Pop Jazz Konservatorio AnimaatioMatka-Agentit, logolinkki

Kauan odotettu Hoffmannin kertomukset Kansallisoopperan ensi-iltaan 19.10.

9.10.2018

Dresdenissä kiitosta saanut Johannes Erathin ohjaus Hoffmannin kertomuksista nähdään nyt Kansallisoopperassa. Edellisen kerran teosta on esitetty Kansallisoopperan lavalla puoli vuosisataa sitten –nykyisessä oopperatalossa teos nähdään nyt ensimmäistä kertaa.

Kansallisoopperan syyskauden kolmas uutuustuotanto on Jacques Offenbachin fantastinen viisinäytöksinen ooppera Hoffmannin kertomukset. Johannes Erathin oivaltava ohjaus ja Heike Scheelen lavastus luovat jännittävän oopperatoteutuksen, joka sai ensi-iltansa Dresdenin Semperoperassa joulukuussa 2016. Kansallisoopperassa Hoffmannin kertomukset on nähty edellisen kerran vuonna 1969.

Hoffmannin kertomukset

Kuva: Kansallisooppera

Hoffmannin kertomusten tarina perustuu nimensä mukaisesti kirjailija E. T. A. Hoffmannin tarinoihin. Oopperassa runoilija Hoffmann muistelee elämäänsä ja kertoo suurista rakkauksistaan. Ensin runoilija on rakastunut Olympiaan, joka on täydellinen – kunnes osoittautuu mekaaniseksi nukeksi. Toiseksi tavataan sairas Antonia, jolle laulaminen on kuolemaksi, ja silti hän puhkeaa lauluun. Kolmantena esittäytyy kuulun barcarollen soidessa venetsialainen kurtisaani Giulietta.

”Hoffmannin kertomukset on sekä-että, siinä on niin monia pintoja. Tarinat menevät toistensa päälle, jakautuvat, lomittuvat ja pirstoutuvat. Olemme yrittäneet tavoittaa ohjauksessa Hoffmannin kaleidoskooppimaisen kertomistavan. Elämässämme ei ole jatkuvuutta. Haluaisimme mielellämme sitä olevan, mutta todellisuus puuttuu aina peliin”, ohjaaja Johannes Erath kuvailee teosta.

Suomalainen oopperayleisö muistaa Erathin Savonlinnan Oopperajuhlilta vuodelta 2015, kun Semperoper Dresden vieraili siellä hänen Figaron häiden ohjauksellaan. Erath on erityisesti tunnettu oivaltavista ohjauksistaan. ”Johannes Erathin ohjaus on kunnianhimoinen ja samalla leikkisä. Ensimmäinen näytös on puhdasta commedia dell'artea harlekiinihahmoineen puulavalla. Se toimi erinomaisesti”, kirjoitti Helsingin Sanomat Figaron häistä 2015.

Hoffmannin kertomusten esitykset johtaa Kansallisoopperan ja -baletin päävierailija Patrick Fournillier. Hoffmannina vuorottelevat Dominik Sutowicz ja Mika Pohjonen, Muusana nähdään Jenny Carlstedt, Antoniana Helena Juntunen, Olympiana Rocío Pérez ja Giuliettana Measha Brueggergosman. Lavastuksesta vastaa Heike Scheele, puvustuksesta Gesine Völlm, valaistuksesta Fabio Antoci ja videosuunnittelusta Alexander Scherpink.

Jacques Offenbach: Hoffmannin kertomukset
Ensi-ilta Suomen kansallisoopperassa 19.10.2018
Muut esitykset: 25.10., 27.10., 1.11., 10.11., 14.11., 16.11. ja 20.11.

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010