Suomen Kirjasäätiön Finlandia-palkinnot jaettiin jälleen Helsingissä. Kaunokirjallisuuden Finlandian vastaanotti Pajtim Statovcin kolmannesta kirjastaan Bolla. Tieto-Finlandia meni ryhmälle Anssi Jokiranta, Pekka Juntti, Anna Ruohonen, ja Jenni Räinä kirjasta Metsä meidän jälkeemme. Lasten ja nuorten kirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi valikoitui Marisha Rasi-Koskiselle. Kaikki palkinot olivat 30 000 euroa.
Pajtim Statovci. Kuva: Antti Rastivo
Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon valitsi Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila. Vaikutuksen tekivät syvät tunteet ja kaunis kieli. Ylä-Anttila kuvasi kirjaa rajuksi, väkivaltaiseksi ja rujoksi, mutta samalla palkitsevaksi ihmiseksi kasvamiseksi kuvaukseksi.
Pajtim Statovci ilmaisi monin tavoin kiitollisuuttaan palkinnosta ja kiittämisen merkitystä. Kiitollisuutta ei voi kuitenkaan pakottaa vaan se on ansaittava. Itse palkintoa Statovci piti omien sanojensa mukaan mittaamattoman arvokkaana itselleen.
Merja Ylä-Anttila puhui omassa puheenvuorossaan vahvasti kirjojen ja lukemisen puolesta. Kirja ei ole kadonnut käyttöliittymä ja lukeminen on yhteydessä sekä ajattlukykyyn ja empatiaan.
Kuvassa on osa kirjan kannesta Metsä meidän jälkeemme. Kuva: LIke
Tietokirjallisuuden Finlandian valitsi Sixten Korkman, joka kuvasi itseään tietokirjojen suurkuluttajaksi. Valitsemassaan Metsä meidän jälkeemme -kirjassa teki vaikutuksen hyvä jäsentely, raikas kirjoitustapa ja kaunis kuvitus. Korkmanin mukaan kirja ei ole, eikä väitä olevansa koko totuus. Se on painava puheenvuoro tärkeään ja ajankohtaiseen metsäpoliittiseen keskusteluun.
Marisha Rasi-Koskinen. Kuva: Antti Rastivo
Olavi Uusivirta kuvasi valitsemaansa lasten ja nuorten kirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajaa, Marisha Rasi-Koskisen Auringon pimeä puoli otteessaan pitäväksi ja kysymyksiä herättäväksi. Stimuloivasta dystopiasta huolimatta kirja herättää Uusivirran mukaan toivonkipinän.