Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 11.01.2021

Gunnel Nymanin ainutlaatuinen arkisto esillä Designmuseossa

Designmuseo sai vuonna 2019 merkittävän lahjoituksen: suunnittelija Gunnel Nymanin (1909–1948) arkiston. Arkisto sisältää tunnetun lasimuotoilijan piirustuksia ja luonnosmateriaalia, kirjeenvaihtoa, valokuvia ja muuta aineistoa. Designmuseon Galleriassa 22.1.–14.3. pidettävä näyttely esittelee tämän arkistokokonaisuuden, jonka Nyman on itse koonnut ja säilyttänyt. Samalla näyttely avaa museotyön prosessia.

 

Mitä arkistolle tapahtuu, kun se siirtyy osaksi Designmuseon kokoelmaa? Mitä uusia näkymiä aineistosta avautuu muotoilijan työhön ja elämään? Yleisö pääsee osallistumaan museotyöhön Designmuseon Designvintti-toimintakonseptin avulla. Museoyleisö kutsutaan luetteloimaan ja skannaamaan kokoelman piirustuksia museon tietokantaan.

 

Kuvassa on sisustusluonnos, jossa on vihertävää nojatuoli, pöytä ja sohva sekä hyllykkö seinän vieressä.  Takana olevat verhot ovat siniset.

Sisustusluonnos insinööri K.I. Nymanille 1930-40 -luvulla. Kuva: Designmuseo

 
Näyttelyssä Designmuseo avaa uudella tavalla lahjoituksena saatua suunnittelija Gunnel Nymanin arkistoaineistoa. Näyttely ei ainoastaan esittele rakastetun suunnittelijan arkistoa, vaan yleisö voi osallistua aineiston digitaaliseen tallentamistyöhön museoammattilaisten opastuksella.

”Museot etsivät parhaillaan uusia tapoja avata kokoelmiaan ja museotyötä yleisöille. Designmuseossa olemme kehittäneet jo pidemmän aikaa Designvintti -toimintakonseptia, jossa kokoelmatyötä tehdään yhdessä yleisön kanssa. Gunnel Nymanin arkistomateriaalin digitointityön yhteydessä pystyimme tuomaan konseptin osaksi rakastetun taiteilijan näyttelyä. Samalla kun arkiston avaaminen museonäyttelyssä ja digitaalisesti tarjoaa lisää aineistoa tutkimukselle, se myös havainnollistaa, minkälaisen moninaisen aineiston avulla luodaan uutta tietoa muotoilijoista ja muotoilusta”, kertoo Designmuseon vastaava museolehtori Leena Svinhufvud.

 

Kuvassa on Nuutajärven soikean muotoinen vaalea maljakko Huntu.

Huntu,  Nuutajärvi 1947. Kuva: Mari Kallionpää

Esillä monipuolinen ja kattava arkistoaineisto

Näyttelyvieras pääsee ensi kertaa lähelle arkistomateriaalia, jonka Gunnel Nyman keräsi ja säilytti omasta työstään. Arkisto sisältää muotoilijan luonnoksia, kirjeenvaihtoa, valokuvia ja muuta aineistoa.

Mukana on muun muassa 500 huonekalupiirustusta. Nymanin suunnittelemia kalusteita ovat valmistaneet muun muassa Stockmannin omistama Keravan puusepäntehdas sekä turkulainen Bomanin huonekalutehdas.

Designmuseon Gunnel Nyman -arkistossa on myös paljon aineistoa, joka täydentää olemassa olevaa museokokoelmaa. Tällaisia ovat esimerkiksi Iittalan lasitehtaan tuotantoon liittyvät piirustukset. Nyman työskenteli alkuvuonna 1947 lyhyen ajanjakson Iittalan lasitehtaassa.

Arkisto sisältää runsaasti myös piirustuksia ja luonnoksia, joita ei pystytä yhdistämään tiettyyn tuotteeseen tai valmistajaan. Näitä tunnistamattomia luonnoksia on niin lasiesineistä, huonekaluista, valaisimista kuin tekstiileistäkin.

