Tuomalan teos Empathy Echo Chamber haastaa käsityksiä kaikukammioista, joita pidetään internet-ajan yhteiskunnallisen polarisaation ja eristyksen alkulähteenä.
Biennaalissa Empathy Echo Chamber esiintyy installaationa, johon astutaan ventovieraan kanssa, sekä virtuaalitilana, johon pääsee mistä tahansa päin maailmaa. Toisin kuin perinteiset kuplat, Empathy Echo Chamber on suunniteltu vuorovaikutusta ja yhteistä pohdintaa varten.
“Ensimmäistä kertaa historiassa voimme elää itse kuratoimassamme maailmassa, kuplassa, jossa se, mitä jo ajattelemme ja tunnemme, heijastuu takaisin meille. Nämä kuplat ovat esimerkkejä eristyksestä, polarisaatiosta ja epäluulosta. Ne estävät meitä olemasta elintärkeällä tavalla vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa, jotka ajattelevat eri tavalla kuin me. Empathy Echo Chamber määrittelee kaikukammion uudelleen positiivisena ja konkreettisena tilana, jossa nähdään ja tullaan nähdyksi. Uusi empaattinen kupla täyttyy kohtaamisilla ja yhteyksillä siellä vierailevien ihmisten toimesta näyttelyn aikana”, sanoo taiteilija Enni-Kukka Tuomala.
Enni-Kukka Tuomala. Kuva:Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti
Tuomalan biennaaliosallistuminen toteutuu Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutin ja Suomen Lontoon-suurlähetystön tuella.
“Empathy Echo Chamberin ajoitus on täydellinen nyt kun Lontoo avautuu pitkän korona-ajan sosiaalisen eristäytymisen jälkeen. Paluu samassa tilassa kasvokkain tapahtuvien kohtaamisten maailmaan voi tuntua jopa pelottavalta. Tuomalan teos auttaa meitä rauhoittumaan, jotta voimme aidosti kohdata toisemme. Jaetussa läsnäolossa on korona-ajan eristyksen jälkeen valtava lataus ja voimaa”, sanoo instituutin johtaja Jaakko Nousiainen.
Enni-Kukka Tuomala, Empathy Echo Chamber. Kuva: Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti
London Design Biennale järjestetään Somerset Housessa 1.–27.6. Se tuo yhteen innovatiivisia kansainvälisiä suunnittelijoita, taiteilijoita ja kulttuurialan tekijöitä ympäri maailmaa. Vuoden 2021 tapahtuman on kuratoinut taiteilija-lavastaja Es Devlin, ja sen teemana on resonanssi eli myötävärähtely.
Tilan valopaneelit on suunnitellut suomalainen Light Cognitive. Yritys on erikoistunut tuottamaan päivänvaloa vastaavia, ihmisen hyvinvointia edistäviä valoratkaisuja. Valaistus vaihtelee vuorokaudenajan mukaan. Light Cognitive voitti viime vuonna vaikutusvaltaisen designlehti Dezeenin muotoilupalkinnon Paras valosuunnittelu -kategoriassa.
“Suomen paviljongin ja Biennalen teemat tuntuivat meistä tärkeiltä ja ajankohtaisilta, erityisesti pandemiaa seuranneena aikana. On kunnia osallistua paviljonkiin luonnonvaloa ja päivänkiertoa mukailevilla valoteoksillamme, jotka on valmistettu Helsingissä käsityönä tätä tapahtumaa varten”, sanoo Light Cognitiven markkinointijohtaja Anne Salomaa.