Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.10.2024

Kaikkiein aikojen kävijäennätys Helsingin Kirjamessuilla - lähes 98 000 tutustui kirjallisuuteen

Helsingin Kirjamessuilla ja Viini & Ruoka -messuilla vieraili neljän päivän aikana lähes 98 000 kävijää. Kävijämäärä kasvoi 11 % viime vuodesta, ja ylitti edellisen, vuoden 2019, ennätyksen lähes 6000:lla. Helsingin Kirjamessut on näin kävijämäärältään edelleen Pohjoismaiden suurin kirjallisuustapahtuma. Avajaispäivän haastattelussa tasavallan presidentti Alexander Stubb korosti kirjallisuuden merkitystä ja totesi, että ilman kirjallisuutta meitä ei olisi. Tapahtumakokonaisuus järjestettiin torstaista sunnuntaihin 24.–27.10.2024 Helsingin Messukeskuksessa.

Kuvassa on kirjamessujen yleisöä kulkemassa molempiin suuntiin kirjapöytien välissä olevalla käytävällä. Kuva on yläviistosta.

Kirjamessujen yleisöä. Kuva: Emmi Kähkönen

 

Helsingin Kirjamessuilla 2024 oli 17 ohjelmapistettä, joilla oli lähes 1000 kirjailijahaastattelua ja keskustelua. Esiintyjiä oli yli 1500. Helsingin Kirjamessut järjestettiin nyt 24. kertaa Helsingin Messukeskuksessa. Messuilla vieraili neljän päivän aikana 97 725 kävijää ja lisäksi ohjelmia katsottiin verkkolipuilla tapahtuman aikana yli 11 100 kertaa. Helsingin Kirjamessujen aikaisempi ennätyskävijämäärä oli vuonna 2019, jolloin messuilla vieraili 91 952 kävijää. Vuonna 2023 Helsingin Kirjamessuilla vieraili 88 071 kävijää.

Tasavallan presidentti Kirjamessuilla: ”Ilman kirjallisuutta meitä ei olisi”

Helsingin Kirjamessujen yli 1500 esiintyjästä yksi oli tasavallan presidentti Alexander Stubb, joka vastasi haastattelussa kysymykseen, mikä on kirjallisuuden kansallinen merkitys: ”Sehän on kaikki kaikessa. Kirjallisuus rakentaa meidän identiteetin. Jos nyt katsomme Suomea ja suomalaisuutta, joka meille kaikille on niin läheinen ja rakas, sehän perustuu sivistyksen identiteettiin. Se perustuu kirjallisuuteen, se perustuu Aleksis Kiveen, Runebergiin, se perustuu Eino Leinoon, se perustuu Minna Canthiin. Se perustuu meidän yhteiskunnallisiin historian saatossa suuriin ajattelijoihin, jotka ovat luoneet tietyn narratiivin siitä, mitä on suomalaisuus ja keitä me olemme", tasavallan presidentti totesi.

Suomalaisen yhteiskunnan menestystarina on pitkälle sivistysprojekti. ”Olimme osa Ruotsia kuusi-seitsemänsataa vuotta, ja kun 1809 meistä tuli osa Venäjää, rupesimme enenemissä määrin rakentamaan omaa suomalaista identiteettiä, jonka pohja oli kulttuuri, laulut, sanoitukset, kirjat, instituutiot, jopa valuutta. Siitä muodostui yhtenäisyys, se, mitä on suomalaisuus, Meidän kollektiivisessa ajattelussamme suomalaisuuden muodostavat historiantulkinta ja kirjallisuus sen ympärillä. Ilman kirjallisuutta meitä ei olisi”, totesi tasavallan presidentti Alexander Stubb.

 

Kuvassa on kulkue, jonka edessä on nuori nainen pallollinen rusetti päässään ja kädessään kyltti, jossa lukee satuhahmokulkue. Hänen takanaan tulee satuhahmoja. Molemmin puolin on katsojia.

Helsingin Kirjamessujen sunnuntaina oli ensimmäistä kertaa hahmokulkue ja halihetki suosikkihahmojen kanssa lastenalueella. Kuva: Emmi Kähkönen

 

Ennätysmyyntejä Helsingin Kirjamessuilla

Suomalainen kirjallisuus oli esillä vahvasti käännöskirjallisuuden rinnalla Helsingin Kirjamessuilla. Mitä ennätyskävijämäärästä, kirjallisuuden merkityksestä  ja kirjojen myynnistä tuumivat kahden suurimman kustantajan edustajat.

