Sesam ProductionPop Jazz Konservatorio Animaatio

Ohjaaja Antti J. Jokisen suurelokuva HELENE kertoo taidemaalari Helene Schjerfbeckin elämän rakkaudesta

12.10.2018

Ohjaaja Antti J. Jokisen elokuva HELENE kertoo modernin taiteen mestarin Helene Schjerfbeckin elämän suuresta rakkaustarinasta. Pääosaan Helenen rooliin on valittu kansainvälisesti menestynyt suomalaisnäyttelijä Laura Birn. Elokuvan kuvaukset alkavat maaliskuussa 2019 ja se saa ensi-iltansa vuonna 2020.

HELENE-elokuvan toisessa pääroolissa nähdään Johannes Holopainen (Einar Reuter), ja muissa rooleissa Krista Kosonen (Helena Westermarck), Pirkko Saisio (Olga Schjerfbeck), Eero Aho (Magnus Schjerfbeck) ja Jarkko Lahti (Gösta Sundman). HELENE keskittyy taiteilijan ja tämän suuren rakkauden Einar Reuterin suhteeseen, ja sen vaikutukseen Helenen elämässä. Elokuva perustuu Rakel Liehun Runeberg-palkittuun kirjaan.

Laura Birn

Laura Birn. Kuva: Men Naiset

”Helene on elokuvan aiheena ainutlaatuinen ja harvinainen. Sankarimyytin takaa löytyy hyvin moniulotteinen ja kulmikas ihminen. Myös hänen suhteensa Einar Reuteriin on välitön, kaunis ja lopulta hyvin ankara. Hän on taiteilija, joka on seurannut minua vuosikausia piilotajunnassa, ja nyt olen viimeinkin kohtaamassa hänet tässä tarinassa. Helene on minulle toistaiseksi tärkein aiheeni elokuvana. Ohjaajana olen erittäin tyytyväinen, että juuri me tekijät pääsemme toteuttamaan sen katsojille nähtäväksi”, kertoo ohjaaja Antti J. Jokinen.

Helene Schjerfbeck on monin tavoin tärkeä elokuvan pääosaa näyttelevälle Laura Birnille.

”Minua koskettavat Helenen sanat ’Ei ole mitään totuutta paitsi omassa sydämessä. Toisten tietä ei voi kulkea.’ Pyrin roolityössäni vastaamaan tavallani tähän Schjerfbeckin viisaaseen lauseeseen. Olen rakastanut Schjerfbeckin tauluja aina, mutta jo prosessin tässä vaiheessa hänen teoksensa ovat avautuneet minulle monin uusin tavoin.

Tunnen suurta ihailua taiteilijaa kohtaan, joka kieltäytyi tekemästä kompromisseja, kieltäytyi mukautumasta muiden makuun ja siten löysi oman tiensä, oman taiteilijalaatunsa. Tästä matkasta tulee kiehtova”, sanoo Laura Birn.

Helene Schjerfbeck

Helene Schjerfbeck, omakuva. Kuva: AWARE/Woman Artists

Johannes Holopainen roolistaan Einar Reuterina:


”Einar Reuterin rooli tarjoaa mahdollisuuden päästä lähelle Heleneä. Sellaiset ihmiset hakeutuvat yhteen, jotka haluavat luoda uutta ja uskovat mahdollisuuteen vaikuttaa huolimatta esteistä - uteliaat, jotka kysyvät ’miksi?’ Kauneuden näkeminen maailmassa ja halu ilmentää sitä on Einarin lailla tavoite myös minulle. Taide on ihmisyyden arvokkain ilmentymä ja on tärkeää, että aikamme Suomessa tehdään elokuva taiteilijasta. Pyrin työssäni ilmentämään Einar Reuterin suhteita ja vaikutteita, sekä haasteita joiden kanssa hän kamppaili. Ihmistä kuvan takana.”

HELENE on ohjaaja Antti J. Jokisen naistrilogian kolmas osa. Trilogian aiemmat elokuvat Puhdistus ja Kätilö keräsivät kumpikin yli 200 000 katsojaa.

HELENE saa ensi-iltansa vuonna 2020. Elokuvan tuottaa Finland Cinematic ja sen levittää Nordisk Film. Elokuvan pääyhteistyökumppanit ovat Hyvinkään kaupunki, Villa Gyllenberg ja Dove Self-Esteem Project.Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010