Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 14.11.2024

Järvenpään taidemuseo ja Ainola juhlistavat Jean Sibeliuksen 160-vuotisjuhlavuotta yhteisnäyttelyllä

Hiljaisuus ja metsä -näyttely kunnioittaa Jean Sibeliuksen syvää luontosuhdetta nykytaiteen keinoin. Valokuvataiteilija Taneli Eskolan ja valotaiteilija Otso Vartiaisen teokset kutsuvat kävijät kokemaan luonnon, hiljaisuuden ja värien maailman säveltäjän inspiroimana.

Kuvassa on talvistä kuusimetsää ja puiden läpi heijastuu auringon valoa keskeltä.

Taneli Eskola, Ainolan metsä pakkasaamuna, pigmenttivedos 2009. Kuva: Järvenpään taidemuseo

 

Järvenpään taidemuseo ja Aino ja Jean Sibeliuksen koti Ainola juhlistavat yhdessä säveltäjä Jean Sibeliuksen juhlavuotta vuonna 2025 järjestettävällä nykytaiteen yhteisnäyttelyllä Järvenpään taidemuseossa 23.4.2025–4.1.2026 ja Ainolassa 2.5.–30.9.2025.

Näyttelyn avajaiset Järvenpään taidemuseossa tiistaina 22.4.2025 klo 18 käynnistävät samalla Järvenpään Sibelius-viikon (22.–27.4.2025), joka huipentuu kansainväliseen Sibelius Singing -duokilpailuun torstaista 24.4.2025 alkaen.

Metsä ja hiljaisuus inspiraation lähteenä

Jean Sibeliuksen (1865–1957) säveltaiteen lähteisiin kuuluivat luonto, hiljaisuus ja erilaisia aistimuksia yhdistävä kokemusmaailma. Järvenpää on Jean Sibeliuksen juhlavuoden ytimessä, sillä säveltäjän ja hänen perheensä pitkäaikaisin koti, Ainola, sijaitsee Järvenpäässä, Tuusulanjärven rannalla.

Oma koti ja Ainolaa ympäröivä luonto muodostivat säveltäjälle pysyvän kiintopisteen, jonne hän kaipasi ja palasi aina matkoiltaan maailmalta. Ainolan metsä, kotiseudun peltomaisemat ja järven yli lentävät linnut olivat hänelle erityisen tärkeitä.  Ainolan vihreä takka soi säveltäjälle F-duurissa, C-duurin hän kuuli punaisena, D-duurin keltaisena.

”Kävelyretki perheen kanssa kantavalla hangella. Ihmeellinen radium (!?) valo, joka kultaa aistini. Luoja paratkoon, kyllä me kaikki elämme kevään odotuksessa […]  (Sibeliuksen päiväkirjamerkintä, huhtikuu 1915)

 

Kuvassa on mäntyjä kuvattu alhaalta ylöspäin vihreine oksineenja keskellä näkyy harmaa kelo. Taivas on sininen.

Taneli Eskola, Hämäläinen aarniometsä 2023. Kuva: Järvenpään taidemuseo

 

Näyttelyn taiteilijat: Taneli Eskola ja Otso Vartiainen

Valokuvataiteilija Taneli Eskolan (s. 1958) suurikokoiset luontovalokuvat keskustelevat Otso Vartiaisen (s. 1991) valotaiteen kanssa – ja toisin päin. Näyttely pohtii aistienvälisiä elämyksiä, ja pyrkii viemään näyttelykävijän kuvien, valon ja äänten siivittämälle matkalle omiin koettuihin ja kuviteltuihin metsiin. Teoksia on esillä Järvenpään taidemuseon lisäksi Ainolassa museon yleisöpalvelurakennuksen vitriineissä kesällä 2025.

Eskola on kuvannut pitkällä urallaan koskemattomia ikimetsiä ja kulttuuri- ja luonnonmaisemia Suomenlahden saaristosta Lappiin, aarnimetsistä Ainolan metsään. Vartiainen on visuaalinen taiteilija ja valosuunnittelija. Hän on työskennellyt esittävän taiteen, elävän musiikin ja valotaiteen parissa kymmenen vuoden ajan.

Hiljaisuus ja metsä – 160 vuotta Jean Sibeliuksen syntymästä
Taneli Eskola ja Otso Vartiainen

23.4.2025–4.1.2026 Järvenpään taidemuseo

2.5.–30.9.2025 Aino ja Jean Sibeliuksen koti Ainola

https://www.jarvenpaantaidemuseo.fi/

https://sibeliussinging.fi/