Matka-Agentit, logolinkkiPop Jazz Konservatorio Animaatio

Aleksis Kiven Olviretki – Terve ruskee ohraneste, Terve, voima kuohuva!

11.10.2018

Olviretki Schleusingenissä on Aleksis Kiven (1834–1872) draamatuotannon joukossa ainoa farssi. Se eroaa huomattavasti Kiven muista komedioista, etenkin Nummisuutareista. Se on kirjoitettu teatteriin, näyttämöllä esitettäväksi.

Perinteisen komedian henkevät keskustelut, hienovaraiset luonteet ja mutkikas juoni korvautuvat Olviretkessä humalahuumorilla, metelöivällä koheltamisella ja teatteritempuilla. Suomalaisen sotilasfarssin perikuvana Olviretki pilkkaa sotilassäätyä, akateemista retoriikkaa ja saksalaista filosofiaa. Suomalaisessa koomisessa traditiossa Olviretki luo perustan, jota lukuisat elokuvien ja näyttämöiden sotilasfarssit sekä sotaisiin oloihin sijoitetut veijariromaanit ovat sittemmin hyödyntäneet.

Olviretkeä ei julkaistu Kiven elinaikana. Nyt julkaistussa kriittisessä editiossa on mukana julkaisematta jäänyt näytelmäteksti ja kommentaariosa. Lisäksi editio tarjoaa uutta tietoa Kiven farssin taustoista sekä julkaisu- ja teatterihistoriasta, muun muassa valaisten näytelmän suhteita eurooppalaiseen draamaperinteeseen. Editiossa julkaistaan myös virikkeen näytelmälle antanut Ölfälttåg-lehtiuutinen heinäkuulta 1866.

Kriittiset editiot ovat alkuperäislähteisiin pohjautuvia julkaisuja, jotka koostuvat valitun teoksen tarkoin kriteerein valikoidusta ja toimitetusta tekstistä sekä sitä täydentävästä kommentaariosiosta. SKS on julkaissut kriittisiä editioita vuodesta 2010, jolloin ilmestyi kriittinen editio Aleksis Kiven Nummisuutareista.

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Aleksis Kivi,, Olviretki

Aleksis Kivi, Olviretki. SKS

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010