Muusikkojen liiton vuoden 2020 tunnustuspalkinto on myönnetty Janne Haavistolle merkittävästä urasta musiikin monipuolisena ammattilaisena sekä Kymi Sinfoniettalle poikkeuksellisesta muuntautumiskyvystä ja rohkeudesta orkesterikentällä. Palkinto on arvoltaan 5 000 euroa, ja se jakaantuu kahden saajan kesken.
Janne Haavisto vastaanotti palkinnon. Kuva: Muusikkojen liitto
Janne Haavisto
1980-luvun alusta saakka musiikkialalla ammattilaisena toiminut Janne Haavisto on tehnyt merkittävän uran rumpalina, tuottajana, säveltäjänä ja äänittäjänä. Hänet tunnetaan tuotteliaana ja monessa sopassa keitettynä muusikkojen muusikkona, jolla on lisäksi pettämätön tyylitaju.
Haaviston omiin yhtyeisiin lukeutuvat Laika & Cosmonauts, Farangs ja Shubie Brothers, ja hän on tuttu myös esimerkiksi J. Karjalaisen, Bablersin, The JP’s:n, Erinin, Mikko Kuustosen ja Irina Björklundin riveistä.
Muusikon työn lisäksi Haavisto on tuottanut suuren määrän kotimaisia albumeja – mukana ovat muun muassa J. Karjalainen, Värttinä, Danny ja Katri Helena. Lisäksi Haavisto on tehnyt musiikkia elokuviin ja tv-sarjoihin, tehnyt ohjelmaa Radio Cityssä sekä julkaissut musiikkia oman Mufarang-levymerkkinsä kautta. Haavisto on noin 1800 kappaleella taiteilija- ja tuottajaroolissa Gramexin rekisterissä.
Muusikkoyhteisölle Haavisto on innostava kollega, jolla ideoita riittää – ja hän myös toteuttaa ne.
Kuva: Tommi Mattila
Kymi Sinfonietta
Kouvolan ja Kotkan yhdessä omistama orkesteri Kymi Sinfonietta on monessa mielessä uuden vuosituhannen orkesteri. Se perustettiin juuri ennen vuosituhannen vaihdetta, ja se on toiminut eräänlaisena laboratoriona paitsi orkesterien yhteensulautumisen myös osakeyhtiömuotoisen toiminnan saroilla. Kymi Sinfonietta on osoittanut konseptinsa toimivuuden kekseliäällä toiminnallaan ja rohkeilla avauksillaan. Paikalleen ei olla jääty makaamaan.
Hyvätkään suunnitelmat eivät kuitenkaan toimi ilman rohkeita ja intohimoisia tekijöitä, orkesterin omistautuneita muusikoita. He puhaltavat, usein kirjaimellisestikin, ideoihin ja suunnitelmiin sen energian, joka lopulta koskettaa yleisöä ja antaa orkesterin olemassaololle sen lopullisen tarkoituksen. Taide-elämyksen.
Taistelu orkesterin olemassaolosta on ajoittain vienyt kohtuuttomasti energiaa, ja koronapandemia yhdistettynä taloudellisiin ja poliittisiin haasteisiin ovat nostaneet vaikeuskerrointa entisestään. Kymi Sinfonietta osoitti kuitenkin muuntautumiskykynsä ja halunsa toimia yleisönsä omana orkesterina. Verkon mahdollisuudet otettiin heti käyttöön ja normaalien konserttien lisäksi tutuiksi ovat tulleet niin Visastudio, Jänöjussin mäenlasku kuin Gulassireseptit.
Kymi Sinfonietta on osoittanut, ettei asioita tarvitse tehdä niin kuin aina ennenkin on tehty. Se on näyttänyt toteen, että paras menestyjä ei ole aina se suurin ja vahvin, vaan se joka kykenee sopeutumaan. Kymi Sinfoniettan muusikot ovat osoittaneet poikkeuksellista sopeutumiskykyä uusien haasteiden edessä monipuolistaen muusikkoidentiteettiä. Tämä kaikki on tehty kovan ytimen, eli soittamisen laadusta tinkimättä. Tunnustuspalkinnon myötä Muusikkojen liitto kannustaa orkesteria jatkamaan samanlaisen hengen vallassa.