Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.09.2017

Elina Brotherus Pompidou-keskuksessa ja 2018 Serlachius-museoissa

Pompidou-keskuksessa Pariisissa avataan 27.9. valokuvataiteilija Elina Brotheruksen näyttely Règle du jeu. Näyttelyn ja siihen liittyvän valokuvakirjan taustalla on Brotheruksen valinta maineikkaan Carte blanche PMU 2017 -palkinnon voittajaksi Ranskassa.

Elina Brotherus valmistelee parhaillaan Serlachius-museoihin kokonaisuutta, joka perustuu Pompidou-keskuksen näyttelyyn mutta on tätä huomattavasti laajempi. Näyttely Playground (Leikkikenttä) avautuu Mäntässä kesäkuussa 2018.

Elina Brotherus
Elina Brotherus. Kuva: elinabrotherus.com

Règle du jeu ja Leikkikenttä sisältävät Brotheruksen uusimpia, aiemmin esittämättömiä valokuvia ja lyhyitä videoita. Brotherus käyttää uusien töidensä lähtökohtana ns. event scoreja (tapahtumakäsikirjoituksia), kirjallisia ohjeita teosten tekemiseen, joita laativat erityisesti 1960-luvun Fluxus-taiteilijat. Brotherus on esiintynyt omissa kuvissaan jo 20 vuoden ajan. Nämä leikkisät, performatiiviset ja absurdit teokset kääntävät uuden lehden hänen tuotannossaan. Näyttelyn kuraattori on tohtori Susan Bright.

“Elina Brotheruksen teoksia nähtiin Serlachius-museo Göstassa kesällä 2015. Nyt meillä on ilo näyttää yleisölle täysin uusia teoksia. Toiveissamme on, että näyttely lähtisi Mäntästä kiertämään myös muihin maihin”, Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen sanoo.

“Serlachius-museot tunnetaan Suomessa poikkeuksellisen kunnianhimoisesta näyttelyohjelmastaan. Museoissa on ollut useiden kansainvälisesti tunnettujen taiteilijoiden näyttelyitä. On hienoa että Pariisissa Règle du jeu -näyttelyllä alkanut tutkimukseni event scorejen parissa esittäytyy vielä laajempana Mäntässä”, iloitsee Elina Brotherus.

Näyttely Playground (Leikkikenttä) on esillä 15.6.2018 – 6.1.2019 Serlachius-museo Gustafissa.

Elina Brotherus

Helsingissä vuonna 1972 syntynyt Elina Brotherus on valokuvataiteilija, joka työskentelee myös videoiden ja elokuvan parissa. Hänen tuotannossaan on vuorotellut omaelämäkerrallisuus ja taidehistorialliset viitteet. Brotherus asuu ja työskentelee Helsingissä ja Avallonissa Ranskassa.

Brotherus on suorittanut taiteen maisterin (TM) tutkinnon valokuvataiteen koulutusohjelmassa Helsingin Taideteollisessa korkeakoulussa vuonna 2000. Hän on pitänyt näyttelyitä vuodesta 1997. Brotheruksen teoksia on monissa tunnetuissa kokoelmissa, kuten Nykytaiteen museo Kiasmassa Helsingissä, Moderna Museetissa Tukholmassa, Saatchi-kokoelmassa Lontoossa ja Pompidou-keskuksessa Pariisissa.

Susan Bright
Susan Bright. Kuva: Curation Photography

Susan Bright

Tohtori Susan Bright kuratoi näyttelyitä eri maiden taidelaitoksiin. Näitä ovat mm. Tate Britain ja The National Portrait Gallery Lontoossa sekä The Museum of Contemporary Photography Chicagossa. Näyttely How We Are: Photographing Britain oli ensimmäinen suuri brittiläisen valokuvataiteen näyttely Tate-museossa. The Guardian ja The Chicago Tribune pitivät Brightin kuratoimaa Home Truths -näyttelyä vuoden 2013/2014 parhaimpiin kuuluvana.

Bright on julkaissut useita valokuvakirjoja mm. Thames & Hudsonille ja Aperturelle: Feast for the Eyes: The Story of Food in Photography (2017), Home Truths: Photography and Motherhood (2013), Auto Focus: The Self Portrait in Contemporary Photography (2010), How We Are: Photographing Britain (2007), Face of Fashion (2007) sekä Art Photography Now (2005).

Hän tuottaa säännöllisesti tekstejä museoille ja monografioihin sekä julkaisee artikkeleita useissa lehdissä. Bright asuu ja työskentelee Pariisissa. Hän on seurannut Elina Brotheruksen uraa alusta lähtien ja he ovat tehneet yhteistyötä vuosien ajan useassa kirja- ja näyttelyprojektissa.

Lisätietoja http://www.elinabrotherus.com/contact/