Pop Jazz Konservatorio AnimaatioSesam Production

Kansallisoopperan kantaesityksessä pohditaan nykyajan neurooseja

19.9.2018

Iiro Rantalan säveltämä ja Minna Lindgrenin kirjoittama kantaesitysteos Pikaparantola tarttuu nykyihmistä piinaaviin kysymyksiin: Miten laihtua? Miten saan mielenrauhan? Miten jaksan somettaa? Pikaparantolan ensi-ilta on 27.9.

Pikaparantolan Kansallisoopperalle ohjaa erityisesti musikaaliohjauksistaan tunnustettu Maria Sid. Avioeron partaalla keikkuva Sopraano saapuu ylistettyyn Pikaparantolaan saadakseen paino-ongelmansa kuriin viikonlopussa. Häpeämättömän Parantajan klinikalla Sopraano yllättäen rakastuu rauhaa kaipaavaan Tenoriin.

Pikaparantola

Kuva: Kansallisooppera

Kun paikalle saapuu vielä Sopraanon aviomies, alkaa ihmissuhdekaruselli, jonka pysäyttämiseen tarvitaan rääväsuista Respaa paljastamaan hävettyjä salaisuuksia. Lopulta jokainen Pikaparantolan asiakas löytää itsestään uusia puolia.

Pikaparantola noudattaa perinteistä 1800-luvun oopperan kaavaa. ”Siinä kuoro kertoo aluksi ajan, paikan ja tunnelman, ja sen jälkeen solistit esittelevät itsensä aarioilla, jotka usein ovat rakenteeltaan kaksiosaisia. Sitten sotketaan ihmissuhteet ja synnytetään suuria ristiriitaisia tunteita, jotka purskahtavat ilmoille musiikkina.

Oleellinen kerronnan keino ovat yhtyekohtaukset duetoista kvintettoihin. Näytöksiä on kaksi ja ne päättyvät suureen finaaliin, jossa kukin laulaa omiaan. Jälkimmäisessä näytöksessä kaikki ongelmat ratkeavat sillä, että vaihdetaan vaatteita ja juostaan puutarhassa”, kertoo libretisti Minna Lindgren.

Esitykset johtaa Kalle Kuusava. Sopraanon roolissa nähdään Johanna Rusanen, Aviomiehen roolissa Waltteri Torikka, Parantajana Hannu Niemelä, Tenorina Markus Nykänen ja Respana Päivi Nisula. Muissa rooleissa esiintyvät Anu Hostikka, Ann-Marie Heino, Heikki Hattunen ja Samuli Takkula.

Iiro Rantala: Pikaparantola
Kantaesitys Suomen kansallisoopperan Alminsalissa 27.9.
Muut esitykset: 29.9., 1.10. ja 2.10.
Alminsalin esitykset ovat loppuunmyytyjä.

YLE suoratoistaa Pikaparantolan tiistaina 2.10. Suoraa lähetystä voi katsoa myös Oopperan ja Baletin Stage24:llä sekä eurooppalaisten oopperatalojen suoratoistopalvelu OperaVisionilla.

Alminsalin esitysten jälkeen Pikaparantola lähtee loka-marraskuussa kiertueelle Turkuun, Ouluun ja Kuopioon. Kiertue-esitysten liput myyvät teatterit, joissa esitykset pidetään.

Ti 9.10. Turku, Logomo
Ke 24.10. Oulun teatteri
To 25.10. Oulun teatteri
To 1.11. Kuopion MusiikkikeskusJulkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010