Sesam ProductionPop Jazz Konservatorio Animaatio

Kaakon Kamarimusiikki toi iloa ja valoa kesäiltaan – Pekka ja susi valloitti lapsiyleisön

4.7.2018

Viides Kaakon Kamarimusiikki aloitti aurinkoisissa tunnelmissa lasten konsertilla Pekka ja susi sekä avajaiskonsertilla Iloa ja valoa! Virolahden kirkossa eilen 3.7. Jo vakiintunut taiteilijajoukko vei runsaslukuisen yleisön kesäillan tunnelmiin kepeällä, mutta vahvalla tulkinnalla niin suurten säveltäjien Beethovenin ja Schubertin kuin naapurimaamme Viron Arvo Pärtin musiikista.

Taiteellinen johtaja Jukka Merjanen kertoi Kaakon Kamarimusiikin ohjelmiston syntyneen pääasiassa vaihtelevien konserttipaikkojen mukaan ja niiden tunnelmaan sopivina. Äärimmäisen tiukkaa teemaan musiikkia ei ole rajattu. Kamarimusiikkifestivaaliin on tänä vuonna kuitenkin kevyellä teemalla ’Meri yhdistää’ sisällytetty musiikkia sekä sata vuotista itsenäisyyttään juhlivasta Virosta sekä Itämeren maista.

Kvartetto fagotille ja jousille

Karl Stamitzin kvarteton fagotille ja jousille esittivät Jukka Merjanen (viulu, vas.), Mari Viluksela (alttoviulu), Bence Bogányi (fagotti) ja Tuomas Ylinen (sello). Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Avajaiskonsertti lähti liikkeelle Karl Stamitzin kvartetolla fagotille ja jousille. Säveltäjän orkesteriteokset ovat lyyrisiä ja tunteikkaita ja teos kevyen valoisana sopi hyvin johdattelemaan koko festivaalin tunnelmiin.
Tätä esitystä seurannut Ludwig van Beethovenin Sonaatti sellolle ja pianolle nr 2 g-molli poikkeaa saman aikakauden eli 1700-luvun lopun sonaateista sikäli, että sello on tasavertaisina soittimena pianon kanssa. Kuulijalle tämä näyttäytyi mielenkiintoisena vuoropuheluna soitinten välillä. Sonaatin esittivät varmaotteisesti Tuomas Ylinen (sello) ja Liisa Malmivaaran (piano).

Kaakon Kamarimusiikinn avaus

Ennen avajaiskonserttia Virolahden kirkon portailla Kaakon Kamarimusiikki ryn puheenjohtaja Risto Kouki (oik. ylhäällä) esitti avaussanat ja toiminnanjohtaja Siru Ahopelto (oik.) haastatteli taiteilijoita Liisa Malmivaaraa (vas.), Tuomas Turriagoa ja Ilari Angervoa. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Konsertti päättyi edelleen valoisiin ja eloisiin Franz Schubertin tunnelmiin Rondolla sooloviululle ja jousikvartetille A-duuri. Sooloviulun osuuden esitti Petteri Iivonen ja viuluissa olivat Jukka Merjanen, Janne Malmivaara sekä Ilari Angervo, alttoviulussa Ilari Angervo ja sellossa Tomas Nunes-Garcés. Melko harvoin kuultu teos sykäytti selvästi yleisöä, raikuvat aplodit olivat ansaitut.

Väliin mahtui modernia musiikkia. Ranskalaisen Henri Dutilleuxin Sarabande et Cortege fagotille ja pianolle on säveltäjän varhaisia teoksia ja kuultiin Bence Bogányin (fagotti) ja Tuomas Turriagon (piano) tulkitsemana. Säveltäjä yhdistelee erilaisia tyylilajeja, mutta ei edusta välttämättä mitään koulukuntaa. Musiikista voi kuulla vaikutteita Claude Debussylta ja Maurice Ravelilta sekä mm. jazzista ja kansanmusiikista. Teos tarjosi sopivasti lyyrisyyttä sekä ärhäkkyyttä.

Tuomas Turriago esittää Arvo Pärtiä

Tuomas Turriago sai Arvo Pärtin teoksen helmeilemään. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Arvo Pärtin minimalistisen yksinkertainen teos Variationen zur Gesundungen von Arinushka soolopianolle Tuomas Turriagon esittämänä herkisti hiljentymiseen. Teos kuvasi säveltäjän tyttären toipumista umpisuolen leikkauksesta. Kokonaisuutena konsertti vei sopivalla tavalla tunnelmasta toiseen, oli kuin olisi istunut pihakeinussa rauhallisen kauniissa kesäillassa – niin kuin istuikin!

Susi sai fanit


Lapsiyleisölle oli ensimmäistä kertaa tarjolla oma päivällä järjestetty konsertti, Sergei Prokofjevin musiikkisatu Pekka ja susi. Sovituksen oli tehnyt Tuomas Turriago, joka esiintyi myös konsertissa. Pekan ja isoisän seurana asusteli kotona kissa ja lammessa ankka sekä puussa lintu. Susi asui lähimetsässä ja niitylle menevää porttia ei saanut avata. Pekka kuitenkin meni portista niitylle ja tietenkin susi käytti tilannetta hyväkseen nielaisemalla ankan sekä muutenkin uhkaamalla kotoista rauhaa.

Pekka ja susi, susi vangitaan

Pekka (Jukka Merjanen) saa suden (Bence Bogányi) kiinni. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Sadussa oli jännitystä kerrakseen ja vanhempiensa sekä isovanhempiensa seurassa paikalle saapunut runsaslukuinen lapsiyleisö seurasi herkeämättömän vilkkaasti tapahtumien kehitystä. Eri sadun hahmoja ilmentäneet soittimet vuorottelivat kertojan kanssa. Antti Niemen kertoja vei vahvan täsmällisesti satua eteenpäin ja pienten katsojien huomio kiinnittyi soittimien äänten vaihteluihin eriasteisella herpaantumattomuudella.

Sitten tuli jännittävin hetki ja salin lapsiyleisö hiljeni tyystin. Susi saapui näyttämölle! Jännitystä riitti loppumetreille saakka, mutta onneksi Pekka rohkaistui ja nappasi suden kiinni. Metsästäjät saapuivat Pekan avuksi ja susi vietiin Korkeasaareen. Ankkakin pelastui, kun susi oli nielaissut sen kokonaisena.

Selkeä toteutus kertomuksen ja soitinten välillä upposi niin nuorempaan kuin vanhempaankin yleisöön. Susi oli tavattavissa vielä konsertin jälkeen ja sai oman fanijoukon, jolle jakoi anteliaasti nimikirjoituksia.

Pekka ja susi, susi jakaa nimikirjoituksia

Susi jakamassa nimikirjoituksia fanien ympäröimänä. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi
Marja Jähi-Salo

Marja Jähi-Salo
marja.jahi-salo a amusa.fi

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010