Mitä voimme saada talteen virtaavasta elämästä? Catch-näyttely esittelee suomalaisten nykytaiteilijoiden teoksia, jotka suuntaavat huomiomme elämän pieniin hetkiin ja niiden arvokkaisiin yksityiskohtiin. Laura Kuurneen ja Eeva Ilveskosken kuratoima näyttely avautuu Serlachius-museo Göstassa 4.11.2023.
Catch pohjautuu ajatukseen siitä, että elämä on jatkuvassa liikkeessä ja se virtaa eteenpäin. Yhden tarinan sijaan elämä sisältää rinnakkaisia ja lomittaisia tapahtumia, joista muodostuu hetkien ja havaintojen virta.
Hanna Vihriälä, Nousutuki. Kuva: Serlachius-museot
”Näyttely kiinnittää huomiomme läsnäoloon: millaisten asioiden äärelle pysähdymme, mitä huomaamme ja mitä jää mieliimme? Näyttelyssä tarkastellaan myös kokemusten ja muistojen kerroksellisuutta sekä niiden yleismaailmallisuutta”, amanuenssi Eeva Ilveskoski kertoo.
Näyttelyssä ovat mukana taiteilijat Grönlund-Nisunen, Rita Jokiranta, Eeva Karhu, Tiina Pyykkinen, Heli Rekula, Vappu Rossi, Hanna Saarikoski, Janna Syvänoja ja Hanna Vihriälä.
Taiteilijoiden teoksia sitoo yhteen liike sekä vahva uppoutuminen nykyhetkeen. Vappu Rossin taiteen keskeinen teema on hetken tavoittaminen ja liikkeen vangitseminen. Näyttelyn piirroksissa hän on pyrkinyt ikuistamaan tanssivan ihmiskehon liikettä. Toisaalta näyttelyssä on mukana myös konkreettisesti liikkuvia teoksia. Taiteilijapari Grönlund-Nisunen tekee havaintoja luonnon ilmiöistä. Näyttelyä varten tehty uusi mekaaninen teos hyödyntää korkeaa tilaa ja painovoimaa.
Rita Jokirannan viisikanavainen videoteos Life as It Flees (2017/2023) näyttää tuokioita eteenpäin soljuvasta elämästä. Maailma on liikkeessä ja meidän on valittava, mihin kohdistamme huomiomme. Osa teoksista houkuttelee katsojaa itseään liikkumaan. Tällaisia ovat esimerkiksi Tiina Pyykkisen maalaukset, joiden värit ja tunnelmat muuttuvat sen mukaan, mistä kulmasta niitä katsoo.
Eeva Karhun valokuvateoksissa esiin nousevat värin ja valon siirtymät eri vuorokauden- tai vuodenaikoina. Luonnon kiertokulun hitaaseen liikkeeseen johdattavat puolestaan Janna Syvänojan teokset, joiden materiaalit on kerätty luonnosta. Heli Rekulan Hemingwayn puutarhassa -valokuvateoksiin (2012–13) on tallentunut heijastuksia väreilevän veden pinnassa. Vähäeleinen liike ja elämän pienet yksityiskohdat ovat Hanna Saarikosken tunnelmaltaan nostalgisten videoteosten aiheena.
”Taiteessa ovat aina mukana myös mielen liikkeet: ne kokemukset, tarinat ja havainnot, joita taiteilija on ajatellut teosta tehdessään tai joiden kautta katsomme kuvia. Esimerkkinä tästä ovat Hanna Vihriälän veistokset. Ne ovat hyvin omakohtaisia ja samalla ne välittävät tunteita, joihin muidenkin on helppo samastua”, Serlachius-museoiden kokoelma- ja näyttelypäällikkö Laura Kuurne sanoo.
Lue lisää näyttelyn taiteilijoista: https://serlachius.fi/catch-taiteilijaesittelyt/
Julkaisussa teosten inspiroimia tekstejä
Catch-näyttelyyn liittyy samanniminen julkaisu, jonka tekstit ovat syntyneet taideteosten inspiroimina. Jokainen taiteilija on kutsunut mukaan valitsemansa kirjoittajan: kirjailijan, runoilijan, tutkijan, rock-lyyrikon, ja he ovat tehneet taideteoksista omat tulkintansa.
Kirjaan kutsutut kirjoittajat ovat Johanna Holmström, Sebastian Johans, Hanna Johansson, Sanna Karlström, Tomi Kontio, Samuli Putro, Jussi Saarinen, Jyrki Siukonen ja Olli-Pekka Tennilä. Kirjaa myydään Serlachiuksen verkkokaupassa.
Catch on esillä Serlachius-museo Göstassa 4.11.2023–14.4.2024.