Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 02.08.2024

Hamina Tattoossa soittokuntien taitoa ja tasoa

Hamina Tattoon kansainväliset sotilassoittokunnat valloittivat yleisöään Haminan lisäksi jo aloituspäivänä sunnuntaina 28. heinäkuuta Mäntyharjulla, kun Ranskan Jalkaväen soittokunta esiintyi Taidekeskus Salmelan yhteistyökonsertissa. Tattoossa kuultiin ja nähtiin Haminassa soittokuntia Ranskan lisäksi USA:sta, Belgiasta, Norjasta ja Ruotsista sekä kolme kotimaista soittokuntaa.

 

Kuvassa on Ranskan jalkaväen soittokunta vaskisoittimien kanssa soittamassa seisten mustissa takeissa ja violeteissa housuissa.  Edessä molemmin uolin näkyy yleisöä istumassa. Taustalla on alttaritaulu.

Musique l'Infanterie esiintymässä Mäntyharjun kirkossa. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Ranskan Jalkaväen soittokunta, Musique de l'Infanterie esiintyi Tattoon ensimmäisenä päivänä Mäntyharjun kirkossa. Ranskan maavoimia edustava soittokunta on perustettu vuonna 1638 ja siinä on pelkästään vaski- ja lyömsoittajia.  Orkesteriin kuuluu 35 sotilasmusiikin ammattilaista ja heidät on rekrytoitu kilpailujen kautta.  Kotipaikka on Lillessä ja soittokunta on yksi kuudesta Ranskan jalkaväen soittokunnasta.

 

Kuvassa on flyygelitorven soittaja etualalla mustassa kultanappisessa takissa ja taustalla on selin kapellimestari sekä taustalla soittajia. Takana näkyy osa Mäntyharjun kirkon alttaritalua.

Flyygelitorvi ja Joaquin Rodrigon Aranjuez konsertto. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Konsertissa oli tunnelmaa ja  ohjelmisto oli koottu pääosin ranskalaisesta, tunnetusta musiikista, mutta mukana oli myös espanjalaista ja italialaista alkuperää olevat kappaleet.  Puhallin- ja lyömäsoitinkokoonpano antoi aivan omanlaisiaan sävyjä ja intensiteettiä esimerkiksi oopperan Carmen huippukohdista koottuun Carmen Fantasyyn.  Jännittävän mielenkiintoinen yllätys oli Edit Piafin tunnetuksi tekemä Hymni rakkaudelle, johon sovittaja Jean-Jaques Charles oli yhdistänyt Ravelin Boleron. Odottamaton ja suorastaan draamaa sisältävä, huima yhdistelmä!

Meille tuttuja sävelmiä kuten Pariisin taivaan alla ja Kuolleet lehdet oli punottu yhteen otsikolla Paris Montmartre ranskalaisella eleganssilla ja yllättäen sovittaja oli japanilainen Toshio Mashima.  Solistien taitoa esitteli flyygelitorvella Aranjuezin konserton sooloisti.  Yleisö palkitsi soittajat niin runsain aplodein, että palkintona oli peräti neljä ylimääräistä kappaletta ja konsertti ei päättynyt ilman Offenbachin kuuluisaa Can-Cania.  

 

Kuvassa on Belgian kuninkaallisen soittokunta soittamassa marssimassa puoliympyrässä.  Heillä on tummat puvut ja lakit päässään. Taustalla näkyy puutaloja ja oikealla keltainen Haminan raatihuone.

Belgian kuninkaan edustussoittokunta tattooparaatissa 1.elokuuta. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Kuvassa on yleisöä selin kuuntelemassa ruotsalaisten sinisissä puvuissa soittamassa ja he ovat vaalean ruskean puutalon edessä. Etualalla on keltaisia kukkia.

Hamina Tattoossa oli mahdollista tutustua linnoituksen wanhoihin pihoihin, joissa oli tarjolla mm. pihakonsertteja. Röpötin talossa esiintyi Ruotsin henkivartiokaartin soittokunta. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Hamina Tattoossa olivat edustettuina The United States Army Field Band, Hans Majestet Kongens Gard Norjasta, Koninklijke Muziekkapel van de Gitsen Belgiasta, Livgardets dragonmusikkår Ruotsista, Musique De L’infanterie Ranskasta,  Kaartin soittokunta, Lapin sotilassoittokunta ja Puolustusvoimien varusmiessoittokunta.

 

Marja Jähi-Salo