Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 14.03.2021

Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taitelijoiden osuuskunta Onoma juhlii 25-vuotisjuhlavuottaan

Fiskars on ainutlaatuinen ympäristö elää ja työskennellä. Entisen ruukkiyhteiskunnan väestöstä suuri osa toimii luovilla aloilla ja lähes kolmannes on Onoman jäseniä; taidekäsityöläisiä, muotoilijoita ja eri taidemuotojen harjoittajia. Onoman 25-vuotisnäyttely TÄÄLLÄ I HÄR I HERE tutkii tätä ainutlaatuista paikallista kontekstia ja nostaa esiin osuuskunnan monipuolisuuden ja ihmiset teosten takana.

Kuvassa on kesäkuva Fiskarsista ja suuri keltainen vanha talo.  Ihmisiä on kulkemassa on kohti taloa hiekkakäytävää pitkin.

Kuva: Onoma

 

Paikallisuus on teema, joka on saanut koko 2000-luvun ajan jatkuvasti enemmän huomiota ja korostuu etenkin ajassa, jota olemme eläneet viime vuoden maaliskuusta lähtien. Lähes 60 paikallista taiteilijaa, suunnittelijaa ja käsityöläistä pohtii paikallisuusteemaa ja paikan merkitystä eri näkökulmista.

Yhdessä tehty on oma  

Täällä -näyttelyä on alusta saakka työstetty yhteissuunnittelun metodein, yhteistapaamisissa etänä ja pienissä ryhmissä. Näyttelytyöryhmän tärkein tehtävä on ollut vuorovaikutteisen suunnitteluprosessin mahdollistaminen. Kesällä nähtävät teokset ovat taiteilijoiden yksilötöitä, mutta kokonaisuus on yhdessä luotu.

Onoman vahvuus on monipuolisuus ja se tulee näkymään vahvasti kesän näyttelyssä. Esille tulee pääasiassa uusia töitä, mutta kesällä nähdään myös muutama helmi osuuskunnan alkutaipaleelta. Juhlavuonna muistetaan myös edesmenneitä osuuskuntalaisia, näyttelyssä nähdään teoksia Jukka Mäkelältä ja Howard Smithiltä.

 

Kuvassa on Fiskarsin musta sali, jossa on lasitetty katto ja alhaalla on seinillä taidenäyttely sekä ihmisiä katsomassa tauluja.  Keskellä edessä on sähkönsininen leveä jalusta ja sen päällä on valkoinen veistos.

Musta sali. Kuva: Onoma

 

Näyttelyssä polkuja kulkien

Näyttelyssä voi seurata eri polkuja, joista yksi on aikaperspektiivi; menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. Toisen polun voidaan sanoa olevan ihmisen suhde ympäröiviin ilmiöihin ja olentoihin. Polut eivät muodosta yksiselitteistä karttaa vaan ovat kietoutuneet toisiinsa, täydentäen toisiaan. Samalla tavalla aika, paikka ja ilmiöt kietoutuvat toisiinsa ja muodostavat olosuhteet, joissa toimimme. Riippumatta siitä onko kyseessä fyysinen paikka vai emotionaalinen tila.

Paljon opastuksia – koe näyttely taiteilijan kanssa

Näyttelyyn pääsee tutustumaan kesälauantaisin taiteilijoiden opastamana ”Täällä taiteilijan kanssa” -opastuksilla. Täällä -näyttelyopastuksia ja Onoman historiaan keskittyviä Onoma25 -opastuksia järjestetään koronaturvallisuus huomioiden päivittäin koko kesän ajan. Lippuja opastuksille voi ostaa ennakkoon Fiskars Villagen verkkokaupasta 1.4. lähtien.

Kevään ajan näyttelyn tekijöitä ja näyttelyn edistymistä voi seurata Instagramissa ja Facebookissa. YouTubessa julkaistaan koko vuoden ajan videoita, joissa jäsenet jakavat omia muistojaan Onomasta ja omasta työskentelystään.

Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta Onoma on ainutlaatuinen yhteisö, jonka jäsenet joko asuvat tai työskentelevät Fiskarsin ruukissa Raaseporissa.

TÄÄLLÄ I HÄR I HERE
Kuparipaja, Fiskars, Raasepori

30.5 - 12.9.2021
 
Näyttelytyöryhmä 2021

Ulrika Ferm, kuraattori
Freja Bäckman, apulaiskuraattori
Lea Sarasjoki, näyttelyarkkitehti
Lulu Halme, graafinen suunnittelija
Susanna Louneva, näyttelypäällikkö