Psykoterapeutit Kirsi Hiilamo ja Heli Pruuki pohtivat teoksessaan Aina tytär, aina äiti (Kirjapaja) aikuisen naisen suhdetta omaan äitiin. Äitisuhde on yksi naisen elämän keskeisimpiä ihmissuhteita ja se vaikuttaa elämään perustavalla tavalla, vaikka tahtoisimme muuta väittää. Antoisa, raivostuttava, rakas – suhteesta äitiin riittää moneksi.
Osa kirjan kannesta. Kuva: Kirjapaja
Miksi suhde äitiin on niin erityinen? Millaista on äidin valta ja kuinka se näkyy tyttären elämässä? Kuinka irtautua, ymmärtää ja pysyä lähellä?
”Äidillä on vaikutusta ja valtaa naisen elämään sekä hyvässä että pahassa”, tekijät kirjoittavat. ”Äitisuhteen tutkiminen ja vaikeiden asioiden käsitteleminen voi helpottaa tytärtä irtautumaan äidistä sopivalla tavalla, lähentymään äitiä emotionaalisella tasolla sekä selkeyttämään ihmissuhdetta, joka on kummallekin tärkeä.”
Suhdetta äitiin kannattaa pysähtyä miettimään myös siksi, että mielikuvamme äidistä kertovat paljon myös itsestämme ja omasta arvostamme. Suhde äitiin muovaa naista perustavanlaatuisella tavalla.
”Lopulta kysymys on rakkaudesta. Näin on silloinkin, kun rakkautta puuttuu tai kun se on vaikeaa”, tekijät toteavat. Kirjan pyrkimyksenä on auttaa aikuista naista tutkimaan suhdettaan omaan äitiinsä.
Mukana teoksessa on kahdeksan suomalaisen naisen kirjeet omalle äidilleen sekä psykoanalyytikko Jorma Myllärniemen artikkeli narsistisesta äidistä.
Kirjeen äidille ovat kirjoittaneet Marja-Sisko Aalto, Eija Ahvo, Maria Kaisa Aula, Kirsi Heikinheimo, Anna-Mari Kaskinen, Marketta Mattila, Kreetta Onkeli ja Annika Saarikko.
Kirsi Hiilamo on psykoterapeutti, perheneuvoja ja teologian maisteri. Heli Pruuki on pariterapeutti, perhepsykoterapeutti ja teologian tohtori.