Heijastus metsästä on taiteen akateemikko Eija-Liisa Ahtilan uusin tilausteos Serlachiukselle. Se on ekologisen kerronnan keinoin toteutettu monikuvainstallaatio, jonka lähtökohtana on ajatus olemisen tilallisuudesta. Näyttely avautuu 14.12. Serlachius Kartanolla.
Stillkuva monikuvainstallaatiosta. Kuva: Seclachius-museot
Heijastus metsästä on kahdeksankanavainen installaatio, jonka pääosassa on metsä. Eija-Liisa Ahtila (s. 1959) jatkaa siinä liikkuvan kuvan kerronnan ja ihmiskeskeisen näkökulman kyseenalaistamista. Hän etsii esittämisen ja ilmaisun tapoja, joiden avulla voidaan luoda tasapainoisempi kuva maapallon elävästä todellisuudesta.
Ahtila on kuvannut teosta työryhmineen kolmen vuoden ajan eteläsuomalaisissa miljöissä – tienoissa, kuten hän itse sanoo. Teoksessa ei ole perinteisessä mielessä etenevää tarinaa vaan tapahtumia ja tilanteita. Sen keskeinen aihe on metsän tilallisuus: kuinka moninainen elämä lomittuu metsän tilassa ja muodostaa olemassaolon yhteyden.
Stillkuva videoteoksesta. Kuva: Serlachius-museot
Näkökulmia ekologiseen kerrontaan
Eija-Liisa Ahtila on tehnyt viime vuosina useita ihmisen ja luonnon välistä suhdetta käsitteleviä teoksia. Serlachiukselle on syntynyt aiemmin kaksi tilausteosta: Tutkimuksia draaman ekologiasta (2014) ja Mahdollinen rakkaus (2018).
Ahtila sanoo miettineensä teoksissaan yli kymmenen vuoden ajan, mitä ekologinen liikkuvan kuvan kerronta voisi olla. Aiheen laajuuden ja monien mahdollisuuksien vuoksi hän on lähestynyt teemaa eri näkökulmista.
”Edellistä tehdessä mieleen on tullut uusia kysymyksiä, jotka ovat sitten johdattaneet seuraavaan teokseen. Heijastus metsästä on yritys koota noita ekologisen kerronnan asioita yhteen. Jossain määrin se tapahtuukin, joissain kohdin ei”, hän miettii.
Teoksen suunnittelussa ja toteutuksessa on käytetty uutta työskentelymetodia. Lähtökohtana ovat olleet teokseen valitut tienoot. Vierailut niissä ovat ohjanneet suunnittelua ja kirjoittamista. Teoksessa on erilajisia elollisia esittäjiä ja niiden fiktiivistä ajattelua ja puhetta.
”Joissain paikoissa kuvasimme peräkkäisinä vuosina ja joihinkin kohtauksiin sijoitin dialogiin tienoon historiaa. Jokaisessa kohtauksessa on metsän lisäksi myös yksi pääosan esittäjä, esimerkiksi majavatienoossa majavat ja naisnäyttelijä Mitra Matouf”, Ahtila kertoo.
Ihmisyyttä suurempi maailma
Eija-Liisa Ahtila on kasvanut metsän lähellä ja liikkunut koko elämänsä suomalaisessa metsässä. Myös muualla ollessaan hän käy metsässä. Hän on tuonut useissa eri yhteyksissä esiin huolensa maapallon tilasta: ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta.
”Elinympäristön hätätila vaikuttaa valintoihimme, ajattelu- ja havaitsemistapoihin samoin kuin kulttuurin ja taiteen rooliin yhteiskunnassa”, hän sanoo ja haluaa uskoa, että taiteen avulla on mahdollista vaikuttaa ihmisten ajatuksiin ja mielipiteisiin.
”Ainakin minuun voi, ja varmasti moneen muuhunkin. Onhan itsestään selvää ja pitäisi sellaisena ymmärtää, että taide on ehdoton osa ihmisen elämää – tavalla tai toisella.”
Heijastus metsästä on esillä Serlachiuksella 27.4.2025 saakka. Sen jälkeen teos lähtee kiertämään maailmaa. Syksyllä 2025 se esitetään Marian Goodman -galleriassa Los Angelesissa ja vuonna 2026 Uppsalan taidemuseossa.