Matka-Agentit, logolinkkiPop Jazz Konservatorio Animaatio

Jurkan syksyn avaava Nora ravistelee pölyt Ibsenistä, ensi-ilta 8.9.

23.8.2018

Jurkan ohjelmistossa alkaa syksyllä 2018 uusi aika, kun teatterissa siirrytään kokonaan klassikoista koostuvaan ohjelmistoon. Klassikoihin ei Jurkassa suhtauduta kuitenkaan silkkihansikkain, mistä hyvänä esimerkkinä on kauden aloittava Nora.

Henrik Ibsenin Nukkekoti-näytelmästä irtautuva Nora on esitys kulisseista, rooleista ja rajoista, joiden sisään nainen ei mahdu. Esitys käsittelee ristiriitaa hillittömän vapauden tarpeen ja totunnaisten kaavojen mukaan elämisen välillä. Jääkö ainoaksi vaihtoehdoksi olla aivan yksin, jotta pääsisi perille itsestään ja kaikesta muustakin?

Nora

Kreeta Salminen, Rosanna Kemppi. Kuva: Marko Mäkinen

Ibsenin 140 vuotta vanhan klassikkonäytelmän kysymykset törmäävät naisen, äidin ja naisnäyttelijän asemaan nykyajan Suomessa tavalla, joka nauraa myös itselleen. Nora on yritys selvittää, mistä Nukkekodissa oikein on kysymys ja mitä sen jälkeen tapahtuu.

Näyttelijöiden, Rosanna Kempin ja Kreeta Salmisen aloitteesta syntyneen Noran on ohjannut Alma Lehmuskallio. Käsikirjoituksen on Ibsenin ja työryhmän omien tekstien pohjalta kirjoittanut dramaturgi Marie Kajava. Äänisuunnittelu on Viljami Lehtosen ja skenografia Veera-Maija Murtolan käsialaa, yhdessä he vastaavat myös valoista.

- On ollut kiinnostavaa syventyä naisten itsenäisyyden historiaan, joka itse asiassa on Suomessa hyvin lyhyt, alle sata vuotta vanha. Suomesta puhutaan aina tasa-arvon mallimaana, mutta kannamme yhä kaikuja ajasta, jolloin esimerkiksi naisen oikeus päättää omasta kehostaan oli kyseenalaistettu. Myös äidin rooli on kapea ja ahdas verrattuna siihen, mitä sen jo luulisi olevan, ohjaaja Alma Lehmuskallio sanoo.

- Lähtökohta oli tutkia klassikkoa, mutta lopulta Ibsenin tekstiä jäi esitykseen hyvin vähän. Näytelmä on vakava, ja me halusimme myös huutonaurua, räkää ja helpotusta kipeiden asioiden rinnalle. Kipu ja nauru eivät ole kaukana toisistaan, Lehmuskallio lisää.

- Noran valinta lähteä ja jättää perheensä on alusta asti mietityttänyt. Siinä on meille jotain pelottavaa ja tunnistettavaa, ja siksi halusimme tutkia Noran henkilöä. Se, että nainen lähtee, on edelleen radikaalia ja eräänlainen tabu, avaavat näyttelijät Rosanna Kemppi ja Kreeta Salminen.

Nora

Suunnittelu: työryhmä
Ohjaus: Alma Lehmuskallio
Näyttämöllä: Rosanna Kemppi, Kreeta Salminen
Teksti ja dramaturgia: Marie Kajava, Henrik Ibsen ja työryhmä
Äänisuunnittelu: Viljami Lehtonen
Skenografia: Veera-Maija Murtola
Valot: Viljami Lehtonen ja Veera-Maija Murtola

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010