Matka-Agentit, logolinkkiSesam Production

Karelia Noir -trilogian päätösosa kertoo tositapahtumiin pohjaavan, kauniin tarinan sodan jälkeensä jättämän kaaoksen keskellä

8.11.2018

Etsiväkomisario Jussi Kähönen saa tutkittavakseen sodassa ansioituneen puusepän kuolemantapauksen. Ensi katsomalta tavallisen ihmisen tavallinen kuolema laajenee tarinaksi suuresta uhrauksesta. Sen elämänmittaisiin salaisuuksiin liittyvät Suomenlahden majakkasaaret, menetetty Viipuri sekä Moskovan rauhan rajalta välirauhan aikana kaapattu suomalainen upseeri.

Karelia Noir -trilogian päätösosassa liikutaan sodan kuohuista vaaran vuosiin. Viipuri menetetään lähes taistelutta, ja edessä on kaoottinen lähtö länteen. Rauhan solmiminen ei tuo mukanaan vakautta – punainen Valpo kidnappaa suomalaisia Neuvostoliittoon, ja neuvostosotavangit yrittävät välttyä palautukselta kotimaahansa.

Karanneet ovat suojattomia, kunnes poliisien on tehtävä valinta lain ja oikeudentunnon välillä. He jakaantuvat kahteen leiriin: uuden politiikan kannattajiin ja vastustajiin. Neuvostosotavankeja yritetään pelastaa palautukselta rajan taakse, ja autojonojen valokeilat pyyhkivät yötä, kun Kähönen ja hänen poliisiparinsa Salomon Eckert salakuljettavat pakolaisia maasta.

Tositapahtumiin perustuva Kadonneen kaupungin varjo kuvaa sodanjälkeistä sekasortoista todellisuutta poliisin näkökulmasta. Paenneen sotavangin identiteetti on yhtä vaikea selvitettävä kuin se, kenen puolella kollega on. Lopulta henkilöllisyys voi olla yhdentekevä. Viranomaisia kiinnostaa, keneksi kukakin voi itsensä todistaa, mutta kahden ihmisen välillä tärkeintä on rakkaus.

Kadonneen kaupungin varjo on Mikko Porvalin Karelia Noir -trilogian päätösosa. Sarjan ensimmäinen osa, Sinisen kuoleman kuva sijoittui kieltolain aikaiseen Viipuriin ja sai yleisöltä innostuneen vastaanoton. Poliittisten ääriliikkeiden repimää rajaseutua kuvaava Veri ei vaikene sai Dekkariseuran arvostetun Vuoden
johtolanka -palkinnon.

Mikko Porvali: Kadonneen kaupungin varjo. Karelia Noir III

Rikoskomisario Mikko Porvali (s. 1980) tuntee ammattinsa useamman sukupolven ajalta: hänen isänsä, isoisänsä ja isoisänsä ovat kaikki olleet Suomen valtion palveluksessa lain ja oikeuden ammateissa. Porvali on tullut tunnetuksi sujuvasti kirjoitetuista sotahistoriakirjoistaan. Karelia Noir -trilogian kaksi ensimmäistä osaa on julkaistu myös Ruotsissa.
Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Mikko Porvali, Kadonneen kaupungin varjot

Mikko Porvali, Kadonneen kaupungin varjot. Atena

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010