Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 24.04.2021

Graffititaiteilija EGSin maalaamat Serlachius-bussit levittävät katutaiteen sanomaa

Suomen maineikkain graffititaiteilija EGS on koristellut kaksi Serlachius-museoihin liikennöivää pikkubussia omilla teoksillaan. Ensimmäisen bussin voi jo nähdä Tampereen ja Mäntän välillä. Graffiteilla koristellut bussit liittyvät Serlachius-museoiden katutaiteen täyttämään kesään, jonka huipentaa Banksy. A Visual Protest -näyttely 15.5. alkaen.

 

EGS kertoo valinneensa busseihin neljä aihetta, jotka hän maalasi 1990-luvulla laittomasti paikallisjuniin Suomessa, Ruotsissa ja Englannissa. Vanhat valokuvat toimivat apuna, kun hän toteutti maalaukset uudestaan.  ”Varhaisin maalauksista on tehty Kuopiossa keväällä 1993, toinen kesällä 1994 Lahdessa Helsingin paikallisjunaan. Kolmannen tein Södertäljessä Tukholman paikallisjunaan kesällä 1994 ja neljännen Hastingsissa Kentissä 1995 tai 1996, kun opiskelin Englannissa.”  EGSin mukaan bussien maalaaminen oli hauska projekti täynnä itseironiaa. ”Merkitsee lopullista katu-uskottavuuden menetystä maalata tilaustyönä bussia, joka kuljettaa kävijöitä museoon”, hän myöntää.  Hänestä on paradoksaalista, että nuoret, etevät graffititaiteilijat tekevät tänäkin päivänä laittomasti hienoja graffiteja, jotka yritetään hävittää mahdollisimman nopeasti. Samaan aikaan hän sai tehdä teoksensa tilauksesta.  Matkustajien hän toivoo pysähtyvän tarkastelemaan valoa, joka siivilöityy bussin ikkunaa osittain peittävän graffitin läpi. Hänestä bussiin syntyy lähes uskonnollinen tunnelma samaan tapaan kuin Jani Leinosen lasimaalauksista Serlachius-museo Göstaan vastikään avatussa näyttelyssä Totuus – The Truth.  ”On hienoa, että esillä ovat tänä kesänä näyttelyt, jotka ottavat hieman eri tavoin kantaa yhteiskunnallisiin teemoihin. Ne tulevat varmasti provosoimaan, mutta me tarvitsemme yhteiskunnallista keskustelua.”  Graffiteja ja lasitaidetta  Vuonna 1974 syntyneen EGSin henkilöllisyys ei ole yleisesti tiedossa. Hän aloitti uransa Helsingissä 1980-luvulla ja on sen jälkeen työskennellyt kymmenissä eri maissa. Graffitien lisäksi EGS tekee lasitaidetta. Hän on pitänyt näyttelyitä eri gallerioissa ja museoissa.   Hänen teoksiaan kuuluu muun muassa Kansallisgallerian ja Vantaan taidemuseo Artsin kokoelmiin. Useimmiten hänen töitään voi kuitenkin nähdä junissa, tunneleissa, katujen varsilla ja hylätyissä rakennuksissa ympäri maailmaa.

Kuva: Sampo Linkoneva

 

EGS kertoo valinneensa busseihin neljä aihetta, jotka hän maalasi 1990-luvulla laittomasti paikallisjuniin Suomessa, Ruotsissa ja Englannissa. Vanhat valokuvat toimivat apuna, kun hän toteutti maalaukset uudestaan.

”Varhaisin maalauksista on tehty Kuopiossa keväällä 1993, toinen kesällä 1994 Lahdessa Helsingin paikallisjunaan. Kolmannen tein Södertäljessä Tukholman paikallisjunaan kesällä 1994 ja neljännen Hastingsissa Kentissä 1995 tai 1996, kun opiskelin Englannissa.”

EGSin mukaan bussien maalaaminen oli hauska projekti täynnä itseironiaa. ”Merkitsee lopullista katu-uskottavuuden menetystä maalata tilaustyönä bussia, joka kuljettaa kävijöitä museoon”, hän myöntää.

Hänestä on paradoksaalista, että nuoret, etevät graffititaiteilijat tekevät tänäkin päivänä laittomasti hienoja graffiteja, jotka yritetään hävittää mahdollisimman nopeasti. Samaan aikaan hän sai tehdä teoksensa tilauksesta.

Matkustajien hän toivoo pysähtyvän tarkastelemaan valoa, joka siivilöityy bussin ikkunaa osittain peittävän graffitin läpi. Hänestä bussiin syntyy lähes uskonnollinen tunnelma samaan tapaan kuin Jani Leinosen lasimaalauksista Serlachius-museo Göstaan vastikään avatussa näyttelyssä Totuus – The Truth.

”On hienoa, että esillä ovat tänä kesänä näyttelyt, jotka ottavat hieman eri tavoin kantaa yhteiskunnallisiin teemoihin. Ne tulevat varmasti provosoimaan, mutta me tarvitsemme yhteiskunnallista keskustelua.”

Graffiteja ja lasitaidetta

Vuonna 1974 syntyneen EGSin henkilöllisyys ei ole yleisesti tiedossa. Hän aloitti uransa Helsingissä 1980-luvulla ja on sen jälkeen työskennellyt kymmenissä eri maissa. Graffitien lisäksi EGS tekee lasitaidetta. Hän on pitänyt näyttelyitä eri gallerioissa ja museoissa.

Hänen teoksiaan kuuluu muun muassa Kansallisgallerian ja Vantaan taidemuseo Artsin kokoelmiin. Useimmiten hänen töitään voi kuitenkin nähdä junissa, tunneleissa, katujen varsilla ja hylätyissä rakennuksissa ympäri maailmaa.