Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 03.11.2020

Juha Jokelan uutuusteos Dosentit kertoo tutkijan kamppailusta tieteen ja taloudellisen hyötyajattelun ristipaineessa

Dosenttien kantaesitys nähdään Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 25. marraskuuta. Valovoimainen näyttelijäensemble  ̶  Ria Kataja, Hannu-Pekka Björkman, Tommi Korpela, Maria Kuusiluoma, Otto Rokka ja Marja Salo  ̶  tuo akateemisen maailman abstraktit käsitteet ihmisen tasolle koskettavasti ja herkullisen tunnistettavasti. Jokela on aiemmin kirjoittanut ja ohjannut Kansallisteatterille menestysteokset Patriarkka ja Sumu.

Sosiaalipsykologian professori Johanna Virtanen (Ria Kataja) alkaa tutkia yliopistoyhteisön tilaa: miksi niin moni kollega voi huonosti tai lähtee parempien olosuhteiden perään ulkomaille? Kesken tutkimustyönsä Johanna huomaa olevansa jumissa. Hänen ajatuksensa eivät pysy samalla tavalla kirkkaina kuin ennen. Lisäksi häntä painaa kummallinen, kaikkeen tarttuva ikävä. Onko kyse työuupumuksesta vai mistä?

 

Kuvassa ovat näyttelijät Marja Salo, Hannu-Pekka Björkman, Ria Kataja ja Tommi Korpela seisomassa kirjahyllyn edessä. Kirjat ovat vanhoja.

Marja Salo (vas.), Hannu-Pekka Björkman, Ria Kataja ja Tommi Korpela. Kuva: Katri Naukkarinen

 

Tutkimuksen edetessä Johanna ajautuu konfliktiin yliopiston johdon kanssa. Kun konflikti syvenee ja vielä sosiaalisen median pimeimmät nurkatkin heräävät, Johannan tutkijaidentiteetti joutuu kovaan testiin. Miten pitää kiinni opin ja sivistyksen ihanteista maailmassa, jossa oikean tiedon merkitys hälvenee ja vain kovimmin huutavat saavat äänensä kuuluviin?

Jokelan Dosentit kuvaa tarkkanäköisesti tieteen autonomian ja sivistyksen nykytilaa taloudellisten ja poliittisten paineiden alla. ”Teos kuvaa tutkijan elämää ja sen kautta koko akateemisen maailman tilannetta Suomessa. Yliopistoyhteisö on ollut viimeisen vuosikymmenen ajan vaikeassa tilanteessa tiettyjen poliittisten päätösten ja yhteiskunnallisen ilmapiirin kehityksen takia. Samalla Dosentit on kuva haavoittuvasta ihmisestä, jolle sivistys ja tiede ovat kutsumus ja itseisarvo. Kirjoittamiseni lähtökohtana oli havainnot siitä, miten tapa, jolla julkisuudessa puhutaan tieteentekijöistä, alkoi jossain kohtaa muuttua vähemmän kunnioittavaksi. Valtava asiantuntijuus kuitattiin populistisilla 'kaiken maailman dosentit' -heitoilla”, kirjailija-ohjaaja Juha Jokela kuvailee teoksen ydinajatusta.

Jokelan työtavalle tyypillistä on tarkan taustatutkimuksen tekeminen. ”Kun henkilöt ovat tutkijoita siitä seuraa, että näytelmä vaatii tavallistakin enemmän tutkimustyötä, sekä haastatteluiden että muun perehtymisen muodossa. Aihe on senkaltainen, että juuri mikään määrä ei ole riittävästi. Tällaisen näytelmän research edellyttääkin tiettyä nöyryyttä. Se ammattikunta, jota näytelmässä kuvaan, tekee nimittäin joka tapauksessa moninkertaisen määrän tutkimustyötä ahkerimpaankin näytelmäkirjailijaan verrattuna. On haastavaa yrittää kuvata työkseen erittäin lukeneen ja analyyttisesti ajattelevan ihmisen mielenliikkeitä, varsinkin kun samalla yrittää pitää kerrontaa sellaisena, että se aukeaa myös ei-akateemisille katsojille. Tuntevaa ja tunnistettavaa ihmistä tässä kuitenkin kuvataan eikä mitään eksoottista erityislajia”, Jokela toteaa.
 
Kantaesitys Suurella näyttämöllä 25. marraskuuta 2020
 
Työryhmä

Rooleissa Hannu-Pekka Björkman, Ria Kataja, Tommi Korpela, Maria Kuusiluoma, Otto Rokka (TeaK) ja Marja Salo sekä videolla Snezhina Petrova

Ohjaus Juha Jokela Lavastus Kati Lukka Pukusuunnittelu Auli Turtiainen Valosuunnittelu Nadja Räikkä Äänisuunnittelu Tuuli Kyttälä Videosuunnittelu Timo Teräväinen Naamioinnin suunnittelu Tuire Kerälä  Dramaturgit Minna Leino ja Hanna Suutela Ohjaajan assistentit Alise Polačenko ja Venla Pulkkinen