Matka-Agentit, logolinkkiPop Jazz Konservatorio Animaatio

Kelttuja ja kokkalehia

21.6.2018

Ei siitä niin kauhian monta vuotta oo, ku päätettihin vihiityn aviomiehen kans viettää oikeen yksityynen juhannus. Tarkootus oli kollata kaikki kaapit ja kokki siinä sivus, ku joka paikka pursus kokkalehia.

Silloon ei tieretty mitää konmarista eikä rounsiftauksesta, mutta täysinääset kaapit puhuu omaa kieltänsä. Aviomies rupes romajamahan mieskaappinsa kans. Sielä oli kuulemma tärkeetä kaluja. Mutta niitä oli myös Hiliman kaapiis.

Vanhat työkalut

Kuva: Kaaos kukkaruukussa

Ku mentihin yhtehen juhannushäiren jäläkihin silloon joskus, saatihin olla leviää melekeen tyhyjäs taloos. Hilima tykkäs, notta liinavaattehille pitää olla oma kaappi samoon ku erilaasille huusholliromuulle. Astiakaapin alahyllylle ilimestyy roppuja ja naulaloota. Liinavaatekaapin alahyllylle pesiityy vasaroota ja loorallinen erilaasia näpsittimiä. Valitin anopille, ku vihiitty aviomies on sen kersa. Se sanoo, notta miesväki on kares akkaan kaapiista ja että miehet riitelöö sillä lailla rakkauren tilasta. No, sinne ne jäi kaikki romut ja kokkalehet alahyllyylle. Lakanat ja vasarat on ollu sovus vuosikauret.

Sovittihin, notta jaetahan taloon kaapit vasaroolle ja kaikkellaasille nassaroontikokkalehille ja Hiliman tavaroolle. Juhannusaatto meni siinä mukavasti. Illalla pisteltihin silliä ja pernoota ja istuttihin portahilla ku kerranki oli lämpöönen (käytihin me saunaski pesemäs tomut rupista). Mutta juhannuspäivänä otti vähä lujallen, ku Hilima oli laittanu pikkuusehen sivukaappihin papiljotit, saipuoota, kynttylöötä ja sellaasia. Isäntä tuli isoon looran kans ja rupes tälläämähän samahan kaappihin lamppuja, roppuja ja kaikellaasia tonkia. Sanoonki, notta ei kai ny täs iäs renkää enää rakkauresta tiskuteerata ja että kaappi on Hiliman. Sillä rupes alahuuli venymähän samoon ku nuorena ja se epääli, notta akkaan romut on tärkeempiä. Sanoon, notta justihin ja ettiin pannukaapista kokonaasen hyllyn. Oli kuulemma vaikiaa kyykkyä niin alahalle!

Ku kaapit oli jaettu, alakoo kokin purkaminen. Oli kelttua jos toista, iankaikkisia lakanoota, renttumattoja, läkkitonkkia ja vaikka mitä. Anttilasta ostetut loorat oli kohta täynä. Mutta kokki tyhyjeni vauhrilla ja pihalla ihaaltihin yhyres romulootia. Mies rupes kääntelehmähän kokkalehia päivän valos, vaikka Hilima oli peittäny kaikki vanhoolla lakanoolla. Se löyti vaarin tekemiä kirvehen varsia, itte teheryn höylän, sotien jäläkehen ostetut kumiteräsaappahat, entisen naapurisuutarin kenkulestiä ja sitä rataa. Olivat kuulemma perintötavaroota. Oli looris alumiinikattilootaki ja Hilima sanooki, notta ruvetahan säästämähän ja keitetähän vanhoos kattiloos ja myyrähän uuret. Mitäs meirän vanhojen on väliä, vaikka saataaski alumiinimyrkytys. Löytyy pikkuunen aarrekin. Isoomummavainaan rautaanen lintupata oli hyväs kunnos. Tuloo makooset paistit, ku poltettihin se läskillä.

Meillen tuliki pitkästä aikaa isoo inttäminen. Hilima kysyy, onko meirän pakko pankota kuollehien sukulaasten romuja, ku kukaa ei niitä huoli ikää. Aikansa ku toimitetthin, päätettihin, notta ei mitää museoota meirän tontille – ja ruvettihin orottamahan arkia ja sorttiaseman aukiamista.

Tänä juhannuksena nauretahan sillooselle juhannuksen pirolle. Oltihin vielä niin nuoria, notta jaksettihin tinttaalla romuusta ja sellaasista. Jotaki opittihin. Viis vuotta vanhemmat keltut pannahan yleesehen vaatelootahan ja kerran vuores hävitetähän kaapiista ylimäärääset. Joo, on Hilimalla köökin kaapin päällä isuäireen Arapian pilikkumit ja kuppia, ja tallella on kans 60-luvulta wirkkalat ja sarpanevat. Ne saa sitte omat kersat nakata menehmähän. Autotallin perällä on sepän takomia kaluja, notta ei aivan hunnia olla.

Hilima jätti kersoolle kattottavaksi soran jäläkehen itte kasvatetusta pellavista teheryt tantut. Toinen on sellaanen taskullinen tanttu ja toises on hames ja jakku. Itteväriätyys kankahis on koria rannut ja pruuniis napiis koreeta pikkuusia kukkia.

Istutahan taas vastamaalatuulla punaasilla portahilla ja kattellahan ku kissi kihinaa ittiänsä heinikos. Syörähän silliä ja uusia pernoota niinku ennenki. Juhannuspäivänä passatahan poijan perheelle einestä pöytähän ja lämmitetähän niillen päiväsauna. Vihiitty aviomies lupas teherä vihirat ja Hilima munasoosia pernoolle. Kekkuloolle on varattu mansikoota ja jäätelyä.

Lämpööstä mieltä ja kuivia puita takkahan!

Sanasto

Kelttu = vaate
Kokkale(s) = yleisnimi tavaroille
Kokki = ullakko
Pursuta = tulvia yli, olla liikaa tavaraa
Näpsitin = tongit, nokkapihdit jne.
Kares = kateinen
Nassaroida = tehdä käsin (miesten) pikkutöitä
Ruppi = keho
Tiskuteerata = keskustella, tivata
Tanttu = naisen kokopuku
Perna = peruna
Kekkula = lapsi
Toimittaa = jutella


Hilima

Hilima

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010