”Useita luonnoksia on jo tunnistettu tehtaiden tuoteluetteloiden ja valokuvien perusteella. Myös tunnistamattomaksi jäävät luonnokset digitoidaan ja kaikki aineisto julkaistaan Finnassa. Tämä tarjoaa mahdollisuuden edistää uuden tiedon karttumista”, kertoo Designmuseon kokoelmaintendentti Susanna Thiel.

Nyt saadussa lahjoituksessa on mukana runsaasti myös valaisinluonnoksia. Luonnoksissa on vain vähän tietoja, joiden perusteella malleja voisi tunnistaa.

”Nyman työskenteli piirtäjänä Taito Oy:ssä vuosina 1932–1938, mutta vielä on selvitettävää siinä, miten hän on osallistunut mallien suunnitteluun.  Vuodesta 1939 lähtien Nyman työskenteli Stockmann-Ornon suunnittelijana, ja sota-aikana hän aloitti työskentelyn Idmanille. Joitakin Nymanin suunnittelemia valaisimia saatiin tunnistetuksi vertailemalla arkiston luonnoksia ja muiden arkistojen materiaalia. Tieto lisääntyy arkistoinnin ja digitoinnin edetessä”, jatkaa Thiel.

 

Kuvassa on luonnos punaisesta matalasta sohvasta.

Gunnel Gustafsson, luonnos sohvasta v. 1932. Kuva: Designmuseo

 

Arkistot julkaistaan Finnassa

Gunnel Nyman -arkistoa on digitoitu syksystä lähtien Opetus- ja kulttuuriministeriön museoaineistojen avaamiseen tarkoitetun erityisavustuksen turvin. Aineistot ovat selattavissa Finna-hakupalvelussa internetissä helmikuusta 2021 alkaen. Avoimesti saatavilla oleva aineisto tarjoaa lisää tietoa tutkimukselle ja kaikille kiinnostuneille.

Näyttelyn toiminnallinen osuus avoinna tiistaista lauantaihin

Näyttelyssä voi skannata ja tallentaa alkuperäisiä piirustuksia ja pakata aineistoa säilytystä varten museoammattilaisen kanssa. Designvintti on avoinna tiistaista lauantaihin. Pisteessä saat hyvän ohjauksen työhön ja opit museon kokoelmatyöstä. Osallistumiseen tarvitset vain kiinnostusta ja uteliaan mielen. Lapset pääsevät kokeilemaan luonnoksen toisintamista puhtaaksi piirtämällä.

Näyttelyn ovat kuratoineet amanuenssit Harry Kivilinna ja Anna Vihma.

Näyttelyarkkitehtuurista vastaa sisustusarkkitehti Wilhelmiina Kosonen.

Gunnel Nyman (1909–1948)
Gunnel Nyman (o.s. Gustafsson) oli kansainvälisesti tunnettu suomalainen muotoilija. Hän aloitti uransa huonekalujen suunnittelijana, mutta siirtyi myöhemmin lasimuotoilijaksi. Nyman valmistui Taideteollisuuskeskuskoulusta huonekalupiirtäjäksi, mutta hänet tunnetaan parhaiten lasitaiteilijana. Uransa lasin parissa hän aloitti Riihimäen lasitehtaan järjestämässä kilpailussa vuonna 1933, josta sai kolmannen palkinnon. Hän työskenteli uransa aikana myös Nuutajärven ja Iittalan lasitehtaissa. Lasimuotoilun lisäksi Nyman suunnitteli myös huonekaluja ja tekstiilejä. Valaisimia hän suunnitteli Taito Oy:lle sekä Oy Stockmannin Ab:n omistamalle Orno Metallitehtaalle 1939–1942.

Pariisin maailmannäyttelyssä 1937 oli esillä hänen uniikkeja lasitöitään sekä Bomanille suunniteltuja huonekaluja. Gunnel Nyman kuoli pitkäaikaiseen sairauteen vuonna 1948. Hän ei ehtinyt kokea suomalaisen muotoilun menestystä 1950-luvulla. Kuolemansa jälkeen Nyman palkittiin lasisuunnittelustaan kultamitalilla vuonna 1951 Milanon triennaalissa.