Alussa oli burn out. Genetiikan tohtori, kirjailijaksi konvertoitunut Tiina Raevaara ei halunnut nähdä enää yhtäkään ihmistä. Sen sijaan Igor-koiransa seurassa hän suorastaan virkistyi. Tästä alkoi Raevaaran kiehtova tutkimusmatka ihmisten ja eläinten yhteisen historian tarkasteluun.
Tiina Raevaara, Minä, koira ja ihmiskunta. Kuva: Like Kustannus
Koira on paljon vanhempi ihmiskunnan luomus kuin kirjoitustaito, maanviljelys tai kristinusko. Tiina Raevaaran uutuuskirja Minä, koira ja ihmiskunta kartoittaa ihmisen ja koiran yhteistä matkaa ja avaa kutkuttavan näköalan niin ihmisyyden perimmäiseen olemukseen kuin luontosuhteeseenkin.
Biologi-kirjailijan omakohtainen teos kuvaa sykähdyttävällä tavalla ihmisen rinnakkaiseloa eläinten kanssa. Raevaaran burnoutin aiheutti liiallinen empatia ja tarve miellyttää. Miksi niin monella meistä on tämä sama tarve? Mitä syitä on siihen, että ihminen voi olla introvertti tai erityisherkkä? Kirja vastaa tieteen valossa ihmisyyden olennaisiin kysymyksiin.
Ilmastokriisin aikakaudella teos luo myös lohtua muistuttamalla, että rakkaus eläimiin on ihmisille sisäsyntyistä.
“Kerron tarinan, jossa ihmiskunnalle on ominaista sosiaalisuus, muiden huomioonottaminen ja lauhkeus. Kirjassa todistan, ettei ihmiskunta ole levittäytynyt ympäri maapalloa tai rakentanut yhteiskuntaansa yksin, vaan yhdessä toisten eläinlajien kanssa”, Raevaara kuvaa.
Tiina Raevaara (s. 1979) on tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla huomioitu kirjailija, tiedetoimittaja, perinnöllisyystieteeseen erikoistunut biologi ja filosofian tohtori. Häneltä on ilmestynyt kahdeksan romaania, Runeberg-palkittu novellikokoelma ja kolme tietokirjaa.
Teos ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä Krista Putkonen-Örnin lukemana äänikirjana.