Sesam ProductionPop Jazz Konservatorio Animaatio

Torstain musiikkitaikaa Virolahdella

5.7.2018

Kaakon Kamarimusiikin kolmas päivä torstaina 5.7. elettiin Harjun oppimiskeskuksessa tsaarillisissa kehyksissä ja illalla Miehikkälän kirkossa.

Päivällä Hovin salin täydeltä kamarimusiikkia musisoivat Tuomas Turriago, piano, Jukka Merjanen ja Petteri Iivonen, viulu, Ilari Angervo, alttoviulu, Tuomas Ylinen ja Tomas Nuñez-Garcés, sello sekä Bence Bogányi ja Hanna Yu, fagotti. Päiväkonsertin ohjelma oli jälleen kerran taidolla rakennettu, mistä kiitos isolla k-kirjaimella kuuluu taiteelliselle johtajalle Jukka Merjaselle.

Bence Bogányi ja Hanna Yu

Bence Bogányi ja mestariluokan oppilas Hanna Yu esiintymässä. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Säveltäjänimet Toivo Kuula, Anton Reicha, Ludwig van Beethoven, Gioachino Rossini ja Antonia Bazzini takasivat, että meillä kaikilla, siis muusikoilla ja yleisöllä oli hauska ja intohimoinen tunti.

Bence Bogányin fagotti oli menotuulella, kuten myös Tuomas Turriagon flyygeli – tai viulistit tai sellistit, siis kaikki soittivat juuri sillä hetken hurmalla, mitä kamarimusiikilta voi odottaa. Rentous, musisoimisen ilo, taituruudesta nauttiminen ja hyvä mieli yhdessäolosta olivat elämystä.

Harjun Hovi

Harjun Hovin päärakennus. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Kuulan Barcarole oli kuulamainen, kirkas ja liioitteleva, kuulamainen. Tuomas Turriago puhalsi oikean kirkkauden tähän pieneen venelauluun. Fagotin taikaa löytyi Reichan variaatioista, joista sai nauttia Bogányin mukana. Edelleen Rossinin aariat ihastuttivat, olihan hupsua kuulla tuttuja aarioita
bumbum nuoteilla. Bogányi soitti mestarioppilaansa Hanna Yun kanssa Rossinit periaatteella kannat kattoon.

Beethovenin B-duuri pianotriosta sai nauttia, kuten tutuntutusta aina. Viulu, sello, piano. Kun ne soivat yhteen ja Beethoven on kirjoittajana, teoksesta pääsee nauttimaan. Jukka Merjasen viulu, Tuomas Ylisen sello ja Tuomas Turriagon piano tekivät juuri sen.

Päivähetken päätös oli Bazzinin La Ronde des Lutins viululle ja pianolle. No, kun Turriago ja Iivonen laittavat tempot kiirevauhtiin, tuloksena on henkeäsalpaavat hetket.

Tukevaa musiikkia kirkossas


Illan täysimittainen konsertti oli Miehikkälän kirkossa. Illan avausteos oli Paul Jeanjeanin Preludi ja scherzo fagotille ja pianolle. Bogányi ja Turriago soittivat viime vuosisataisen haikeuden, jonka rytmeissä saattoi kuvitella kaupunkien valojen loistoa 20-luvulla.

Jukka Merjanen Miehikkälän kirkossa taiteilijatapaamisessa

Taiteellinen johtaja Jukka Merjanen kertoi taiteilijatapaamisessa kamarimusiikin hengestä, Kaakon hengestä. Soittajien välille on syntynyt hyvä yhteishenki ja se on tärkeää viiden päivän festivaalin tiukoissa aikatauluissa. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Gabriel Fauré oli loistava valinta juuri tähän hetkeen. Jukka Merjanen, viulu ja Liisa Malmivaara, piano puhuttelivat Sonaatilla viululle ja pianolle no 1, op 13. Taiten rakennettu sonaatti oli nautittavaa alusta alkaen. Merjasen kaikuva viulu ja Malmivaaran täyteläisesti soiva piano hivelivät – ja kun Faurén sonaatti on rikassointinen. Kun illan teema oli Romantiikan väkevää voimaa, Fauréoli juuri sitä.

Se Suuri odotettu oli Johannes Brahmsin pianokvintetto f-molli, op 34. Jukka Merjanen ja Petteri Iivonen, viulu, Ilari Angervo alttoviulu, Tuomas Ylinen, sello ja Tuomas Turriago, piano soittivat upean Brahmsin.

Kaakon Kamarimusiikki, Pianokvintetto

Brahmsin pianokvinteton soittivat Jukka Merjanen (viulu), Petteri Iivonen (viulu), Tuomas Turriago (piano), Ilari Angervo (alttoviulu) ja Tuomas Ylinen (sello). Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Brahmsin kruunu ei ole turha lempinimi tälle kvintetolle. Se on intohimoinen, intensiivinen ja tunnekylläinen teos, jota odottaa aina. Miehikkälässä soitettu kvintetto oli värikylläinen, tummasävyinen ja syvällä tunteella ladattu. Ehkä suurimman vaikutuksen teki temperamentti, jonka kaikki muusikot jakoivat.

Kvintetto latautui alusta hurjaan loppunousuun – tähän tarvitaan sisäistynyttä käsitystä teoksen sielusta. Brahms oli jälleen suuri, kiitos Merjasen, Iivosen,
Angervon, Ylisen ja Turriagon.Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/MJ-S (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010