Sesam ProductionMatka-Agentit, logolinkki

Unohtumaton Verdin Requiem Hämeenlinnassa

7.11.2018

Giuseppe Verdin Requiem soi Hämeenlinnan kirkossa pyhäinpäivän aattona. Hämeenlinna-Vanajan johtava kanttori Heikki Seppänen kokosi suuresityksen, jonka hän myös johti.

Kirkossa kuultiin huikea Requiem, särmikäs, puhutteleva ja loistava kokonaisuus Verdin suurteoksesta. Pelkästään pyhäinpäivän aaton esitystä varten oli koottu esittäjäjoukko, joka ylsi täysipainoiseen Requiemin esitykseen.

Requiem, Hämeenlinna

Kuva: Anja Kuoppa

Ensin. Kapellimestari Heikki Seppänen rakensi kokonaisuuden, jossa volyymit ja nyanssit olivat tasapainossa keskenään. Requiemin aloitustahdeista se lähtee – koko sielunmessun matka finaaliin forteineen ja pianissimoineen. Jännite säilyi alusta loppuun, ja kokonaisuudesta kehkeytyi tasapainoinen, Requiemin yksityiskohtainen esitys.

Seppänen piti vauhdin yllä eli Requiem eteni temperamentilla, verdimäisesti. Tämä sielunmessu noudattaa katolisen messun kaavaa sanoissa, mutta ehkä ei teoissa. Verdi ei tarvitse nykyihmisten arvioita, mutta silti: Requiem on vahva puheenvuoro kuolemasta ja kuolemalle, ja sen esittäminen vaatii keuhkoja, tekniikkaa ja määrällisesti ison joukon esittäjiä. Hämeenlinnan kirkon kupolikaiku sopi Verdille ja sielujen puheenvuorot soivat huikeina.

Noin 70 laulajaa ja lähes täysmittainen orkesteri loivat upean taustan solisteille. Solistikvartetti lauloi sointuvasti ja vaivattomasti. Peter Lindroosin kantava basso oli solistisen muhkea ja antoi hienon ”pohjakauiun”. Kaisa Takkulan sopraano yllätti. Hänen äänensä nousi vaivattomasti ylös, volyymi riitti ja mikä tärkeintä, hänellä on kaunis sopraano, jota kuulisi toisenkin kerran. Mati Turin ja Minna Koskikunnaan äänet istuivat kokonaisuuteen ja Verdin sai arvoisensa tulkinnan.

Jos haluaa poimia erityisen kaunista, ottaisin esille Offerorio-osan kvartetin esittämänä. Se oli kaunis, suuri ja kvartetti oli parhaimmillaan. Tuskainen rukous oli tuskaa täysi.

Toinen upea tulkinta oli viimeinen Libera me -osa, sopraanolle ja kuorolle. Takkula oli herkkänä ja hänen pyyntönsä ikuisen kuoleman vapautumisesta kyynelen lävitse kuultava.

Verdin Requiemin ansio taiteellisen riemuvoiton ohella on tällaisen suurteoksen tuottaminen yhden kaupungin kirkkoon yhtä kertaa varten. Hämeenlinnan-Vanajan seurakunta ansaitsee kiitoksen antaessaan mahdollisuuden aidosti korkeatasoiselle musiikille.

Tällaiset taide-elämykset laventavat elämää ja niistä jäävät elämykset ovat kestävää henkistä omaisuutta.

Verdin Requiem on osa Musiikkia linnassa -vanhan musiikin 30. juhlavuoden konserttisarjasta. Teos on toteutettu yhteistyössä Hämeenlinnan-Vanajan
seurakunnan ja Musiikki linnassa -yhdistyksen kanssa.


Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010