Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 05.09.2019

Huomenna Designmuseossa avautuva Critical Tide -näyttely tarjoilee lääkettä ilmastoahdistukseen

Designmuseon Galleriassa avautuu perjantaina 6.9. muotoilua ja tutkimusta yhdistelevä Critical Tide -näyttely (6.9.–27.10.). Näyttely esittelee kahdeksan projektia ja teosta, jotka pyrkivät omalta osaltaan tarjoamaan ratkaisuja meren huonoon tilaa ja muotoilemaan samalla ihmisten asenteita merta kohtaan.

 

 

 

Kuvassa on Julia Lohmanin installaatio Okinaganode sculpture, jossa vaalean vihreällä pohjalla kelluu vaalean ruskeita putkilomaisia teoksia. Pinnassa on muutamia renkaita ja pituussuuntaisia juovia.

Julia Lohman, OkiNaganode sculpture. Kuva: Noortje Knuist

 

Parhaillaan meneillään olevan ekologinen kriisi näkyy meren tilassa selkeästi: merivedet lämpenevät ja happamoituvat, merenpinta kohoaa ja korallit valkaistuvat. Critical Tiden takana oleva joukko moniammatillisia tekijöitä tarttuu nyt näihin ongelmiin kriittisen muotoilun keinoin. Näyttelytiimi haluaa, että vastuullisten muotoilutuotteiden lisäksi aletaan etsiä myös vastuullisia suunnittelutapoja, jotka huomioivat merien monimuotoisen elämän.

Näyttelyn koonneet kansainväliset kuraattorit ovat eri alojen luovia ammattilaisia ja tutkijoita, jotka ovat työskennelleet muotoilun ja ympäristöteemojen parissa. Mukana työryhmässä ovat muotoilija ja Aalto-yliopiston professori Julia Lohmann, muotoilija, sukelluskouluttaja ja tutkija Pirjo Haikola, muotoilija, kuraattori ja tutkija Gillian Russell sekä graafinen suunnittelija ja kuvittaja Gero Grundmann.

Critical Tide -näyttely kannustaa myös perinteistä muotoilualaa katsomaan itseään peiliin.

- Muotoilulla on ollut keskeinen rooli nyky-yhteiskunnan kestämättömien toimintatapojen luomisessa ja muotoiluala myötävaikuttaa yhä voimakkaasti kulutuskeskeiseen, runsaspäästöiseen elämäntapaamme, työryhmän jäsenet toteavat.

Critical Tidessa nähtäviä erilaisia töitä yhdistää teosten pohjalta löytyvä tutkimustieto sekä halu parantaa ihmisen ja merien kanssaeloa. Baltic Characters -projektissa harjoitellaan empatiaa Itämeren eliöstöä kohtaan ja Radical Ocean Futures puolestaan päästää vilkaisemaan neljään mahdolliseen skenaarioon merten tulevaisuudesta. Näyttelyssä nähdään lisäksi muun muassa uusia materiaaleja havainnollistava merilevälaboratorio, hiuksista tehtyjä öljyntorjuntamattoja sekä koppi, jossa kävijä voi tunnustaa merta kohtaan tekemiään syntejä.

Ainutlaatuinen tilaisuus tavata näyttelyn tekijöitä ilmaisessa keskustelutilaisuudessa
Avajaispäivänä perjantaina 6.9. kello 13 Designmuseon Galleriassa, vapaa pääsy

Critical Tide -näyttelyyn liittyvässä Lounastauko-keskustelutilaisuudessa pohditaan kriittisesti muotoilun ja ympäristön välistä suhdetta. Näyttelyn kuraattoritiimi ja projektissa mukana olevat muotoilijat kertovat, millaisia välineitä kriittinen muotoilu tarjoaa yhteisten ongelmiemme ratkaisemiseksi. Näyttelyn kuraattoritiimi esittelee näyttelyyn valittuja projekteja ja kertoo niiden taustoista.

Critical Tide on osa kolmivuotista Design Club Open Call -näyttelysarjaa, jonka puitteissa etsitään vaikuttavia sisältöjä ja tarjotaan yrityksille mahdollisuus olla tukemassa uusia luovia avauksia. Vuoden 2019 näyttelyhaun teemana oli kriittinen design. Kriittinen design esittää kysymyksiä ja kyseenalaistaakseen totuttuja ajattelutapoja muotoilun työvälineiden avulla. Kriittinen design rohkaisee vaihtoehtoisiin näkemyksiin ja kuviteltuihin mahdollisuuksiin, irrottautuu kaupallisista mekanismeista ja kritisoi niitä.