Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.12.2024

Eija-Liisa Ahtilan uusi teos Heijastus metsästä Serlachiuksella

Heijastus metsästä on taiteen akateemikko Eija-Liisa Ahtilan uusin tilausteos Serlachiukselle. Se on ekologisen kerronnan keinoin toteutettu kahdeksankanavainen installaatio, jonka pääosassa on metsä ja lähtökohtana ajatus olemisen tilallisuudesta. Näyttely avautuu 14.12. Serlachius Kartanolla.

 

Kuvassa on kolme suurta teosta heijastumina metsästä. Värit ovat vihreän keltaiset. Seinän yläosa musta ja samoin musta lattia.

Eija-Liisa Ahtila, Heijastus metsästä. Kuva: Serlachius-museot

 

Eija-Liisa Ahtila jatkaa Heijastus metsästä -teoksessaan liikkuvan kuvan kerronnan ja ihmiskeskeisen näkökulman kyseenalaistamista. Hän etsii esittämisen ja ilmaisun tapoja, joiden avulla voidaan luoda tasapainoisempi kuva maapallon elävästä todellisuudesta.

Ahtila on kuvannut teosta työryhmineen kolmen vuoden ajan eteläsuomalaisissa miljöissä – tienoissa, kuten hän itse sanoo. Teoksessa ei ole perinteisessä mielessä etenevää tarinaa vaan tapahtumia ja tilanteita. Sen keskeinen aihe on metsän tilallisuus: kuinka moninainen elämä lomittuu metsän tilassa ja muodostaa olemassaolon yhteyden.

Näkökulmia ekologiseen kerrontaan

Eija-Liisa Ahtila on tehnyt viime vuosina useita ihmisen ja luonnon välistä suhdetta käsitteleviä teoksia. Serlachiukselle hän on tehnyt aiemmin kaksi tilausteosta: Tutkimuksia draaman ekologiasta (2014) ja Mahdollinen rakkaus (2018).

Ahtila sanoo miettineensä teoksissaan yli kymmenen vuoden ajan, mitä ekologinen liikkuvan kuvan kerronta voisi olla. Aiheen laajuuden ja monien mahdollisuuksien vuoksi hän on lähestynyt teemaa eri näkökulmista.

”Edellistä tehdessä mieleen on tullut uusia kysymyksiä, jotka ovat sitten johdattaneet seuraavaan teokseen. Heijastus metsästä on yritys koota noita ekologisen kerronnan asioita yhteen”, hän miettii.

Teoksen suunnittelussa ja toteutuksessa on käytetty uutta työskentelymetodia. Lähtökohtana ovat olleet teokseen valitut tienoot. Vierailut niissä ovat ohjanneet kirjoittamista, esittämistä, kuvaamista ja installaation muotoa. Teoksessa on erilajisia elollisia esittäjiä ja niiden fiktiivistä ajattelua ja puhetta.

”Joissain paikoissa kuvasimme peräkkäisinä vuosina ja joihinkin kohtauksiin sijoitin dialogiin tienoon historiaa”, Ahtila kertoo.

 

Kuvassa on Eija-Liisa Ahtila seisomassa kuusi- ja mäntymetsikössä isojen männyn runkojen vieressä.  Maassa on hiukan lunta. Hänellä on musta takki päällään.

Eija-Liisa Ahtila. Kuva: SErlachius-museot

 

Ihmisyyttä suurempi maailma

Lähellä suomalaista metsää kasvanut Eija-Liisa Ahtila haluaa korostaa kaikkien lajien merkitystä ja yhteiseloa. Hän on tuonut useissa eri yhteyksissä esiin huolensa maapallon tilasta: ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta.

”Elinympäristön hätätila vaikuttaa valintoihimme, ajattelu- ja havaitsemistapoihin, samoin kuin kulttuurin ja taiteen rooliin yhteiskunnassa”, hän sanoo ja haluaa uskoa, että taiteen avulla on mahdollista vaikuttaa ihmisten ajatuksiin ja mielipiteisiin.

”Ainakin minuun voi, ja varmasti moneen muuhunkin. Onhan itsestään selvää ja pitäisi sellaisena ymmärtää, että taide on ehdoton osa ihmisen elämää.”

Heijastus metsästä on esillä Serlachiuksella 27.4.2025 saakka. Syksyllä 2025 se esitetään Marian Goodman -galleriassa Los Angelesissa ja vuonna 2026 Uppsalan taidemuseossa.

Palkittu taiteilija Eija-Liisa Ahtila

Eija-Liisa Ahtila (s. 1959) on Suomen kansainvälisesti tunnetuin nykytaiteilija. Hänet tunnetaan erityisesti elokuvan ja videotaiteen rajamaille sijoittuvan monikuvainstallaation kehittäjänä. Hän on oivaltanut omintakeisella tavalla liikkuvan kuvan mahdollisuudet taiteen välineenä.

Hänellä on ollut kymmeniä yksityisnäyttelyitä maailman merkittävimmissä museoissa kuten New Yorkin MoMAssa ja Lontoon Tate Modernissa. Hänen teoksiaan on nähty myös tärkeimmillä nykytaidefestivaaleilla, kuten Venetsian, Sao Paolon ja Sydneyn biennaaleissa sekä Kasselin Documentassa.

Eija-Liisa Ahtila on saanut lukuisia tunnustuksia taiteilijantyöstään. Vuonna 2009 hänet nimitettiin taiteen akateemikoksi vain 49-vuotiaana. Hänelle on myönnetty muun muassa Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan komentajamerkki vuonna 2020, Pro Finlandia -mitali 2005, Artes Mundi -palkinto 2006, Vincent Van Gogh -palkinto vuonna 2000 sekä kunniamaininta 48. Venetsian biennaalissa Italiassa vuonna 1999.

Hän on saanut myös useita elokuvapalkintoja ja toiminut Venetsian kansainvälisen elokuvafestivaalin Kultainen leijona -palkintoraadin jäsenenä vuonna 2011. Lisäksi hän on saanut kunniatohtorin arvonimen Ionian yliopistosta Kreikasta vuonna 2019 ja Aalto-yliopistosta Suomessa vuonna 2018.
Heijastus metsästä -teos

Eija-Liisa Ahtila, Heijastus metsästä, 2024, 8-kanavainen installaatio vaihtuvalla määrällä projisointeja, kesto 50 minuuttia, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Eija-Liisa Ahtila
Tuotanto: Ilppo Pohjola

Esiintyjät           
Eetu Ahtila, Nora Dadu, Sue Lemström, Mitra Matouf
Voice over: Laura Birn, Marika Parkkomäki, Aije Zhou

Ydintyöryhmä
Kuvaus: Antti Ruusuvuori, Pekka Uotila
Leikkaus: Heikki Kotsalo
Lavastus: Tiina Paavilainen
Puvustus: Johanna Vainio
Äänisuunnittelu: Olli Pärnänen
Värimäärittelijä: Pentti Keskimäki
Kuvan jälkikäsittely: Jari Hakala