Sesam ProductionPop Jazz Konservatorio Animaatio

Kesän museokierrokset nouseva ilmiö — heinäkuussa 230% kasvu museokäynneissä

23.7.2018

Kesä on muodostumassa merkittäväksi museosesongiksi. Lomareittien varrella olevien museoiden kävijämäärät kasvavat merkittävästi kesäkuukausina. Listasimme 15 suositumman mökkikunnan Museokortti-vetonaulat.

Kulttuurielämysten etsiminen kotimaasta kasvattaa suosiotaan. Museokierrokset kotimaan museokohteisiin ovat nouseva ilmiö, joka näkyy erityisen voimakkaasti kesäkuukausina.

J.L. Runebergin museo

J.L. Runebergin kotimuseo. Kuva: Museokortti

Lomareittien varrella olevien ja mökkikunnissa sijaitsevien kohteiden lisäksi suositut turistinähtyydet, kuten Suomenlinnan ja Tuusulanjärven museokeskittymät kiinnostavat kulttuurimatkailijoita. Molemmista löytyy yli 5 Museokortti-kohdetta.

Viime vuoden heinäkuussa (2017) tehtiin 131 400 Museokortti-käyntiä. Ennusteen mukaan kuluvan vuoden heinäkuussa (2018) museovierailuja määrä ylittyy selvästi. Kuluvan vuoden toukokuussa tehtiin 56 000 Museokortti-käyntiä. Kevät- ja kesäkuukausia verrattaessa kasvua museovierailujen määrässä on noin 230 prosenttia.

– Kävijätilastomme näyttävät, että kesäisin, jolloin suomalaiset matkustavat kotimaassa, myös vaikeammin saavutettavien museoiden kävijämäärät lisääntyvät, iloitsee yhteistyökoordinaattori Aino-Marja Miettinen.

Kotimaan matkailun suosio kasvussa – Museokortti vaikuttaa reitin valintaan


Museokortin asiakastutkimukseen vastasi 9 088 kortin omistajaa. Tulosten mukaan valtakunnallinen Museokortti muuttaa kortin omistajien matkustustapoja kotimaassa.

Kulttuurielämykset kuuluvat monilla perinteisesti matkaohjelmaan ulkomailla. Jopa 77 prosenttia vastanneista kertoo vierailevansa museoissa ulkomaanmatkan yhteydessä. Kyselyn tulosten perusteella Museokortti näyttää tuoneen saman trendin myös kotimaan matkailuun.

Museokortti-museoiden sijainnin perusteella tehdään asiakaskyselyn mukaan matkasuunnitelmia. 59 prosenttia vastanneista sanoo ottavansa huomioon Museokortti-kohteiden sijainnin matkaillessaan Suomessa.

Lähes 30 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo, että Museokortti on muuttanut heidän matkustustapaansa Suomessa. Yhtä monet vastasivat oman matkailunsa kotimaassa lisääntyneen kortin hankkimisen jälkeen.

15 suositumman mökkikunnan museot vetävät kävijöitä kesäkuukausina


Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuonna 2017 kaikkiaan 507 200 kesämökkiä. Eniten kesämökkejä oli Kuopiossa, jossa oli 10 800 mökkiä. Seuraavaksi eniten kesämökkejä oli Mikkelissä, Paraisilla, Lohjalla ja Savonlinnassa.

Suosituimpien mökkikuntien Musokortti-kohteet vetävät kesäkuukausina kävijöitä. Listasimme 15 suosituimman mökkikunnan Museokortti-vetonaulat kesältä 2017.

15 suosituimman mökkikunnan Museokortti-vetonaulat


1. Kuopio: Kuopion taidemuseo
2. Mikkeli: Mikkelin kaupungin museot, Päämajamuseo
3. Parainen: Paraisten kotiseutumuseo
4. Lohja: Lohjan museo
5. Savonlinna: Lusto - Suomen Metsämuseo
6. Hämeenlinna: Hämeenlinnan taidemuseo
7. Kouvola: Verlan tehdasmuseo
8. Salo: Salon taidemuseo - Veturitalli
9. Kuusamo: Ei Museokortti-kohteita
10.Raasepori: Tammisaaren museokeskus EKTA
11.Pori: Porin taidemuseo
12.Mäntyharju: Mäntyharjun Museo
13.Kemiönsaari: Söderlångviks museum (Söderlångvikin museo)
14.Kangasala: Mobilia
15.Naantali: Naantalin museo

Museokierros on helppo suunnitella karttapalvelun avulla — Museokortti-museoiden määrä kasvaa edelleen


Suomi on täynnä kiinnostavia kulttuurikohteita. Tutulla kesämökkireitillä voi olla kiinnostavia museoita, joiden löytäminen on nyt entistä helpompaa. Kesäkuussa käytöönotetun Museot.fi -sivuston karttapalvelun avulla kesälomamatkan suunnitteluun saa lisäpotkua, kun matkan varrelta voi etsiä aiemmin tuntemattomia museoita, joissa voi vaikka sateen sattuessa poiketa.

Museoiden karttahaku on kätevä lisäpalvelu etenkin kesäaikaan, kun ihmiset matkustavat lomillaan ympäri Suomea. Palvelu auttaa löytämään lähellä olevat pienemmätkin museot oman sijainnin perusteella. Museokohteita voi hakea myös paikkakunnan tai museon nimen perusteella ja hakutuloksen voi jakaa ystävälle.

Museot.fi -sivuston karttahakuun on listattu 280 museota ja niissä meneillään olevat näyttelyt ja tapahtumat. Palvelu toimii tietokoneella, tabletilla ja mobiililaitteilla.

Kesäkauden 2018 uudet Museokortti-kohteet:


Reitzin säätiön kokoelmat (Helsinki)
Rajamäen tehdasmuseo (Nurmijärvi)
Riuttalan Talonpoikaismuseo (Karttula)
Langinkosken keisarillinen kalastusmaja (Kotka)
Galleri Elverket (Raasepori)
Forngårdenin talomuseo (Raasepori)
Laukon kartano (Vesilahti - lähellä Tamperetta)
Casa Haartman (Naantali)
Haminan kaupungin museo (Hamina)
Haminan kauppiaantalomuseo (Hamina)
Taipaleen kanavamuseo (Varkaus)
Saaristomuseo Pentala (Espoo)
Paraisten teollisuusmuseo (Parainen)
Hangon rintamamuseo (Hanko)
Keski-Suomen museon Käsityöläismuseot (Jyväskylä)

Museokortti on vuoden voimassa oleva pääsylippu 277 suomalaiseen museoon. Museokortti-kohteita löytyy Ahvenanmaalta Inariin, pääkaupunkiseudultakin yli 40.

Museoissa vierailtiin vuonna 2017 ennätykselliset 7,1 miljoonaa kertaa. Valtakunnallisella Museokortilla tehtiin yhteensä lähes miljoona museokäyntiä.Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010