Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 15.04.2025

Hangö Teaterträff 2025 kokee, uudistaa, keskustelee ja väittelee

33. Hangö Teaterträff -festivaali järjestetään 6.–8.6.2025. Ohjelmaan sisältyy kantaesityksiä, kotimaisia ja kansainvälisiä vierailuja, lasten- ja nuortenesityksiä sekä klubi- ja keskusteluohjelmaa.

 

Kuvassa on kolme tyttöä vaalean sinisissä jumppa-asuissa.He ovat lattialla istumassa ja tutkimassa lehtiä sekä kirjoja. Lattialla on molempia ja taustalla näkyy jumppasalia.

Teatteri Takomo Jumppatytöt. Kuva: Jukka Hämeenniemi

 

Taiteelliset johtajat Emelie Zilliacus och Martin Paul kysyvät kuraattorin lausunnossaan: ”Keitä me olemme, me, jotka muodostamme tämän festivaalin? Kuraattorit, taiteilijat, vapaaehtoiset, festivaalin henkilökunta, yleisö, kriitikot, panelistit, pedagogit, yrittäjät, kävijät – yhdessä luomme kesäkuun viikonloppuna pienessä rannikkokaupungissa teatterifestivaalin. Mutta keitä me olemme?”

Hangö Teaterträffillä on pitkä historia. Takana on 32 festivaalia ja 33. festivaali on nyt tulossa. Vuosien varrella ihmiset ovat tulleet ja menneet, palanneet ja jatkaneet taas muualle. ”Kaikkien näiden ihmisten myötä festivaali on kasvanut, muuttunut, pysynyt samana ja muuttunut joksikin uudeksi”, Zilliacus ja Paul jatkavat. ”Ehkä siksi kysymme kysymyksen 'Kuka?' eikä 'Mitä?'. Koska tämä festivaali on loppujen lopuksi niiden ihmisten summa, jotka kokoontuvat sen aikana.

Tervetuloa siis pohtimaan kysymystä 'Kuka?' ja ihmettelemään, miten yhdessä, yhden viikonlopun aikana, voimme luoda teatterifestivaalin, joka kokee, uudistaa, keskustelee, väittelee, kokoontuu yhteen, provosoi, juhlii, tukee, säilyttää, tuntee, reflektoi ja yllättää. Ja niin paljon muuta!”

 

Kuvassa on nainen sinisessä haalarissa ja vaaleassa puserossa puutarhassa, jossa on oikealla vihreä pensas. Siitä on katkaistu oksia. Taustalla on siniharmaa talon seinä.

Lilla Villan, Safir och Frost-Ros & den vidunderliga trädgården. Kuva: Lars Kastilan

 

Festivaalin kantaesityksiin lukeutuu teater 90° -ryhmän kaksiosainen performanssi Confessions, johon kuuluu sekä yksityinen sessio, jossa yleisö voi anonyymisti tunnustaa haluamansa salaisuuden, että kollektiivinen yhteentulo, jossa yleisö saa audiovisuaalisen, ritualistisen tapahtuman muodossa kuulla ryhmän keräämät anonyymit tunnustukset.

Ensi-iltansa festivaalilla saa myös Fyrverk, jonka Karolina Ginman ja Rasmus Slätis ovat luoneet yhdessä Hangon Fyrens Service -palvelukeskuksen asiakkaiden kanssa, sekä 4 floors of horses -kollektiivin elävä installaatio HYDDA, joka toimii taktiilisena ja audiovisuaalisena keitaana ja olohuoneena festivaalin nuorimmille kävijöille.

Suomen ensi-iltansa saa ruotsalaisen Administrationen-kollektiivin Skådis i bur, jossa näyttelijä Elin Skarin lukittautuu häkkiin 33 tunniksi, mukanaan vain retkeily-WC, vessapaperia ja mikrofoni, sekä kouru, jonka kautta yleisö voi lähettää häkkiin erilaisia esineitä. Teos on aiemmin saanut suurta huomiota niin Ruotsissa kuin kansainvälisestikin.

Festivaalilla vierailee myös norjalaistaiteilija Harald Beharien palkittu tanssiesitys Undersang, joka kutoo yhteen afro- ja aasialais-pohjoismaisia diasporatarinoita ja queer-ekologioita syvällä Hangon metsässä. Vieraileviin teoksiin lukeutuvat myös Tobias Klemetsin autofiktiivinen drag-esitys Dinner with Diane, Samira Elagozin ja Z Walshin lyhytelokuva You can’t get what you want but you can get me sekä Teatteri Takomon ylistetty Jumppatytöt, joka pohjautuu Katariina Havukaisen, Ella Lahdenmäen ja Inkeri Hyvösen henkilökohtaisiin kokemuksiin joukkuevoimistelun parissa.

Festivaali jatkaa panostustaan lastenesityksiin Lilla HTT -konseptilla, jonka tarkoituksena on tarjota teatterikokemuksia perheen pienimmille. Vuoden lastenesityksiin lukeutuvat yllä mainittu installaatio-performanssi HYDDA sekä Lilla Villanin Safiiri ja Halla-Ruusu & ihmeellinen puutarha, joka kutsuu lapset ihmettelemään ja rakastamaan luontoa. Lastenohjelmaan kuuluu myös Raaseporin Sateenkaaren Värikkäät satumaailmat, jossa tarinankertoja Nora Garusi lukee ääneen maagisia tarinoita, joissa jokainen saa olla juuri sellainen kuin on.

Sunnuntaina esitetään myös demo Labbet rf:n hankkeesta Råmaterial, jossa tutkitaan sekä dokumenttia draaman välineenä ja lähtökohtana että dokumentaarisen (raaka)materiaalin käyttöä nykydraaman ydinmateriaalina. Hanke on itsenäinen jatko Labbetin aiemmille hankkeille, Futures (2023) ja SMACK (2024), joissa niin ikään tutkittiin mahdollisuuksia luoda näytelmä tietystä näkökulmasta katsottuna.

Teosten lisäksi festivaali jatkaa diskursiivista ohjelmaansa. Tänä vuonna ohjelmistoon lukeutuvat LUST rf:n järjestämät ja professori Josefine Wikströmin johtamat teatteritieteen luennot, sekä luento, joka on osa TINFOn ja Hangö Teaterträffin järjestämää pohjoismais-baltialaista seminaarisarjaa Portable Sharing Workshops. Ohjelmistoon kuuluu myös brunssi ja paneelikeskustelu, jossa esitellään Hangö Teaterträffin uuden, Antonia Atarahin kuratoiman kolmivuotisen ZAARE-projektin, jonka tavoitteena on lisätä BIPOC-taiteilijoiden näkyvyyttä suomenruotsalaisella teatterikentällä.

Festivaalin aikana jaetaan myös perinteinen Antonia-palkinto teokselle, joka on osoittanut taiteellista rohkeutta ja monipuolisuutta suomenruotsalaisen teatterin kentällä. Vuoden raatilaiset ovat elokuva-alan ammattilaiset Kaya Pakaslahti (puheenjohtaja), Malin Nyqvist ja Titus Poutanen. Ehdokkaat ilmoitetaan toukokuun lopussa.

Ohjelma:

https://www.hangoteatertraff.org/fi/program/