Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.04.2015

Esittelyssä ja haastattelussa oululainen ilmiö Apina

Pohjoisesta Suomesta kotoisin oleva Apina on suomeksi esiintyvä bändi, joka yhdistelee musiikissaan omintakeisesti metallia ja räppiä.

Sakara Recordsin kanssa levyttävä Apina on oululainen sanoituksillaan kantaa ottava yhtye. Omalaatuisella saundillaan päitä kääntänyt poikaporukka julkaisi debyyttialbuminsa Infektikon 20.3.2015. Levy oli ilmestyessään YleX:n viikon levy, ja bändi on sen koommin ollut näkyvillä monessa mediassa – muun muassa musiikkilehti Saundin kannessa. Yhtyeen kaksi varsin erilaista musiikkivideota ”Kohu” ja ”Oi, isänmaa” antavat hyvin vihiä yhtyeen monipuolisesta tyylistä.

Amusa haastatteli yhtyeen sanoittaja-laulaja-räppääjä Pessiä puhelimessa huhtikuun jälkipuoliskolla.

Apinan pojat promokuvassa
Apinan pojat promokuvassa. Kuva: Sony Music Finland

Kerro vähän milloin olette aloittaneet musiikintekemisen ja minkä ikäisiä tyyppejä oikein olette?

Olemme tai täytämme kaikki tänä vuonna 22 vuotta, paitsi kitaristi Tuomas on 24-vuotias. Pojat aloittivat ensin kolmistaan 2010-vuoden alkupuoliskolla tekemään demoja, ja minä hyppäsin räppäri-laulajaksi messiin pikkuisen myöhemmin siinä kesällä.

Miten kuvailisit yhtyeenne saundia, eli mikä tekee Apinasta Apinan?

Varmaankin se koostuu soinnillisesti matalavirekitarasta ja rytmisestä musasta. Ja sitten räpäytys on siinä oleellisena osana. Siitä kai saundimme pääasiallisesti koostuu. Melodiset kertsit vielä päälle, ja pikkasen jotain synajuttuja, mutta ne eivät ihan äärimmäisen suuressa roolissa meillä ole saundipuolessa.

Miten päädyitte yhdistelemään metallia ja räppiä keskenään? Oliko se alun perinkin ideanne?

Pojat kolmistaan demotteli jotain metallimusaa, joka oli sellaista aika alternative-henkistä. He sitten hakivat laulajaa sille proggikselle, ja minä vain sanoin, että ei musta laulajaksi ole, mutta kyllähän räppäri löytyisi. Testattiin sitten vähän treenikämpillä sellaista, että ensin vähän kirjoitin jotain sanoja ja sitten bändi soitti ja minä räppäsin päälle. Tultiin siihen tulokseen, että se oli ihan hauskaa ja vedettiin parit treenit päälle ennen kuin päätettiin, että ruvetaan tekemään musiikkia bändinä. Eli ei metallin ja räpin yhdistämistä periaatteessa kukaan suunnitellut – pojilla oli vain metallin soittamisen tausta ja minulla räppäämisen tausta. Tavallaan aika luonnollisestikin kaksi asiaa yhdistyi.

Apina on viisas eläin, mutta ihmisestä käytettynä se mielletään usein haukkumasanaksi. Mistä bändinne nimi tuli?

Ihmiset mieltävät moniakin sanoja eri tavalla. Apina-nimi tuli, kun heiteltiin nimiehdotuksia ja kitaristillamme Tuomaksella oli päällä Kornin paita, jossa oli kuvattu evoluutio apinasta ihmiseksi. Joku sitten siinä heitti, että voisiko meidän bändimme nimi olla ”Apina jälleen” ja ottaa kantaa ihmisen evoluutiossa siihen, että ensin ollaan kehitytty apinasta ihmiseksi ja nyt ollaan kovaa vauhtia viemässä omaa planeettaamme ja itseämme siihen suuntaan, että kehitys menisi taaksepäin. Totesimme kuitenkin, että Apina jälleen on vähän hankala bändin nimenä, joten se sitten typistettiin Apinaksi. Se on mielestäni hyvä ja erottuva yksi suomenkielinen sana ja ihan toimiva bändin nimi.

Debyyttialbuminne Infektiko tuli ulos maaliskuun 20. päivä. Mitä levyn nimi tarkoittaa?

Infektiko-levyltä löytyy Infektiko-biisi, joka osaltaan ehkä yrittää vähän selittää asiaa. Se on siis nimi sille tarinalle ja taideteokselle. Kyseessähän on konseptialbumi, jossa kaikki biisit kertovat ihmiskohtaloista – pois lukien Oi, isänmaa, joka on näiden yhdeksän ihmisen niin sanottu avunhuutobiisi. Haluttiin keksiä uusi käsite, ja Infektiko on siis nimi tarinalle. Kappaleiden ihmiset tietävät, että heillä on jokin ongelma, mutta he eivät joko osaa hakea siihen apua tai he eivät saa siihen apua. Kaikki tarinat ovat kuitenkin fiktiivisiä ja omasta päästäni keksittyjä.

