Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 18.10.2024

Elsa Sylvestersson – suomalaisen baletin tulisieluinen tienraivaaja esillä Teatterimuseon 100 v. juhlanäyttelyssä

Balettitanssija, koreografi, balettimestari Elsa Sylvesterssonin syntymästä tuli elokuussa kuluneeksi 100 vuotta. Teatterimuseossa avataan lokakuun viimeisenä päivänä juhlanäyttely Tulisieluinen Elsa Sylvestersson, joka keskittyy Sylvesterssonin tanssijuuteen, venäläiseen kulttuuritaustaan ja aktiiviseen toimintaan esiintyjänä ja koreografina Suomen Kansallisoopperassa ja sen ulkopuolella.

 

Kuvassa on Elsa Sylvestersson tanssimassa balettia ja hänellä on töyhtöpäähinen päässään ja balettihame. Oikea käsi on kiedottu vasemmalle olkapäälle. Kuva on musta-valkoinen.

Elsa Sylvestersson baletissa Tulilintu (1951, kor. A. Saxelin). Tutu esillä näyttelyssä. Taisto Tuomi. Kuva: Elsa Sylvesterssonin yksityisarkisto

 

Elsa Sylvesterssonin (11.8.1924 – 9.11.1996) merkitys suomalaiselle tanssitaiteelle on poikkeuksellinen. Tulisieluinen tanssija säväytti roolitulkinnoillaan ja temperamentillaan. Koreografina hän uudisti baletin klassikoita, teki ensimmäisiä neoklassisia teoksia Suomessa ja persoonallisia lyhytkoreografioita. Hän on yksi ensimmäisistä suomalaisista baletin naiskoreografeista, ja hän työskenteli Suomen Kansallisbaletissa yli kolmen vuosikymmenen ajan.

Baletin historiassa ovat korostuneet mieskoreografit, joiden varjoon on jäänyt Sylvesterssonin kaltaisia lahjakkaita ja merkittäviä naisia. Päinvastoin kuin tanssissa, esimerkiksi taidehistoriassa on jo pitkään nostettu esiin naistaiteilijoita ja korostettu heidän työnsä merkitystä. Samanlaisia historian uudelleentulkintoja tarvitaan myös tanssitaiteessa. Näyttely nostaa esiin Elsa Sylvesterssonin merkityksen suomalaiselle baletille ja toivottavasti antaa myös sysäyksen hänen työtään koskevan tutkimuksen jatkumiselle.
Ainutlaatuinen kokoelma ensimmäistä kertaa esillä

Teatterimuseossa nyt avattavan näyttelyn mahdollisti ainutlaatuinen kokoelma pukuja ja muuta aineistoa, joka purettiin vintiltä Elsa Sylvesterssonin huolellisesti pakkaamista laatikoista käärittyinä 1960-luvun sanomalehtipapereihin. Taiteilijan aikanaan säilyttämät puvut ja esineet ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä.

 

Kuvassa ovat tanssijat Jaakko ja Into Lätti mustssa puvuissa ja keskellä Elsa Sylvertersson vaaleassa samanlaisessa puvussa. Kaikilla on vaaleat lierihatut. Kuva on musta-valkoinen.

Café de Gitana / Flamencotanssi (1953 / 1960, kor. Into Lätti). Kuvassa Elsa Sylvesterssonin kanssa Jaakko ja Into Lätti. Sylvesterssonin asu näyttelyssä esillä. Kuva: Teatterimuseo

 

Nähtävillä ovat muun muassa Tulilinnun puku, Odilen puku baletista Joutsenlampi sekä pukuja Sylvesterssonin omiin koreografioihin. Säilynyt on myös Birger Kaipiaisen suunnittelema puku Mika Walterin Sinuhe-romaanin pohjalta tehtyyn, Einar Englundin säveltämään balettiin, johon Sylvestersson teki koreografian vuonna 1953. Nuoren Elsan vaiheista kertovat hänen lapsena käyttämänsä balettitossut ja lapsitähdestä otetut valokuvat. Vintiltä löytyivät myös kutsut presidentinlinnaan sekä taiteilijan lempihajuvesipullo Krasnaja Moskva.
Avajaiset torstaina 31.10.

Tulisieluinen Elsa Sylvestersson -näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 31.10.Teatterimuseossa Kaapelitehtaalla. Näyttelyn avaa Suomen kansallisbaletin taiteellinen johtaja Javier Torres. Avajaisissa puheenvuoroja käyttävät myös Peter Sylvestersson, Aku Ahjolinna ja museonjohtaja Johanna Laakkonen. Avajaisissa esiintyy pianisti, korrepetiittori Pekka Asikainen.

Näyttely aukeaa yleisölle perjantaina 1.11. ja on avoinna 19.1.2025 saakka.

Muistojen iltapäivä marraskuussa

Näyttelyn oheisohjelmassa järjestetään lauantaina 16.11. klo 13–15 keskustelutilaisuus Muistoja Elsa Sylvesterssonista. Pitkän linjan tanssitaiteilijat, Suomen kansallisbaletin solistitanssijat ja pedagogit Sonja Tammela, Tamara Perovuo, Karl Hedman ja Jarmo Rastas muistelevat Sylvesterssonia ja keskustelevat hänen merkityksestään suomalaiselle baletille ja tanssitaiteelle. Lisäksi pianisti, korrepetiittori Pekka Asikainen soittaa katkelmia Sylvesterssonin koreografioissaan käyttämistä musiikeista ja kertoo omia muistojaan hänestä harjoituksissa.

Haastattelijana tilaisuudessa toimii näyttelyn käsikirjoittaja, FT Riikka Korppi-Tommola.

Työryhmä

Aku Ahjolinna, Saga Eriksson, Ulrika Hallberg & Liisa Palin

Näyttelyn käsikirjoitus Riikka Korppi-Tommola.

https://www.teatterimuseo.fi/