Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 14.11.2024

Didrichsenin Pro Arte -taidepalkinto puuseppämestari ja muotoilija Antrei Hartikaiselle

Didrichsenin taidemuseo on myöntänyt Pro Arte -tunnustuksen puuseppämestari, muotoilija ja taiteilija Antrei Hartikaiselle. Vuodesta 2003 jaettu, nuorille taiteilijoille osoitettu palkinto myönnetään nyt viidennen kerran. Palkintoon sisältyvä yksityisnäyttely on osa ensi vuonna 60 vuotta täyttävän Didrichsenin taidemuseon juhlavuoden ohjelmaa.

Kuvassa on jalustalla kaksi tummaa eri kokoista patsasta, joista keskellä on pieni.  Teokset ovat huoneen kulmassa ja molemmissa seinissä on ruutuikkunat.

Antrei Hartikainen, Invisible Fragility 2024. Kuva: Didrichsenin taidemuseo

 

Pro Arte tukee lupaavia nuoria taiteilijoita

Didrichsenin taidemuseon myöntämä Pro Arte -palkinto jatkaa museon perustajien Marie-Louise ja Gunnar Didrichsenin aloittamaa nuorten taiteilijoiden tukemisen perinnettä. Antrei Hartikaiselle myönnetty palkinto pitää sisällään 10 000 euron suuruisen stipendin sekä Didrichsenin taidemuseossa lokakuusta 2025 tammikuuhun 2026 esillä olevan näyttelyn ja siihen tuotettavan näyttelyjulkaisun. Lisäksi taidemuseo hankkii taiteilijalta teoksen kokoelmiinsa. Vuoden 2025 palkinnon saajiksi ehdolla olivat myös vaatesuunnittelija Sofia Ilmonen ja taiteilija Man Yau, jotka saavat finalisteille tarkoitetun 1000 euron stipendin.

Palkinto on jaettu vuodesta 2003 lähtien. Ennen Antrei Hartikaista tunnustuksen ovat saaneet taidegraafikko Sari Bremer ja kuvanveistäjä Kim Simonsson sekä kuvataiteilijat Tamara Piilola ja Karoliina Hellberg.

 

Kuvassa on Antrei Hartikainen istumassa ja hän katsoo oikealle.  Hänellä on lippalakki päässään. Kuvan sävy on tumma.

Antrei Hartikainen. Kuva: Didrichsenin taidemuseo

 

Veistoksellisia käyttöesineitä ja paikkasidonnaisia teoksia

Antrei Hartikainen (s. 1991) on Fiskarsissa työskentelevä Outokummusta kotoisin oleva puuseppämestari, muotoilija ja taiteilija, joka tunnetaan veistoksellisista puu- ja lasitöistään. Hartikaisen käyttöesineet ja taideteokset korostavat käsityötaidon ja materiaalituntemuksen merkitystä.

"On ilo ja kunnia vastaanottaa Pro Arte -palkinto ja päästä osaksi aiemmin palkittujen taiteilijoiden jatkumoa. Työskentelyni muotoilun ja taiteen rajapinnassa välittyy teosten materiaaleissa, tekniikoissa ja ilmaisussa. Erityisesti odotankin näyttelyn toteuttamista Didrichsenin taidemuseon ainutlaatuisessa ympäristössä, jossa näyttelytyöt pääsevät vuoropuheluun Viljo Revellin arkkitehtuurin, ympäröivän luonnon sekä ulkoteosten ja muun kokoelman kanssa", palkittu Hartikainen kertoo.

Palkintotoimikunta

Valinnan tehneeseen Pro Arte -toimikuntaan kuuluvat Didrichsenin taidemuseon museonjohtaja Maria Didrichsen, Didrichsenin taidesäätiön hallituksen puheenjohtaja FT Anna-Maria Wiljanen, hallituksen jäsenet TaM Arja-Liisa Kaasinen ja FM, KTM Ann Marie Didrichsen ja ulkopuoliset asiantuntijat, muotoilija Elina Aalto, Suomen lasimuseon johtaja Hanna Mamia-Walther, muotoilija Saara Renvall, Espoon modernin taiteen museo EMMA:n amanuenssi Aura Vilkuna ja Pro Arte -tunnustuksen vuonna 2018 saanut kuvataiteilija Karoliina Hellberg.

Hartikaisen käsityöläistausta ja työskentely rinnakkain muotoilun ja taiteen kentillä vakuuttivat toimikunnan. Myös teosten materiaalilähtöisyys ja tilallisuus keräsivät kiitosta.

”Hänen käsissään puu taipuu näyttämään toisinaan keramiikalta tai betonilta, ja toisinaan lasiteoksissa näkyy häivähdys puun materiaalisuudesta. Tämänkertainen valinta Pro Arte -tunnustuksen saajaksi on uusi ulottuvuus museon nuoria taiteilijoita tukevassa toiminnassa. Odotan innolla yhteistyötä tulevan näyttelyn parissa”, iloitsee museonjohtaja Maria Didrichsen.

https://www.didrichsenmuseum.fi/