Sesam ProductionPop Jazz Konservatorio Animaatio

Uusi kirja Akseli Gallen-Kallelasta esittelee taiteilijan eurooppalaisena vaikuttajana

25.9.2018

Ateneumin taiteilijat -kirjasarjassa ilmestyy uusi kirja Akseli Gallen-Kallelasta. Kirjan on kirjoittanut taidehistorioitsija, FT Marja Lahelma. Rikkaasti kuvitettu kirja asettaa Gallen-Kallelan taiteen eurooppalaiseen kontekstiin ja esittelee taiteilijan kiehtovaa elämää. Kirja julkaistaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

”Ateneumin valikoimissa ei ole ollut tätä ennen ajankohtaista kirjaa taiteilijasta. Vaikka Gallen-Kallelan taiteen on nähty ilmentävän kansallista erityislaatua, se oli lähtökohdiltaan kuitenkin kansainvälistä ja modernia. Myös kansainvälinen kiinnostus taiteilijaa kohtaan on kasvanut viime vuosina”, kertoo Ateneumin va. museonjohtaja, intendentti Sointu Fritze.

Kirjoittaja Marja Lahelma nostaa Akseli Gallen-Kallelan eurooppalaiseksi vaikuttajaksi ajan muiden taiteilijoiden, kuten Edvard Munchin, rinnalle. Lahelma kirjoittaa myös vuoden 2017 Lontoon National Galleryn näyttelystä, joka esitteli kaikki neljä versiota Gallen-Kallelan Keitele-maalauksesta. Lahelman mukaan näyttelyssä ”nousi esiin eurooppalaiseen taidehistoriaan kytkeytyvä universaali ulottuvuus”.

Ateneumin taiteilijat -kirjasarja on aiheena myös Helsingin Kirjamessujen Esplanadi-lavalla sunnuntaina 28.10. Kirjoista kertovat Marja Lahelma sekä Ateneumin taidemuseon erikoistutkija Anu Utriainen.

Ateneumin taiteilijat -kirjasarja esittää Suomen taiteen keskeisimmät klassikot uudessa valossa. Sarjassa ovat aikaisemmin ilmestyneet julkaisut Helene Schjerfbeckistä (2016) ja Hugo Simbergistä (2017). Kirjasarjan graafisesta suunnittelusta vastaa Minna Luoma.

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Marja Lahelma, Ateneumin taiteilijat Akseli Gallen-Kallela

Marja lahelma, Ateneumin taiteilijat Akseli Gallen-Kallela. Ateneum

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010