Apina logo
Apina-logo

Yhdistääkö räppiä ja metallia yhdistelevä musiikkityylinne myös räppiä ja metallia kuuntelevat yleisöt? Ainakin kotikaupungissani Lohjalla tuntui olevan iso ero näiden kahden ryhmittymän välillä.

[Naurahtaa.] Monenlaista jengiä on kyllä käynyt keikoilla. Ollaan myös saatu monenlaista palautetta. Osa sanoo, että meidän pitäisi olla enemmän metallia ja enemmän aggressiivisia, ja jotkut taas antavat palautetta, että eivät ihan tykkää, kun ollaan turhan aggressiivisia jo nyt. Musiikkimme kyllä jakaa mielipiteitä ja tunteita ja kuuntelijoitakin. Onkin keikalla hauska nähdä, kun siellä on niitä jätkiä, jotka heittävät räp-livemaneereita ja baunssailevat käsi ilmassa, ja toiset taas myllyttävät pittiä vieressä ja heiluttavat tukkaa. On siistiä, että kaksi niin erilaista genreä tai yleisöä kohtaavat niin hyvin myös livenä. Ei ole siis selkeää jakoa, että vain metallityypit tai räp-tyypit kuuntelisivat musiikkiamme.

Millaista musiikkia itse kuuntelet tai onko teillä artistisia esikuvia?

Pojilla on metalliosasto aika vahva, ja sieltä löytyy varmaankin ainakin Korn, Deftones ja Meshuggah. Meikällä on taustalla semmoinen kantaaottavampi suomiräpäytys. Avaimen Punainen tiili oli periaatteessa se eka levy, joka kolahti suomalaisen räpin saralla, ja siitä lähtien olen kuunnellut kaikennäköistä räppiä. Toki myöhemmin on tullut kovia jenkkinimiäkin, joita tykkään kuunnella, vaikka aina se sanoma ei kohtaisikaan. Se saundimaailma ja se tekninen osaaminen on kuitenkin järjettömän kovalla tasolla. En kuitenkaan räp-miehenä ole niin paljon kuunnellut ysärin jenkkiklassikoita, vaikka toki tiedänkin sieltä ne tärkeimmät.

Sinkkunne "Oi, isänmaa!" ottaa kantaa suomalaiseen yhteiskuntaan. Oletteko poliittisesti valveutuneita tai kiinnostaako teitä yhteiskunnallinen vaikuttaminen?

Sanotaanko näin, että meidän bändin jätkiä kiinnostaa, mitä meidän biiseissä sanotaan, mikä on minusta äärimmäisen hyvä tilanne. Lisäksi meitä kyllä kiinnostaa olla asioista jotain mieltä, mutta ei meidän bändillämme ole puoluepoliittista kantaa. Biisimme ovat enemmän sanoituksiltaan sellaisia, että herää tunne, että tämä ei nyt mene ihan oikein. Olisi myös hienoa, jos musalla voisi osaltaan vaikuttaa asioihin – tai ehkä pystyy nykyiselläänkin, jos joku vaikuttuu. Ei meitä siis poliittiseksi voi sanoa, mutta olemme asioista aina jotain mieltä, ja siitä se biisien sanoma lähtee.

Kiertueenne nimi on Sä oot niin nätti alasti. Mistä tämä nimi tuli?

Nimi on tullut ihan suoraan meidän levymme viimeisen biisin sanoista. Se on minusta ihan hauska kiertueen nimi. Niitäkin pyöriteltiin jonkin verran, että mikä olisi hyvä, ja tämä on suht raflaava ja mieleenjäävä.

Apina kalliolla
Apina kalliolla. Kuva: Sony Music Finland

Onko raskasta keikkailla ja asua samaan aikaan niinkin pohjoisessa kuin Oulussa?

[Naurahtaa.] Ei se itse keikkailuun vaikuta; ehkä siihen matkustamiseen. Kyllä siihenkin tottuu, ja aina sitä keksii jotain tekemistä autossa. Kyllähän sitä tietysti kilometrejä tulee paljon oltua auton kyydissä. Ei tule itse ajettua, kun ei ole ajokorttia, mutta kyydissä tulee kyllä istuttua, ja työn puolestakin saa matkailla. Ei se kuitenkaan niin paha ole. Ei olla koskaan esimerkiksi kieltäydytty keikasta, koska joudutaan reissaamaan Oulusta.

Lopuksi vielä, että mitä terveisiä tahtoisit lähettää lukijoille tai ihmisille ylipäätään?

Ei kai siinä muuta kuin talviterveiset. Eikös se oo näin. Kaikille karavaanareille peukkua ylös!

Kiitos oikein paljon haastattelusta!