Näyttelyssä sukelletaan orkesterin värikkääseen toimintaan ja historiaan niin että loiskahtaa.
Kuva: Maria Kärkkäinen
Miksi Loiskis perustettiin? Kuinka orkesteri sai nimensä ja sammakkologonsa? Millaisen kohun julkisesti tuetun lastenmusiikkiorkesterin perustaminen sai aikaan Suomen kulttuuripiireissä 2000-luvun alussa, kun maassa oli siihen saakka totuttu tukemaan vain aikuisille klassista musiikkia soittavia kokoonpanoja? Näiden kuumien kysymysten lisäksi museovieraat pääsevät eläytymään Loiskiksen ikimuistoisimpiin teoksiin, projekteihin ja konsertteihin.
Näyttelyssä on esillä kuunneltavia musiikkinäytteitä, levyjä, videoita, musamaatioita, painotuotteita ja valokuvia. Lastenmuusikon arjesta kertovat orkesterin soittajien muistelut, haastattelutallenteet ja keikkakartta. Esillä on myös orkesterin käyttämiä soittimia ja puvustoa. Lisäksi yhtyeen hallinto ja toimintaa tukeneet rahoittajat esitellään lyhyesti.
Merkittävän osan näyttelystä muodostaa myös yhtyeen pitkäaikaisen solistivieraan Klovni Dodon (Jari Siljamäki) kuvataide. Esillä on Dodon värikylläisiä maalauksia ja veistoksia, joista on aistittavissa meksikolaisen naivismin vaikutteita.
Näyttelykäsikirjoituksen on muokannut Hilda Ivarsin ja Oona-Emilia Enkelsaaren Siksi oLi LoiskiS – Lastenmusiikkiorkesterin ekat 25 vuotta -kirjan (julkaistaan 2025) tekstin pohjalta Keski-Suomen museon intendentti Ilja Koivisto. Näyttelyn tuottaa Keski-Suomen museo yhteistyössä Loiskiksen kanssa.
Näyttely on avoinna yleisölle 5. huhtikuuta 2025 alkaen Aalto2-museokeskuksessa.
Kuva: Maria Kärkkäinen
Loiskis lyhyesti
Idea ammattimaisen lastenmusiikkiorkesterin perustamisesta Jyväskylään syntyi Pentti Rasinkankaan ja Markku Rinta-Pollarin keskusteluissa 1990-luvun lopulla. Molemmat olivat tahoillaan pyöritelleet ajatusta, kunnes asia tuli kerran puheeksi. Orkesterin luomista varten perustettiin lopulta yhdistys 18.4.2000 ja se alkoi etsiä toiminnalle rahoitusta.
Jyväskylän silloisen kaupunginjohtaja Pekka Kettusen luokse tehty vierailu poiki lopulta kaksivuotisen EU-rahoituksen, jolla toiminta käynnistettiin. Osarahoituksen antoivat myös Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän maalaiskunta ja Keski-Suomen Liitto. Jyväskylän kaupungin rahoitus jatkuu edelleen. Soittajat etsittiin avoimella haulla. Valinnat teki yhdistyksen hallitus. Tästä alkoi Loiskiksen tarina, jota on jatkunut jo 25 vuotta. Myöhemmin orkesteri siirtyi opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavun piiriin.
Vuosien varrella kokoonpanot ovat vaihtuneet ja yhtye on tehnyt erilaisia yhteistyöprojekteja useiden solistien kanssa. Solisteina ovat vierailleet mm. Arja Koriseva, Aki Hietala, Eeva-Leena Pokela, Eija Ahvo, Susanna Haavisto, Klovni Dodo, Satu Sopanen, Sari Kanala, Mikko Perkoila ja Tuomo Rannankari.
Loiskis-orkesterissa soittavat tällä hetkellä muusikot Pekka Nättinen, Tomi Nurmi, Marianne Oivo ja Leevi Pukki. Lisäksi yhdistys työllistää täysipäiväisen tuottajan Oskar Tunderbergin.
Loiskis juhlii 25-vuotista taivaltaan useilla tavoilla. Näyttelyn lisäksi juhlavuoden aikana julkaistaan yhtyeen historiasta kertova kirja, lauluja esittelevä nuottikirja sekä juhlalevy. Lisäksi järjestetään juhlakonsertteja, joista osa näyttelytilassa Aalto2-museokeskuksessa.
Siksi oLi LoiskiS – Lastenmusiikkiorkesterin ekat 25 vuotta
05.04.–16.11.2025