Arabia viettää tänä vuonna 150-vuotisjuhlaansa. Arabia on yksi Suomen tunnetuimmista ja arvostetuimmista tuotemerkeistä, jota on rakastettu suomalaisissa kodeissa sukupolvien ajan. Sillä on myös faneja ympäri maailman. Tärkeän merkkivuoden aikana Arabia vaalii historiaansa nostaen samalla valokeilaan uuden suunnittelijan ja tuotelanseerauksia.
Kuva: Arabia
Arabialla on ollut näkyvä rooli suomalaiskotien kattauksissa sukupolvien ajan, vuodesta 1873 lähtien. Arabia on ollut oman aikansa ilmentäjä jo 150 vuotta. Sille on ajattoman muotoilun lisäksi ollut aina tärkeää kuluttajalähtöisyys, kauniit, käytännölliset ja kestävät tuotteet.
Arabia vaalii historiaansa, mutta on myös utelias uudelle. Tästä syystä Arabian astioihin ei pelkästään liity muistoja elämän merkityksellisistä hetkistä, vaan ne kattavat myös pöydän uusille tarinoille. Uusille näkökulmille, suunnittelijoille ja tuotteille myös tulevien vuosien aikana.
Arabian historiaa
Arabia perustettiin vuonna 1873. Ensimmäinen Arabian tehdas rakennettiin seuraavana vuonna samannimiseen kaupunginosaan Helsingissä. Ensimmäiset tuotteet, jotka olivat astioita ja kylpyhuoneposliinia, valmistettiin vuonna 1875.
Arabian ensimmäinen kuvasto julkaistiin 1883. Noihin aikoihin astiastot olivat koristeellisia ja kuvitettuja. Myös menestys näyttelyissä ja messuilla edesauttoi Arabian tuotteiden menekkiä Suomessa ja ulkomailla.
Arabian mallisto sai kultamitalin Pariisin maailmannäyttelyssä 1900. Oma tuoteportfolio alkoi hahmottua, kun tuotantoon otettiin Arabian omia kaakeliuuni-, maljakko- ja astiastomalleja. Tämän myötä Arabiasta tuli Euroopan suurin posliinitehdas 1920- ja 1930-luvuilla.
Arabian varhaisimpien astiastojen muodot ja kuviot oli lainattu ulkomaisilta keramiikkatehtailta. Suomalainen muotoilu alkoi voimistua 1930-luvulla, kun arvostettu Arabian Taideosasto perustettiin. Yksi Taideosaston tunnuspiirteitä oli taiteilijoiden täydellinen vapaus luovaan työhönsä.
Taiteilijaosastoyhdistyksen taide-esineitä. Kuva: Arabia
Uudenlaisten tuotesarjojen synty
Arabian tuotevalikoima uudistui merkittävästi 1950-luvulla. Kaj Franckin Kilta, on siitä erinomainen esimerkki.
Kiltaa seurasi monta astiasarjaa, joista tulisi kaikkien tuntemia klassikoita 1960- ja 1970-luvuilla kuten Ulla Procopén Valencia ja Ruska sekä Birger Kaipiaisen Paratiisi.
1980- ja 1990-luvuilla esiteltiin uusia suunnittelijoita ja vierailevia taiteilijoita. Inkeri Leivon puhtaan valkoinen Arctica oli ensimmäinen uudesta materiaalista, vitroposliinista, valmistettu astiasarja. Suosittuja astiastoja kuten Heikki Orvolan 24h lanseerattiin.
2000-luvulla Arabia lanseerasi uusia ja suosittuja astiasarjoja kuten Kristina Riskan ja Kati Tuominen-Niittylän KoKo, Heini Riihihuhdan Runo ja Mainio Sarastus, joka suunniteltiin Arabian oman designtiimin voimin.
Suuret lahjakkuudet Arabian muotoilun takana
Arabia on suomalaisen muotoilun edelläkävijä, jonka esineissä yhdistyvät kauneus, laatu ja käytännöllisyys. Monet Suomen johtavista suunnittelijoista ja taiteilijoista ovat suunnitelleet Arabialle astioita ja kuvioita sen historian aikana. Tämä perinne jatkuu yhä niin Arabian Taideosaston muotoilijoiden ja taiteilijoiden kuin Arabian omien suunnittelijoiden työssä.
