyi Badenissa Itävallassa vuonna 1885. Frank opiskeli arkkitehdiksi Berliinissä ja hänen väitöskirjansa vuodelta 1910 käsittelee Leon Battista Albertin kirkkoarkkitehtuuria. Vuonna 1925 Frank perusti Haus & Garten -sisustusyrityksen arkkitehtikollegoidensa Oskar Wlachin ja Walther Sobotkan kanssa. Frank pakeni juutalaisvainoja Ruotsiin vuonna 1933, missä hän teki uran Svensk Tenn -sisustustalon merkittävimpänä suunnittelijana.

Näyttely on esillä Designmuseossa 12.10.2018-17.3.2019

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010