Pop Jazz Konservatorio AnimaatioSesam Production

Riihimäen Teatteri Oy siirtymässä Bulevardin teatteriyhdistys ry:n omistukseen

21.9.2018

Riihimäen Teatterin lopettamista ei enää valmistella. Sen sijaan Riihimäen kaupunginhallitukselle esitetään yhtiöitetyn teatterin myyntiä yleishyödylliselle Bulevardin teatteriyhdistykselle. Jos kauppa toteutuu, ammattiteatterin toiminnan jatko Riihimäellä varmistuu.

Myös esitysten määrä säilynee entisellä tasolla, teatteri-infran uudistamiseen satsataan ja mm. kesäteatterin kattamista selvitetään. Samaan aikaan kaupunki kuitenkin pystyy vähentämään merkittävästi teatterin taloudellista tukemista.

Riihimäen teatteri

Riihimäen teatteri. Kuva: Hämeen Sanomat

Bulevardin teatteriyhdistys ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka pääasiallisena tehtävänä on pyörittää ja vastata vanhan Kansallisoopperan ja kansallisbaletin, nykyisen Aleksanterin Teatterin, taiteellisesta ja vierailuteatteritoiminnasta.

Aleksanterin teatteri on elävän kulttuurin ja esittävän taiteen koti, jonka monipuolisessa ohjelmistossa on korkealaatuisia kotimaisia ja kansainvälisiä tanssin, musiikin ja teatterin ammattiryhmien tuotantoja. Yhdistys vuokraa tilojaan kotimaisille sekä ulkomailla toimiville teatteri- ja muille ryhmille ja lisäksi tuottaa omia tuotantoja yksin ja yhteistyössä muiden ammattiteattereiden tai ryhmien kanssa. Toiminnoissa nähdään vahvaa synergiaa Riihimäen Teatteri Oy:n kanssa.

Riihimäen Teatteri on vuonna 1946 perustettu ammattiteatteri. Osakeyhtiömuodossa toimivan teatterin ohjelmistossa on tähän saakka ollut kotimaisia ja ulkomaisia näytelmiä, niin klassikoita kuin hyvin modernejakin kokonaisuuksia. Varsinkin kokeilevan #digiteatteri:n tekijänä kunnostautunut Riihimäen teatteri valittiin Vuoden Teatteriksi vuonna 2017.

Nyt ehdotettavassa järjestelyssä Riihimäen Teatteri Oy:n koko osakekanta siirtyisi Bulevardin teatteriyhdistyksen omistukseen. Henkilöstön työnantajana säilyy Riihimäen Teatteri Oy, koska ehdotuksessa ei ole kyse liiketoiminnan vaan osakekannan kaupasta. Yhtiö tekee samalla nykyisiin teatteritiloihin 15 vuoden vuokrasopimuksen käyvällä vuokralla, korotetulla vuokratasolla.

Kauppa tehdään kaksivaiheisesti niin, että teatteriyhdistyksen edustajat tulevat mukaan teatteriyhtiön johtoon heti kaupan toteuduttua. Ensi kesäkuussa täysi päätösvalta toimintaan liittyen siirtyy heille. Teatterin tilat siirtyvät ennen kaupantekoa kaikilta osin teatteriyhtiöltä kaupungin omistukseen.

Kaupunginjohtaja Sami Sulkko on järjestelyyn tyytyväinen:
”Teatterin toiminnan jatkuminen Riihimäellä on todella iloinen asia. Sen lisäksi, että kaupungin kulttuurielämä vahvistuu entisestään uuden toimijan tuoman lisäenergian myötä, saamme myös tervehdytettyä kustannusrakennetta. Onnistuimme löytämään niin sanotun win-win -ratkaisun, jossa kaikki osapuolet voittavat.”

Bulevardin teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Reima Jokinen on samaa mieltä:
”Koemme Riihimäen vahvana kulttuurikaupunkina ja Riihimäen teatteri kuuluu oleellisena osana tähän. Tämä kulttuurikaupungin leima tulee säilyttää ja sitä tulee pyrkiä vahvistamaan teatterin toiminnan kautta. Pyrkimyksenä on tavoittaa entistä laajemmin niin Riihimäkeläiset kuin muutkin teatterista kiinnostuneet ja edelleen kehittää teatterin toimintaa monipuolisen, taiteellisesti korkeatasoisen ja yleisölle suunnatun ohjelmiston avulla.”

Kaupan myötä teatterin rahoituspohja muodostuu kestäväksi ja teatterin lopettamisaikeista luovutaan. Järjestely on tulosta kaupunginhallituksen viime vuoden talousarviopäätöksen yhteydessä nimeämän teatterin kehittämistoimikunnan työlle, jota elinkeinojohtaja Mika Herpiö jatkoi selvitysmiehenä toukokuusta eteenpäin.

Teatterin kaupungilta saama tukisumma laskee 500 000 eurosta 300 000 euroon. Samalla teatteritilojen vuosivuokraa korotetaan 50 000 euroa, joten kokonaissäästöä kertyy 250 000 euroa vuodessa. Tavoitteena on, että valtionosuus säilyy tai nousee ja lipputulot lisääntyvät. Riihimäen teatterin sosiaaliset tehtävät siirtyvät järjestelyn yhteydessä Riihimäen Nuorisoteatteri ry:lle, jonka kanssa on alustavasti neuvoteltu 25.000 euron lisätuesta näiden tehtävien hoitoon.


Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010