Luontokato ja sen estäminen ovat nousseet yhteiskunnalliseen keskusteluun ilmastonmuutoksen rinnalle. Niin kaupungit, kunnat kuin valtiokin ovat sitoutuneet luontokadon pysäyttämiseen monin sopimuksin. Silti kaupungit tuhoavat omien, usein vanhojen kaupunkimetsiensä elonkirjoa ja monimuotoisuutta.
Kun kaupungit kasvavat, niiden rakennusmaaksi valikoituu asukkaille rakkaita puistoja, metsiköitä ja kallioita. Lähiluontokonfliktit asukkaiden ja virkakoneiston välillä ovat kaiken aikaa yleisempiä.
Osa kirjan kannesta. Kuva: Vastapaino
Huuto kaupunkiluonnon puolesta -tietokirja pohtii sitä, mikä on johtanut tuhoavaan suunnittelukulttuuriin. Samalla se käy läpi kymmenen helsinkiläistä lähiluontokiistaa asukkaiden näkökulmasta. Mukana on niin menetettyjä metsiä kuin myös käynnissä olevia kamppailuja: esimerkiksi Matokallion, Riistavuoren ja Stansvikin tapaukset. Teoksen ovat toimittaneet toimittaja Jaana Kanninen ja valokuvataiteilija Sanni Seppo.
“Kaupunkien kasvupaineet on ohjattu lähiluontoon”, sanoo teoksen taustoittavat osuudet kirjoittanut Jaana Kanninen.
“Kaupunkimetsissä on todella paljon monimuotoisuutta. Niiden säilyttäminen on tärkeää, jos haluamme pysäyttää luontokadon.”
Asukasaktiivien asiantuntemus koottiin oppaaksi aloittelevalle lähiluonnon puolustajalle
Lähiluontokiistojen kertojina ovat kirjassa asukasaktiivit, jotka ovat vuosia kamppailleet heille tärkeän lähiluonnon säilyttämisen puolesta. Teokseen kirjoittaneiden aktiivien ikä vaihtelee noin 20 ja 70 vuoden välillä.
Jaana Kanninen nostaa esille erityisesti asukasaktiivien syvällisen asiantuntemuksen, joka heille on kaupunkiluonnon puolustamisen aikana kertynyt.
“He hoitavat asioitaan valtavalla paneutumisella, ja pistävät tähän vapaa-aikansa sekä rahojaan. Oikeudenkäynnit tulevat usein kalliiksi”, hän sanoo.
Asukasaktiivien asiantuntemusta on jalostettu kirjassa myös aloittelevan asukasaktiivin oppaan muotoon. Kirjan loppupuolelta löytyvä opas auttaa alkuun lähiluonnostaan huolestuneita, jotka haluavat välineitä uhatun luontoalueen puolustamiseen suunnitteluprosessin aikana.
Huuto kaupunkiluonnon puolesta tarjoilee rakennuspalikoita uudenlaista, säilyttävää kaupunkisuunnittelua varten. Teos on suunnattu kaikille lähiluonnostaan kiinnostuneille – niin asukkaille kuin päättäjille.
“Suunnittelun pitää alkaa siitä, mitä halutaan säästää, ei siitä, mitä halutaan rakentaa”, sanoo toinen kirjan toimittajista, Sanni Seppo, joka vastaa teoksen visuaalisesta puolesta sekä sen kaupunkiluontoa tarkastelevista valokuvateoksista.
“Tämä kirja kertoo ihmisten turhautumisesta ja halusta toimia, sekä siitä, että demokraattinen koneisto on rikki. Kaupunkisuunnittelun kauniit tavoitteet ovat keskenään ristiriitaisia eivätkä toteudu. Asukkaita kuunnellaan teoriassa, mutta sillä ei ole juuri mitään merkitystä päätöksentekoon.”
Huuto kaupunkiluonnon puolesta -kirjan tekijöiden myyntitulot ohjataan kokonaisuudessaan vanhojen metsien suojeluun Luonnonperintösäätiön kautta.
Jaana Kanninen & Sanni Seppo (toim.): Huuto kaupunkiluonnon puolesta
Vastapaino 2022