Matka-Agentit, logolinkkiPop Jazz Konservatorio Animaatio

Korsholman Musiikkijuhlat avaa ovensa koko kansalle

26.7.2018

Tämä on jo yhdeksäs peräkkäinen vuosi, kun Korsholman Musiikkijuhlia vietetään heinä- elokuun vaihteessa kesän vielä helliessä täysillä, mutta iltojen jo pikku hiljaa pimetessä. Tosin juhlien 35-vuotisessa historiassa yhdeksän vuotta on varsin lyhyt kirmaus.

Tänä vuonna valta juhlilla vaihtuu, kun uutena taiteellisena johtajana aloittaa Henri Sigfridssonin viisivuotisen kauden jälkeen ruotsalainen viulisti Cecilia Zilliacus. Hän on Musiikkijuhlien seitsemäs taiteellinen johtaja ja ensimmäinen nainen tehtävässä.

Trondheimin solistit

Trondheimin solistit. Kuva: Nikolaj Lund

Zilliacus on valinnut vuoden teemaksi taiteilijoiden tärkeän kohtauspaikan ja musiikin merkkimetropolin Leipzigin. Ohjelmassa kuullaan säveltäjiä Johann Sebastian Bachista Robert ja Clara Schumannin kautta Hanns Eisleriin ja Leipzig on jollain tavalla läsnä lähes joka konsertissa. Etenkin 1800-luvulla Leipzigissa kävivät kaikki vähänkään merkittävämmät taiteilijat ja Suomestakin kaupungissa vieraili esim. Sakari Topelius, joka tosin palasi koti- ikävän saattelemana matkoiltaan varsin nopeasti. Tänä vuonna on kulunut 200 vuotta Uudestakaarljavascript:insertTag('I',%20true);epyystä kotoisin olevan Topeliuksen syntymästä ja hänet huomioidaan festivaaliohjelmassa monin tavoin.

Topeliusta puolet nuorempi on itsenäinen Viro ja myös virolainen musiikki saa sijaa festivaalilla Arvo Pärtistä Helena Tulveen.

Festivaalin taiteilijakunta on hyvin kansainvälinen. Valtaosin taiteilijat tulevat Pohjoismaista, mutta kaksi huipputason yhtyekiinnitystä tulee kauempaa Euroopasta: Lontoossa syntynyt Chiaroscuro-kvartetti esittää klassismin ja varhaisromantiikan ajan jousikvartettokirjallisuutta suolikielin ja matalassa vireessä.

Saksalaisen Fauré Quartettin ohjelmassa on pianokvartettojen helmiä romantiikan ajasta eteenpäin. Kotimaisia taiteilijoita Musiikkijuhlilla edustavat mm. pianisti Heini Kärkkäinen, kontrabasisti Pontus Grans ja sähköbasisti Lauri Porra, joka esiintyy sekä soolona, kamarimuusikkona että yhdessä Flyover Ensemblensä kanssa.

Cecilia Zilliacus

Cecilia Zilliacus. Kuva: Finland Festivals

Avajaispäivänä 25.7. ohjelmassa oli kaksi konserttia: Rewell Centerissä klo 15 on festivaaliavajaiset ja illalla klo 19.30 Vaasan kirkossa esiintyy norjalainen kamariorkesteri Trondheimin solistit yhdessä sopraano Elin Rombon ja viulisti Cecilia Zilliacuksen kanssa. Avajaiskonsertti on vuorovuosin Vaasan ja Mustasaaren kirkossa ja tänä vuonna on siis Vaasan kirkon vuoro.

Festivaali alkaa kansanmusiikilla


Avajaistilaisuudessa Rewell Centerissä Vaasan ytimessä esiintyivät urkuri Mattias Wager ja Ruotsin valovoimaisimpiin kansanmuusikoihin kuuluva Lena Willemark. Suurelta osin improvisaatioihin perustuvan konsertin ohjelma selvisi luomishetkessä paikan päällä. Musiikkijuhlahallituksen puheenjohtaja Bo Kronqvist avaa tilaisuuden

Avajaiskonsertissa maineikas Trondheimin solistit

Norjalaisten kamariorkesterien kärkeen kuuluva Trondheimin solistit juhlii tänä vuonna jo 30-vuotista taivaltaan. Orkesteri esiintyy keskiviikkona Vaasan kirkossa avajaiskonsertissa, jonka ohjelmassa yhdistyy upouusi ja vanha, norjalainen ja yleiseurooppalainen, Leipzig ja vuonot, juhannushäät ja käsityskyvyn ylittävä terrori.

Konsertin solisteina toimivat Cecilia Zilliacus, joka esittää Johann Sebastian Bachin viulukonserton E-duuri BWV 1042, ja ruotsalainen sopraano Elin Rombo, jonka ohjelmassa on Edvard Griegin rakastetuimpia lauluja. Uutta norjalaista musiikkia edustaa Maja Ratkjen Tale of Lead and Frozen Light ja konsertin päättää norjalaisen Johan Svendsenin Leipzigissa syntynyt jousioktetto A-duuri op. 3 reilun 150 vuoden takaa.


Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010