Sesam ProductionPop Jazz Konservatorio Animaatio

Jurkan syksyn huippuvierailut Kaaskerin Lundström, Idiootti ja Ilta Emmin kanssa

12.9.2018

Teatteri Jurkan syyskauden klassikko-ohjelmisto täydentyy huippuvierailuilla. Juha Hurme tuo Jurkkaan jo vuodesta 1999 esitetyn ja katsojien rakastaman Volter Kilpi -monologin Kaaskerin Lundström. Vuosien varrella esitys on kokenut monenlaisia muutoksia ja nykyään toiminnan kannalta improvisoitu, mutta Kilven tekstille uskollinen esitys on Hurmeen mukaan hioutunut parhaimmilleen.

Merikapteeni Lundström täräytti kännissä Raha-Rambergin fregatin Gottlannin kareille, upotti laivan ja hukutti sen miehistön, mutta pelastui itse. Nyt, 30 vuotta myöhemmin, hän maksaa ikuista syyllisyydenvelkaansa syrjäiselle Kaaskerin luodolle karkotettuna opettamalla pitäjän pojille, tuleville merimiehille, navigaation ja elämän taitoja.

Idiootti, Kaija Pakarinen ja Teemu Kupiainen

Idiootti, Kaija Pakarinen ja Teemu Kupiainen. Kuva: Ilpo Koponen

Juha Hurmeen esitys on tällainen huuruinen oppitunti. Juoppohullu ja nerokas Lundström saattaa olla Volter Kilven syvällisin ja hauskin luomus.

Syyskuu 18/19/20/28/29
Lokakuu 2/3/16/17/18/26/27/30/31

ti 18.9.2018 Teemakeskustelun vieraana Juha Hurme, aiheena Juha Hurme.
to 20.9.2018 Teemakeskustelun vieraana Juha Hurme, aiheena Volter Kilpi.
ti 16.10.2018 Teemakeskustelun vieraana Tietokirjailijapalkittu (2014) kirjallisuuden tutkija ja kotimaisen kirjallisuuden professori Pirjo Lyytikäinen, aiheena "Volter Kilpi - kansantajuisesti".

Syksyn hämärtyessä Dostojevskin sana kohtaa Bachin musiikin, kun upean Kaija Pakarisen tähdittämä Idiootti vie katsojat intensiiviselle matkalle hyvyyden ytimeen. Monologia säestää Teemu Kupiainen alttoviulullaan, esityksen on ohjannut Riku Saastamoinen.

Esitys keskittyy kolmen päähenkilön: ruhtinas Myškinin, Rogozinin ja Nastasja Filippovnan väliseen valta-, riippuvuus- ja rakkaussuhteeseen. Tupsahtaessaan keskelle aristokraattien valtasommitelmia Myškin tulee viattomuudessaan kyseenalaistaneeksi hyödyn tavoitteluun perustuvan elämäntavan. Alkusyy esityksen tekemiseen onkin tuo Myškinin valo, joka säilyy esityksen synkistä käänteistä huolimatta. Kyseessä on vapauttava Idiootti.

Pikkujouluaikaan pääsemme jälleen Emmi Jurkan salonkiin, kun Erkki Saarela palaa Jurkkaan Ilta Emmin kanssa -esityksellä. Laura Jäntin ja Ilpo Tiihosen käsikirjoittama esitys nähdään yleisön pyynnöstä jo kuudetta vuotta peräkkäin Jurkassa ja se onkin kiistatta klassikkoteos! Sulosäveliä Mustalaisruhtinattaresta soittaa Eero Ojanen.

Marraskuu 20/21/27/28
Joulukuu 14/1518/19/31
Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010