Helsingin Kirjamessuilla järjestetään tänä vuonna 17 kirjamessujen omaa lukupiiriä, joissa lukijat pääsevät keskustelemaan kirjailijan kanssa uutuuskirjasta. Yksi lukupiireistä järjestetään tuttuun tapaan kaksikielisenä – suomeksi ja ruotsiksi. Yli puolet kirjoista on jo julkaistu, joten lokakuun kirjamessuihin voi valmistautua jo kesän aikana lukemalla lukupiirikirjoja.
Kuva: Helsingin Kirjamessut
Helsingin Kirjamessujen lukupiirit on osa kirjamessujen ohjelmaa ja kaikki lukupiirit järjestetään Lonna-salissa pääsisäänkäynnin toisessa kerroksessa. Tilaisuuksiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Lukupiireille on varattu aikaa 50 minuuttia ja niissä pääsee keskustelemaan kirjailijan kanssa uutuuskirjasta. Tilaisuudet ovat olleet suosittuja ja saaneet paljon kiitosta. Tilaisuudessa on kirjailijan lisäksi paikalla kustantajan edustaja, joka vie keskustelua eteenpäin. Yksi lukupiireistä ei ole vielä vahvistunut.
Lukuvinkkejä kesään
Kirjoista on jo julkaistu kymmenen. Tiina Tuppuraisen kolmas romaani Sinä olet perheeni (Otava) kertoo valitusta perheestä, yksinäisyydestä ja kohtaamisista, Paula Havasteen Laahus (Gummerus) kuvaa 1500-luvun lopun talonpoikaiskapinaa nuoren Reetan kautta. Elina Hirvosen ja Ujuni Ahmedin Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin (WSOY) on henkilökohtainen puheenvuoro vapaudesta, omaksi itseksi tulemisesta ja odotusten ylittämisestä. Laura Kolben omakohtainen teos Keho (Kirjapaja) tekee matkoja ikään, mieleen ja minuuteen. Akseli Heikkilän toinen romaani Hiljainen vieras (WSOY) tuo kauhun suomalaiselle maaseudulle. Ida Sofia Hirvosen esikoisteos Radalla (Kosmos) on tekstilajien rajoja hämärtävää proosaa ajasta, jolloin todellisuus ja tulevaisuus hapertuvat ympäriltä. Ossi Nymanin Häpeärauha (Teos) on teos ristiriitaisista kompromisseista. Tommi Liimatan Serkkuteoria (Like) on sivistysviihdettä lähihistoriamme populaari-ilmiöistä. Teos perustuu Ylen kuunnelmasarjaan Tommi Liimatan Suuri serkkuteoria. Enni Mustosen Tekijä (Otava) on rakastetun romaanisarjan upea loppuhuipennus kuohuvalta 1960-luvulta. Karin Erlandssonin teos Koti/Hem (S&S) on kertomus kohtaloista meren rannalla. Se kertoo Ahvenanmaan historiaa naisten ja lasten näkökulmasta. Teos on julkaistu jo ruotsiksi ja suomenkielinen julkaistaan elokuussa. Lukupiiri on suomeksi ja ruotsiksi.
Kuusi kirjoista julkaistaan elokuussa tai sen jälkeen. Hannu-Pekka Björkmanin Metsä ei kuule neuvojani (Kirjapaja) perustuu Eeva-lehdessä julkaistuihin kolumneihin ja on teos kaipauksesta ja pyrkimyksestä kurottautua kohti merkitystä. Jussi Moilan Tuntematon (Gummerus) on dialogivetoinen romaani, joka kuvaa raadollisesti päähenkilön matkaa kohti oman mielen tuntematonta pimeyttä. Jani Toivolan Pantteri ja minä (Kosmos) on kokoelma vanhemman ja lapsen yhteisen taajuuden muodostumisesta sekä arjen pienistä ja isoista oivalluksista. Max Seeckin uusin teos Loukko (Tammi) on psykologinen trilleri ja jatkaa Jessica Niemi -sarjaa. Kari Hotakaisen Opetuslapsi (Siltala) on raivoisa romaani osattomuudesta, kostosta ja yhteyden etsimisestä.Riikka Pulkkisen Lumo (Otava) on odotettu teos, joka tutkii loisteliaasti sepittämisen mahtia ja lohtua, rakkauden ja leikin haurasta eroa.
Valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi ja kirjallisuustapahtuma
Helsingin Kirjamessut edistää lukuharrastusta, kirjallisuuden arvostusta ja kirjojen myyntiä Suomessa. Tapahtuma on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi; ajankohtainen edelläkävijä, haastava keskustelija, tarinankertoja ja sydämen sivistäjä. Kirjamessujen tärkeimmät arvot ovat sananvapaus, yhdenvertaisuus ja ihmisarvon kunnioittaminen.
Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut 27. – 30.10.2022 Helsingin Messukeskuksessa yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään yhteistyössä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa. Samaan aikaan on myös Viini & Ruoka -tapahtuma sekä Levymessut ja Postimerkkimessut.
https://kirjamessut.messukeskus.com/