Pop Jazz Konservatorio AnimaatioSesam Production

Mitä Minna tekisi? Minna Canth -palkinto jaetaan jälleen

7.8.2018

Tulevana syksynä toista kertaa jaettava Minna Canth -palkinto annetaan yhteiskuntamme ravistelijalle. Ensimmäinen palkinnon saaja oli piispa emerita Irja Askola.

Tämä Suomen Messusäätiön rahoittama 10 000 euron palkinto myönnetään henkilölle, jonka työ kirjoittajana, yrittäjänä tai yhteiskunnallisena vaikuttajana innostaa rakentamaan yhä parempaa Suomea Minna Canthin rohkeassa hengessä. Minna Canth -palkinto tuo esille merkittävän ja monipuolisen vaikuttajan, joka on ennakkoluulottomasti uuteen tarttuen vaikuttanut kanssaihmisten ajatteluun sekä avannut silmiä ja ovia tulevaisuuteen.

Minna Canth

Minna Canth. Kuva: Savon Sanomat

Palkintoraatiin kuuluu edustajia eri järjestöistä, jotka tekevät työtään Minna Canthin avaamilla urilla: Ensi- ja turvakotien liitosta, Helsinki Missiosta, Suomen Journalistiliitosta, Minna Canthin seurasta, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:stä (SUNKLO), Suomen Kirjailijaliitosta ja Suomen Yrittäjänaisista.

Ehdotuksia palkinnon saajiksi perusteluineen saa lähettää 15.8. asti palkintoraadin puheenjohtajalle Elise Tarkomalle.

Minna Canth (1844 - 1897) oli kirjailija ja suomalaisen teatterin uudistaja. Hän oli myös menestyvä kauppias ja yrittäjä, vahvaääninen journalisti ja vähäosaisten puolustaja. Minna Canth on ainoa nainen, joka on Suomessa saanut oman liputuspäivän (19.3. Minna Canthin ja tasa-arvon päivä). Puolentoista vuoden päästä tulee kuluneeksi 175 vuotta Minna Canthin syntymästä.

”Minna Canth on vapauden, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolustaja, jonka ennakkoluuloton, yhteiskunnallisiin epäkohtiin rohkeasti puuttuva ajattelu on esikuvallista ja innoittavaa yhä edelleen. Minulle Minna Canthin elämäntyön merkitys kiteytyy hänen sanoihinsa: ”Ensimmäinen ehto naisen edistymiselle on persoonallinen ja henkinen vapaus. Siihen perustuu kaikki muu.” Nämä viisaat sanat eivät ole päivääkään vanhentuneet. Ne ovat meidän aikamme naiselle yhtä totta kuin Canthin aikalaisille 1800-luvulla.”
– Jenni Haukio, Minna Canth 175 -juhlavuoden suojelija

Suomen Messusäätiö jakaa joka vuosi lähes 400 000 eurolla palkintoja suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseen. Säätiön palkintoja ovat mm. Kaj Franck -muotoilupalkinto, Rakkaudesta kirjaan -palkinto sekä yllämainittu Minna Canth -palkinto. Suomen Messusäätiö tukee myös Suomen kauneimmat kirjat -näyttelyä.


Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010