Vakoilua ja tiedustelua Suomessa vuosikymmeniä seurannut toimittaja–tietokirjailija Jukka Rislakki avaa uusien lähteiden avulla kaksi Suomeen läheisesti liittyvää Neuvostoliiton salaista operaatiota, jotka ovat askarruttaneet tutkijoita. Kirjassa käytetään ensimmäistä kertaa rinnakkain suomalaisia, venäläisiä, puolalaisia, virolaisia, latvialaisia ja läntisiä lähteitä.
Osa kirjan kannesta. Kuva: Docendo
Loikkari Suomeen järkytti länsimaailmaa paljastuksillaan Neuvostoliiton Operaatio Trustista
Suomen ja Neuvostoliiton välinen raja oli 1920-luvulla monien dramaattisten kohtaamisten näyttämö. Esimerkiksi suomalaistaustainen Toivo Vähä auttoi virittämään James Bondin esikuvana pidetylle legendaariselle Sidney Reillylle tappavan ansan, ja neuvostotiedustelu lavasti tämän kuoleman tulitaistelussa Suomen rajalla.
Kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 1927, Suomen viranomaisille ilmoittautui loikkari Neuvostoliitosta, Eduard Opperput – agentti, ehkä kaksois- tai kolmoisagentti. Opperput paljasti pelin, jolla Moskova oli huijannut maailmaa vuosien ajan. Suomen sotilastiedustelu tempautui kohtalokkaaseen peliin mukaan, diplomaattejamme yritettiin värvätä ja Suomen presidentti ”kompromettoitiin”.
Opperput oli syvällä salaisuuksien verkossa eikä päässyt siitä koskaan irti. Suomen sotilasviranomaisten, vastavallankumouksellisten venäläisemigranttien ja Neuvostoliiton välinen vakoilu- ja terrorisota koitui Opperputin ja hänen kumppaninsa Maria Zahartšenko-Šultsin kohtaloksi.
Salaista sotaa Suomen Tiedustelijain koulua vastaan
Teoksen toinen tarina kertoo ”Villi Jurtsenista”, nuoresta ja arvoituksellisesta neuvostoagentista, joka sai puna-armeijalta ylivoimaisen vaikean tehtävän jatkosodan aikaan vuonna 1942. Hänen piti toimia Suomen Tiedustelijain koulua vastaan.
Jukka Rislakki (1945) on entinen HS:n toimittaja ja kirjeenvaihtaja, jolta on julkaistu Suomessa, Baltian maissa, Ukrainassa ja Yhdysvalloissa useita tietokirjoja. Hän on kirjoittanut myös vakoiluromaaneja, muistelmat ja pilapiirroskirjoja. Rislakki oli Tieto-Finlandia-ehdokas vuonna 1997.