Arabian tuotteet suunnitellaan ottaen huomioon pienimmätkin yksityiskohdat, jotta saadaan aikaan paras lopputulos.
Asiantuntijatiimi, joihin kuuluu mm. suunnittelija, Arabian omat muotoilijat ja tuotekehitys tekevät tiivistä yhteistyötä koko prosessin ajan, aina alkuperäisestä ideasta loppusilauksiin varmistaen, että tiukat laatuvaatimukset täyttyvät.
Arabian tämän päivän astiavalikoima koostuu rakastettujen suunnittelijoiden kuten Birger Kaipiaisen, Inkeri Leivon, Heikki Orvolan, Heini Riitahuhdan, Esteri Tomulan, Kristiina Riskan and Kati Tuominen-Niittylän klassikoista.
Kristiina Riskan suunnittelema taide-esine. Kuva: Arabia
Merkkivuoden juhlistaminen
Vuoden 2023 aikana Arabia juhlii merkkivuottaan mm. uuden suunnittelijan, uusien tuotelanseerausten, näyttelyiden ja podcastin muodossa.
Juhlavuoden kunniaksi Arabia tuo Rakastetut kuviot -astiasarjaan uuden, Armi Tevan suunnitteleman Puutarhurit-kuvion, jossa veikeät puutarhurihahmot kurkistelevat sinisävyisten kasvien takaa.
Juhlavuonna Arabia palauttaa pysyvään valikoimaansa myös uuden tuotekategorian: kukkaruukut. Ruukkuja on kahta eri kokoa ja niissä nähdään Puutarhurit-kuvion lisäksi kaksi rakastettua kuviota vuosien varrelta, Pastoraali ja uudempi Huvila. Valikoimassa on myös kokonaan valkoinen Ilona.
Yksi juhlavuoden uusista tuotelanseerauksista on Arabian Taideosastoyhdistyksen taiteilijoiden keraaminen taide-esinekokoelma. Rajoitettu, 150 esineen kokoelma on kunnianosoitus sekä tämän päivän taidekeraamikoille että Arabialla 150-vuotisen historian aikana työskennelleiden rakastettujen taiteilijoiden perinnölle.
Arabia on myös mukana Arabian Taideosastoyhdistyksen uudessa podcastissa, jossa esitellään Taideosastolla työskenteleviä taiteilijoita ja heidän projektejaan.
Iittala & Arabia Muotoilukeskus Helsingissä omistaa koko vuoden 2023 Arabian 150-vuotisjuhlalle kahden näyttelyn voimin. Toinen näyttely on Armi Tevan ja toinen on omistettu Taideosastoyhdistykselle, joka juhlii omaa 20-vuotisjuhlavuottaan itsenäisenä yhdistyksenä. Iittala & Arabia Muotoilukeskus tarjoaa yleisölle myös Arabiaan liittyviä työpajoja.
Arabia julkaisee keraamisen taide-esinekokoelman Arabian Taideosastoyhdistyksen kanssa
Vuonna 2023 Arabia juhlistaa 150-vuotista historiaansa. Samaan aikaa Arabian Taideosastoyhdistyksen perustamisesta tulee kuluneeksi 20 vuotta. Merkkivuosien kunniaksi Arabia yhdessä Taideosastoyhdistyksen taitelijoiden kanssa julkaisee keraamisen taide-esinekokoelman, joka edustaa tämän päivän suomalaista keramiikkataidetta.
Taideosastoyhdistyksen taiteilijat kutsuttiin luomaan kiehtova juhlavuoden kokoelma. Kansainvälisesti menestyneet taiteilijat edustavat suomalaista keramiikkataidetta kukin omalla kädenjäljellään.
Taide-esineiden piensarjassa esineitä ovat suunnitelleet taiteilijat Pekka Paikkari, Heini Riitahuhta, Kristina Riska, Kati Tuominen-Niittylä, Heikki Orvola, Kim Simonsson, Jasmin Anoschkin, Caroline Slotte, Sakari Kannosto sekä Marianne Huotari