Matka-Agentit, logolinkkiSesam Production

Hamina Tattoossa Piccoli Pieni, kuninkaallisia kuvioita ja Bu-Ggu tanssia

2.8.2018

Tämän vuoden Hamina Tattoon Marssishow’n ensi-ilta toi yleisön eteen monipuolisen mielenkiintoisen ja vaikuttavan kokonaisuuden Haminan Bastionissa eilen 1.8. Kahdeksan eri maan sotilassoittokunnat esiintyivät tyylillä vakavasti ja rennosti jokainen omanlaisinsa kuvioin. Tänä vuonna Suomen osuus oli erityisen mittava, kun maamme puolustusvoimat viettää 100-vuotisjuhlavuottaan.

Hamina Tattooseen osallistuu soittokuntia kahdeksasta eri maasta. Marssishow’n komeassa avauksessa kaikista soittokunnista koostuva yhdistetty Tattoo-soittokunta esitti Timo Forsströmin teoksen Liehu ”fanfaari 100-vuotiaalle Suomen lipulle”. Esitys oli kokonaisuudessaan nimeltään Suomen lipun tie ja siihen osallistuivat tanssiosuudella Kirjavat tanssiryhmä.

Hamina Tattoo, Suomen lipun tarina

Yhdistetyt Suomen sotilassoittokunnat Pikkoli Pieni, Täysin pikkoloin. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Tattoossa ovat edustettuina Saksan maavoimien soittokunta Kasselista, Hollannin kuninkaallisen sotapoliisin soittokunta, Venäjän puolustusministeriön edustussoittokunta, Iso-Britannian merijalkaväen soittokunta, Etelä-Korean puolustusministeriön traditionaalinen soittokunta, Yhdysvaltojen merijalkaväen soittokunta sekä Kuninkaan kaartin soittokunta ja kivääriryhmä Norjasta.

Hamina Tattoo, soittajia odottelemassa konsertin alkua

Soittajat odottelemassa Marssishow'n alkua. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Kaukoidän eksoottista väriä Marssishow’ssa antoivat Etelä-Korean edustajat, joiden esitys koostui pelkästään vanhaan perinteeseen liittyvästä musiikista ja tanssiesityksistä. Esitysten nimet kuten Moo-Ryeojong-Ji-Gok, Bu-Ggu, Nyeol-Ri-Ria, Arigang toivat odotusarvon, joka täyttyi yleisölle täysin toisista poikkeavalla instrumenteilla ja äänimaailmalla. Esityksissä oli mukana myös viehättävä nuorten tyttöjen ryhmä, Pienet enkelit.

Eteläkorealaiset taistelijat

Etelä-Korean Bu-Ggu tanssijoiden taistelunäytös. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi


Yhdysvalloista oli ensimmäistä kertaa Hamina Tattoossa suoraan kotimaastaan tullut Yhdysvaltojen merijalkaväen soittokunta – Quantico Marine Corps Band. Aikaisemmin Haminassa on ollut Euroopassa oleva Yhdysvaltojen armeijaa edustava soittokunta.

Kuninkaan kaartin soittokunta ja kivääriryhmä

Kuninkaan kaartin soittokunta ja kivääriryhmän Finlandian koreografia. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Maidensa parhaimmistoon kuuluvista soittokunnista poimintana voisi mainita mm. norjalaisten Kuninkaan kaartin soittokunnan kivääriryhmineen. Norjassa kaikissa kouluissa on oltava soittokunta ja niistä valikoituvat parhaat soittajat nuorista soittajista koostuvaan Kuninkaan kaartin soittokuntaan. Carl Orffin O Fortuna oli vaikuttava esitys hämärtyvässä kesäillassa. Norjalaisten ohjelmaan kuuluin myös Finlandia, johon kuului kivääriryhmän koreografia. Oli mielenkiintoista nähdä ja kuulla meille niin tutun teoksen toteutus naapurimaan esittämänä.

Venäjän puolustusministeriön keskussoittokunnan potpuri venäläisistä tunnetuista kansanlauluista ja lauluista oli mainio ja hauskan ilmeikkäällä otteella vedetty osuus.

Puolustusvoimiemme 100-vuotisjuhliintaan liittyi tämän vuoden Marssishow’ssa tavallista suurempi satsaus. Paikalla olivat kaikki sotilassoittokuntamme, noin 200 soittajaa. Puolusvoimat 100 vuotta –juhlateoksen Piccoli Pieni, Täysin pikkoloin on säveltänyt Rolf Gustavson. Esityksessä oli yhdeksän osaa, jossa oli osuus jokaiselle eri puolustusvoimien aselajille: I Juhlafanfaari, II Maa- III Intermezzo, IV Meri- V Fuga (säv. Herbert Olavi), VI ja (fanfaari asepalvelukselle) sekä rumputervehdys, VII Ilma- (Tuomas J. Turunen), VIII Capriccio, IX –voimat. Vaikuttavan komeaan esitykseen oli koreografian Seppo Pohjoisaho.

Natalya Manulik

Venäjän soittokunnan solisti Natalya Manulik ja Iso-Britannian kapellimestarin johdolla esitetty Kalinka. Johtamista seuraa soittokunnan kapellimestari Sergey Drugin. Kuva: ca-by-sa Amusa.fi

Musiikki yhdistää kansoja on Hamina Tattoon teemana ja sitä korostettiin monin tavoin. Tiistai-illan Sprit of Hamina – Haminan hengessä konsertissa 31.7. RUK:n maneesissa ristiin toistensa musiikkia esittivät Venäläisten puolustusministeriön edustussoittokunta ja Iso-Britannian merijalkaväen edustussoittokunta. Ohjelmistot koostuivat sekä klassisesta musiikista kuten Shostakovichista, Tsaikovskista ja kevyemmästä My Fair Ladysta. Venäläisten kapellimestari Sergey Drugin antoi tahtipuikon Iso-Britannian kolleegalleen Samuel Hairshinelle tunnetuimpien venäläisten suosituimpien Katjushan ja Kalinkan ajaksi. Konsertin päätteeksi soittokunnat soittivat yhdessä Unotumattoman illan.

Aleksandra Elvfing

Neiti-ihminen Aleksanda Elfving oli perustanut 1870-luvulla Haminan ensimmäisen kirjakaupan. Haminan hywien asukkaiden ry:n jäseniä voi nähdä vanhojen talojen pihoissa käyskentelemässä. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Hamina Tattoo tarjosi jälleen monipuolista musiikkia erinomaisten soittajien esittämänä. Ohjelmistoissa on klassisesta eri kevyen musiikin tyyleihin sekä jazzia. Eri puolilla kaupunkia soi vanhoissa pihoissa, bastionissa, toriteltassa ja klubeilla sekä puistossa. Musiikin ystäville on paljon tarjontaa lauantaihin 4.8. asti. Haminan kaupunki vanhoine puutaloineen on päässyt tattoon aikaan oikeuksiinsa. Aurinkoinen sää on tänä vuonna hellinyt ja vahvistanut tunnelmaa – Sprit of Hamina!


Marja Jähi-Salo

Marja Jähi-Salo
marja.jahi-salo a amusa.fi

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010