Sesam ProductionPop Jazz Konservatorio Animaatio

Kaamoksen Kuula-konsertti Keinutan kaikua Ritarhuoneella

4.11.2018

Toivo Kuulan sekakuorosävellysten helmiä kuullaan Ritarihuoneella Helsingissä keskiviikkona 7.11. klo 19.00. Kamarikuoro Kaamos on tarttunut historialliseen vuoteen 1918, jonka aikakirjoissa on myös Toivo Kuulan menehtyminen vappuna Viipurissa.

Rakastetut, suomalaisten mielenmaisemaan piirtyneet Kuulan teokset ovat säilyttäneet paikkansa kuorojen ohjelmistoissa. Kamarikuoro Kaamos on poiminut kirjallisuudesta monta helmeä, mm. Auringon noustessa, Siell´ on jo kauan kukkineet omenapuut, Meren virsi.

Kaamos, kuva 1

Kuva: Kaamos

Ohjelmassa on myös harvemmin kuultuja teoksia, kuten Kansallismielisten nuorten marssi.

Konsertin nimisävellys Keinutan kaikua esitettiin keväällä 1906 ensimmäisen kerran. Keinutan kaikua sai hyvät arvostelut. Mainittakoon, että Alma Silventoinen, tuleva vaimo, oli mukana kuorossa ja lauloi ensimmäisen kerran Toivo Kuulan musiikkia. Teos on sävelletty jo vuoden 1904 aikana, ja se on yksi kolmesta saman vuoden sekakuoroteoksista. Nuoruuden teoksia on myös Hautalaulu Eino Leinon sanoihin kesältä 1906.

Kamarikuoro Kaamos tuo Kuula-vuoteen oman osuutensa, onneksi, sillä kuorolla on Kuulan vaikeiden teosten esittämiseen tarvittavat äänivarat ja tekniikka. Konsertissa on kaikkiaan yhdeksän Kuulan sekakuorolaulua, jotka edustavat upeasti Toivo Kuulan maailmaa. Nuoren Toivo Kuulan Auringon noustessa V.A. Koskenniemen sanoihin vuodelta 1910 ja Meren virsi Eino Leinon sanoihin vuodelta 1909 ovat kuorokonserttien aatelia.

Kaamos, kuva 2

Kuva: Kaamos

Teokset olivat aikanaan kuoroille teknisesti hyvin haastavia, mutta Kuula piti suomalaisten onneksi tinkimättömästi kiinni omasta taiteellisesta näkemyksestään: ”...niitä kohtia, jotka olen suoraan sydämestä, arvelematta ja ajattelematta paperille laskenut, niitä en muuta minä, eikä niitä muuta kukaan muukaan”, totesi säveltäjä vuonna 1910 kaverilleen Heikki Klemetille, joka aneli helpotusta sopraanoille.

Kuula oli tunnettu aikansa suomalainen impressionisti, joka ihaili ranskalaisia säveltäjiä. Niinpä Kuula-konsertissa kuullaan myös Claude Debussyn ja Maurice Ravelin teoksia.

Kuoroa johtaa Visa Yrjölä.

Kuoron kotisivut: http://www.kamarikuorokaamos.fi
Kuoron Facebook-sivu: https://www.facebook.com/kamarikuorokaamos/
Keinutan Kaikua -tapahtuma (Facebook): https://www.facebook.com/events/273429843498486/

Keinutan kaikua – Kuula, Debussy & Ravel

Ke 7.11.2018 klo 19

Ritarihuone, Ritarikatu 1, Helsinki

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010