”Kaikkien aikojen kirjamessut! Myyntiennätykset ovat paukkuneet joka päivä ja ihmiset ovat ostaneet todella monenlaisia kirjoja. On ilo todeta jälleen kerran, kuinka painettu kirja kiinnostaa. Kotimaiset tekijämme ovat päässeet kohtaamaan lukijoita ja keskustelemaan heidän kanssaan. Kirjallisuuden merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa ei voi liikaa korostaa”, toteaa Otavan liiketoimintajohtaja Nona Ratia.

WSOY:n toimitusjohtaja Timo Julkunen on erittäin tyytyväinen kirjamessuihin. ”Tänä vuonna kävijöissä on ollut nuoria selkeästi enemmän kuin aikaisemmin. Kirjallisuuden kirjo on muuttunut niin, ettei nojata enää muutamaan kärkikirjaan vaan nyt myydään laajaa ja rikasta tarjontaa kaikenlaisia kirjoja. Kirjamyynti on kasvanut samassa tahdissa kävijämäärän kasvun kanssa. Kirjoja on myyty Helsingin Kirjamessuilla tänä vuonna ennätysmäärä”, iloitsee Julkunen.  

 

Kuvassa on yläluokkalaisia poikia lukemassa kirjaa. Oikealla näkyy mies, joka katsoo vasemmalle.

Kuva: Emmi Kähkönen

Lukuboost-kampanja alkoi Helsingin Kirjamessuilta

Nuoret saapuivat kirjamessuille sankoin joukoin. ”On hienoa, että kampanja on käynnistynyt rytinällä ja on oli upeaa huomata, miten nuoret aidosti pysähtyivät lukemisen äärelle Lukuboost-osastolla Helsingin Kirjamessuilla”, toteaa Laura Karlsson Kirjakauppaliitosta.  Erityisesti Lukuboostin osastolla tavoitettiin nuoria, joille lukeminen ei vielä ole osa arjen rutiinia. Kymmenelle prosentille messuilla haasteeseen osallistuneista nuorista Lukuboostin osastolla luettu vartti oli viikon ensimmäinen. Tämä osoittaa, että Lukuboost aidosti tavoittaa  juuri sitä kohderyhmää, joka ei vielä ole lukenut ja kampanja jo nyt onnistuneet tavoittamaan uusia yleisöjä.

Opetushallituksen Lukutaito-ohjelman tukema Lukuboost kannustaa nuoria varaamaan vartin päivässä lukemiseen. Haasteella halutaan innostaa nuoria löytämään lukemisen ilo, nostaa esiin lukemisen hyötyjä sekä tuoda esiin nuorten lukusuosituksia uudella tavalla. Valtakunnallisen ja Nuorten lukuinnon herättämiseen tähtäävä hanke on syntynyt vaikuttavuustoimisto PING Helsingin aloitteesta ja yhteistyökumppanien tuella. Helsingin Messukeskus on yksi kumppaneista. Kampanja kestää tammikuun loppuun asti.

Helsingin Kirjamessut verkossa vuoden loppuun

Helsingin Kirjamessujen Senaatintori-lavan ja Hakaniemi-lavan ohjelmia voi seurata vuoden loppuun asti verkkolipulla (10 e), joita voi ostaa http://shop.messukeskus.com Verkko-ohjelmaa voivat katsoa myös kaikki pääsylipun verkosta ostaneet.

Valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi ja kirjallisuustapahtuma

Helsingin Kirjamessut edistää lukuharrastusta, kirjallisuuden arvostusta ja kirjojen myyntiä Suomessa. Tapahtuma on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi; ajankohtainen edelläkävijä, haastava keskustelija, tarinankertoja ja sydämen sivistäjä. Kirjamessujen tärkeimmät arvot ovat sananvapaus, yhdenvertaisuus ja ihmisarvon kunnioittaminen.  Helsingin Messukeskus järjesti Helsingin Kirjamessut 24.–27.10.2024 Helsingin Messukeskuksessa yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä oli  Levymessut, Postimerkkimessut sekä Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään vuosittain yhteistyössä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa. Viini & Ruoka on Suomen suurin ruoka- ja juomatapahtuma. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Helsingin Messukeskus ja Viinilehti. Tänä vuonna järjestettiin viikonlopun aikana lisäksi erityisruokavalioiden Lautasella-tapahtuma.

Seuraavan kerran Helsingin Kirjamessut ja Viini & Ruoka -tapahtumakokonaisuus järjestetään 23.–26.10.2025 Helsingin Messukeskuksessa.