Hector, Kaija Koo, Marion ja Susanna Mälkki on valittu uusina artisteina Suomen musiikin kunniagalleriaan. Lisäksi tähän ansioituneiden muusikoiden ja musiikintekijöiden arvostettuun ryhmään on nimetty edesmenneistä henkilöistä Erik Lindström (1922-2015), Toivo Kuula (1883-1918), Jaakko Salo (1930-2002), J. Alfred Tanner (1884-1927) ja Nils Aslak Valkeapää (1943-2001).
Kyseessä ovat samalla Musiikkimuseo Famen vuosittain vaihtuvan päänäyttelyn merkkihenkilöt, jotka saavat museoon oman erityisen esittelynsä. Näyttelyssä on esillä tarinoita, videoita, kuvia ja esineistöä uusien kunniagallerian jäsenten elämästä, tuotannosta ja urasta. Tänä vuonna museossa ensi kertaa nähtävillä muun muassa Marionin Euroviisu-edustusasu, Toivo Kuulalle kuulunutta esineistöä sekä monia osallistavia kohteita.
Marion Rung. Kuva: Kalle Munck
Suomen musiikin kunniagalleria on kansainvälisesti ainutlaatuinen ylirajaisuudessaan, sillä siihen pääsee mukaan kaikkien musiikinlajien huippuja kapellimestareista räppäreihin, hevibändeistä kansanmusiikkiyhtyeisiin ja sinfonikoista iskelmänikkareihin.
Suomen musiikin kunniagallerian uudet jäsenet valitsee komitea, jonka puheenjohtajana on toiminut ministeri Lauri Tarasti ja jäseninä mm. Suomen Kansallisooppera, Helsingin Musiikkitalo, Suomen Säveltäjät, Muusikkojen liitto, Gramex, Teosto, Suomen kansallismuseo, Helsingin kaupunginmuseo, Tampere-talo, Sibeliusmuseo ja Sulasol.
Keskiviikkona 23. maaliskuuta avautuvan Suomen musiikin kunniagalleria 2023 -näyttelyn lisäksi Musiikkimuseo Famessa avautuu saman päivänä ainutlaatuinen tunnettuja muusikoita ja musiikintekijöitä käsittelevä Laulavat ikonit -niminen valokuvanäyttely. Näiden Ville Maljan ottamissaa valokuvissa nähdään mm. Ismo Alanko, Mariska, Eino Grön, Anna Eriksson ja Vilma Jää sekä kymmeniä muita maamme eturivin artisteja ja musiikkielämämme vaikuttavia tekijöitä.
Yleensä taiteilijamuotokuvat imartelevat kohteitaan, mutta Laulavat ikonit -sarjassa koko kansan tuntemia henkilöhahmoja tarkastellaan myös kriittisesti. Kuvat ovat perinteisiä dokumentaristisia otoksia viimeistellympiä ja poikkeavat näin kuvajournalistisen kaanonin perinteestä. Näyttelykokonaisuuden suurin voima piilee läsnäolossa, ja Ville Malja on kuvannut näyttelyn artisteja pitkään ja hartaasti.
Ville Malja on palkittu helsinkiläinen valokuvaaja. Hänen kuvistaan välittyy läsnäolo, aitous ja elämän kauneus. Tällä hetkellä Malja toimii freelance-valokuvaajana sekä kiertää maailmaa Moon Shot -bändin laulajana.
– Asemoin itseni taiteilijana marraskuiselle tupakkapaikalle Eero Järnefeltin, Remu Aaltosen ja Annie Leibovitzin seuraan. Pidän klassisista tilanteista, kauniista valosta ja tasapainoisesta kompositiosta, mutta samaan aikaan oikean suoran pitää osua maaliinsa napakasti, toteaa Ville Malja.
– Ville Maljan ainutlaatuisen valokuvanäyttelyn saaminen Musiikkimuseoon on erityinen ja iso asia, koska Ville on merkittävä, kansainvälisesti arvostettu suomalainen muusikko ja artisti. On hienoa avata näyttely yhtäaikaisesti juuri Suomen musiikin kunniagallerian 2023 päänäyttelyn kanssa, koska valkokuvanäyttelyn tarina kertoo erilaisesta näkökulmasta nimenomaan kotimaisista, kaikkien rakastamista tähdistä ja artisteista, toteaa museojohtaja Olli Ilmolahti.
Laulavat Ikonit ilmestyy myös samaa nimeä kantavana podcastina, jossa Malja keskustelee välittömään, intensiiviseen tyyliinsä musiikin visuaalisuudesta alan tunnustettujen ammattilaisten kanssa. Vieraina ovat muiden muassa Tuomas Holopainen, Maija Vilkkumaa, Herra Ylppö, vuoden graafikoksi valittu rumpali Tomi Leppänen, sekä lukuisia muita musiikintekijöitä listojen kärjestä ja marginaalista. Ensimmäiset jaksot Laulavat Ikonit -podcast-sarjasta julkaistaan Spotifyssa näyttelyn avajaispäivänä 23. maaliskuuta.
Musiikkimuseo Famen verkkosivut: http://musiikkimuseofame.fi/
Suomen musiikin kunniagalleria: http://musiikkimuseofame.fi/kunniagalleria/