Matka-Agentit, logolinkkiPop Jazz Konservatorio Animaatio

Villi ja värikäs Hair-musikaali ensi-iltaan Jyväskylän kaupunginteatteriin

1.9.2018

1960-luvun lopun hippiliike täyttää Jyväskylän kaupunginteatterin suuren näyttämön villinä ja värikkäänä, kun kulttimusikaali Hair saa ensi-iltansa 8. syyskuuta. Sini Pesosen ohjaama Hair on monisyinen kuvaus rauhan ja rakkauden liikkeen yhteen kokoamista nuorista.

ja soulin kyllästämien klassikoiden tahdittamana näyttämöllä ihastuttavat muun muassa Maria Lund (vier.), Pekka Hiltunen, Eino Heiskanen, Joel Mäkinen (vier.), Julia Högnabba (vier.) ja Ringa Aflatuni (vier.).

Hair

Kuva: Jyväskylän kaupunginteatteri

Hair nousee lavalle positiivisella hippienergiallaJyväskylän kaupunginteatterin Hair-musikaalin ohjaaja Teatterikorkeakoulusta valmistunut Sini Pesonen työskentelee tällä hetkellä freelancer-ohjaajana. Hän on myös toiminut Kokkolan kaupunginteatterissa teatterinjohtajana v. 2012-2015 ja on Teatteri Nirvanan toinen taiteellinen johtaja.

– Hair on ajankohtainen tässäkin ajassa. Se toimii vastavoimana talouskasvulle, sodanlietsonnalle ja kontrolliyhteiskunnalle. Hippeyden radikaali sisältö voisi yhä olla vapauden, rauhan, rakkauden, niukkuuden ja jakamisen arvostus, ohjaaja Sini Pesonen toteaa.

Lavastaja Tinja Salmi on vieraillut Jyväskylässä aiemmin Onnensirpaleita näytelmän lavastajana. Hän on skenografi ja taiteen kandidaatti Aalto yliopiston näyttämölavastuksen koulutusohjelmasta. Tekijäkaartin kuopus on viittä vaille valmis teatteritaiteen maisteri valosuunnittelija Luca Sirviö. – Olen tehnyt monenlaisia teatteriproggiksia, mutta Hair on ensimmäinen kaupunginteatterityöni. Musikaalin mittakaava ja puitteet tarjoavat paljon mahdollisuuksia. Kokonaisuuteen satsataan tämänkokoisella näyttämöllä paljon, Sirviö iloitsee.

Koreografi Kira Riikonen on jyväskyläläisille tuttu kasvo useista kaupunginteatterin produktioista.Hän kertoo tehneensä mielenkiintoisen tutkimusretkin Hairin aikakauteen.

– Näyttämön maailmassa on nähtävissä ripaus tätä päivää, mutta ennen kaikkea olemme sukeltaneet tuohon aikaan 50 vuotta sitten, jolloin nuoret tulivat yhteen eri kulttuureista ja taustoista etsimään kollektiivisia tapoja olla ja toimia sekä rakentaa rauhanomaisempaa tulevaisuutta, Riikonen kertoo prosessista.

Ensimmäiset esitykset maailmalla ja SuomessaGerome Ragnin ja James Radon kirjoittama Hair-musikaali esitettiin ensimmäisen kerran teatterissa 29. lokakuuta 1967. Musikaalista tuli sensaatio. Sitä esitettiin lähes 2000 kertaa Broadwayn eri näyttämöillä ja vuonna 1976 julkaistiin Miloš Formanin ohjaama Hair-elokuva. Suomessa ensimmäisen Hair-musikaaliversion esitti Tampereen Popteatteri Tampereen 1. Teatterikesässä 6.8.1969. Musikaalin esitysoikeudet Yhdysvalloista hankki ohjaaja Reijo Paukku kuultuaan siitä sattumalta etsiessään uutta ohjelmistoa.

Hair-musikaalin teksti ja laulujen sanat Gerome Ragni & James Rado, sävellys Galt MacDermot. Alkuperäinen New York Stage-tuottaja Michael Butler, suomennos Markku Salo.

Ohjaus Sini Pesonen (vier.), koreografi Kira Riikonen (vier.), kapellimestarit Lasse Hirvi ja Jari Puhakka, lavastaja Tinja Salmi (vier.), pukusuunnittelija Tellervo Syrjäkari, valosuunnittelija Luca Sirviö (vier.), kampaukset ja maskeeraus Minttu Minkkinen, Suvi Taipale ja Anniina Saari, äänisuunnittelija Mika Filpus, laulutekstien konsultaatio Jari YARI Knuutinen, lauluvalmennus Juho Eerola, ohjaajan assistentti Isabella Salovaara, valosuunnittelijan assistentti Ellen Virman

Orkesteri

Markus Lajunen / Henri Haapakoski, Jani Saaranen / Antti Kuusela, Jussi Kosonen / Henriika Steidel-Luoto, Johannes Lintunen / Heikki Hakkarainen, Jani Lappalainen / Pekka Törmänen, Hannu Leppänen / Osmo Blomqvist, June Binnie / Hannu Leppänen

Rooleissa

Maria Lund (vier.), Pekka Hiltunen, Eino Heiskanen, Joel Mäkinen (vier.), Julia Högnabba (vier.), Saara Jokiaho, Tytti Vänskä, Taina Reponen, Ringa Aflatuni (vier.), Jukka-Pekka Mikkonen, Henri Halkola, Aaro Vuotila, Piia Mannisenmäki, Hannu Lintukoski ja Hannu Rantala sekä avustajat Ayla Brinkmann, Roosa Karhunen, Nora Mutanen, Tiina Heikkinen, William Nazareno, Lauri Kalpio, Niko Dahlblom ja Pablo Delahay.Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010