Yhdeksännen Karhufestivaalin teema Karhun syli kutsui veistäjiä toteuttamaan teoksia, jotka soveltuvat levähdyspaikoiksi, kuten istuimiksi tai penkeiksi. Kilpailuun osallistui 24 veistäjää ja he olivat lukeneet läksynsä hyvin, lähes kaikki veistokset istuivat hienosti kilpailun teemaan. Monenlaisilla menetelmillä ja työkaluilla syntyi komeita, istuimiksi soveltuvia veistoksia. Kilpailun tärkein työkalu oli edelleenkin moottorisaha, mutta säännöt antoivat luvan muidenkin välineiden käyttöön.
1. palkinnon voittaja Ari Vähäkangas ja karhuveistos Vieläkö on sylissä tilaa? Kuva: Heli Kallio-Kauppinen
Ylivieskalaisen Ari Vähäkankaan teos Vieläkö on sylissä tilaa? voitti vuoden 2022 Karhufestivaalin karhunveiston mestaruuskisan. Tuomaristo kuvaili Vähäkankaan veistosta harmoniseksi teokseksi, joka kertoo ihanan tarinan ja vangitsee koskettavan hetken. Teoksen teknistä totetusta kehuttiin onnistuneeksi. Tukeva ja miellyttävä penkki ottaa istujansa eleettömästi mukaan keskelle tarinaa.
Toiseksi tuli Tapio Vääräsmäki Viitasaarelta teoksellaan Kiikkaskarhu. Tuomaristo ylisti veistosta ällistyttäväksi taidonnäytteeksi, joka tempaisee mukaan sadun maailmaan. Tuomaristo ei koskaan ennen ole nähnyt vastaavalla tekniikalla toteutettua teosta. Keinutuolin jalakset on taivutettu veistopaikalla kaarevaan muotoonsa.
Kolmas palkinto myönnettiin liminkalaiselle Veikko Laaksolle teoksesta Anna pusu! Tuomariston mielestä Veikon teos on kilpailun kenties taiteellisin veistos, aistillisuuttakaan unohtamatta. Tekijä on onnistunut vangitsemaan liikkeen ja rytmin. Veistoksessa on monenlaisia erilaisia pintoja ja taltan käyttö on saanut karhun elämään.
3. palkinto Veikko Laakso ja karhuveistos Anna Pusu. Kuva: Eija Irene Hiltunen
Tuomariston myöntämät neljä tunnustuspalkintoa saivat:
- Raimo Hautaluoma, Kurikka, teos Kuule metsän viljaa
- Pekka Niskanen, Haapajärvi, teos Karhujen penkki
- Taisto Pehkonen, Lieksa, teos Tauon paikka
- Markku Tuominen, Nurmijärvi, teos Relaks
Lisäksi tuomaristo myönsi kunniamaininnat Karhufestivaalien veistokisan ensikertalaisille, Marjukka Niolle Helsingistä ja Toni Lindroosille Sastamalasta.
Pikakilpailussa 576 ääntä
Myös lauantaina järjestetyn, puolitoista tuntia kestäneen pikakilpailun teemana oli Karhun syli ja mukana oli 20 veistäjää. Heti veistoajan päättymisen jälkeisessä yleisöäänestyksessä Karhuareenalla annettiin 576 ääntä.
Yleisöäänestyksessä pikakisan voittajaksi tuli pyhäsalmelainen Timo Nevalainen teoksella ”Tuutko syliin?”
Pikakisassa toiseksi tuli Ari Vähäkangas Ylivieskasta teoksella Syli hukassa ja kolmanneksi Pekka Niskanen Haapajärveltä veistoksella Istutaan yhdessä.
Lisäksi OP Vaara-Karjala jakoi pikakisassa oman nimikkopalkintonsa, ja sen sai Tapio Vääräsmäki ja teos Halinalle.
Tunnustuspalkinto Pekka Niskanen ja karhuveistos Karhujen penkki. Kuva: Eija Irene Hiltunen
Tuomaristo kiittelee kilpailijoiden kekseliäisyyttä ja taitoa
Mestaruuskilpailun tuomaristoon kuuluivat puheenjohtajana moottorisahataiteilija Juha Käkelä, Ilomantsin kunnan edustajana lukiolainen Millanoora Räty, muotoilija ja ITE-taiteen asiantuntija Paula Susitaival Maaseudun Sivistysliitosta sekä ITE-kesäkaupungin Parkanon kuraattori Arto Tuominen.
Mestaruuskilpailun arvioinnissa korostettiin muun muassa Karhun syli -teeman ilmentymistä teoksessa, taiteellisuutta, teknistä toteutusta, puun ominaisuuksien ymmärtämistä sekä perinteistä poikkeavien ratkaisujen ja aiheiden ilmeikästä käyttöä.
”Kilpailun taso oli korkea, ja lopputuloksena on saatu erittäin hienoja teoksia. Kokeneiden ja tuttujen veistäjien rinnalle on rohkeasti lähtenyt mukaan myös ensikertalaisia”, kiteytti tuomariston puheenjohtaja Juha Käkelä.
”Vaikka kilpailun teoksilla oli tällä kertaa käytännöllinen tarkoitus, tuomaristo ei kokenut sen rajoittaneen veistäjien taiteellisia tulkintoja. Penkkejä on toki nähty ennenkin, mutta nyt saimme runsain mitoin omintakeisia ja persoonallisia toteutuksia. Teema on inspiroinut veistäjiä myös mielenkiintoisiin tarinallisiin ja toiminnallisiin veistoksiin. Voi veikata, että penkkitilauksia tulee tämän jälkeen veistäjille entistä enemmän.”
Veistokset tulevat asettautumaan hienosti ilomantsilaiseen katukuvaan, katosten alle tai aulatiloihin. Veistosten sijoittamisessa tullaan tarvitsemaan kunnan edustajien ammattitaitoa, jotta löydetään kullekin veistokselle luonteva ja turvallinen sijoituspaikka.
Yleisöä useita tuhansia
Karhufestivaalia pystyttiin seuraamaan tänä vuonna sekä paikan päällä että livelähetyksinä sosiaalisen median kanavien kautta.
Tapahtuman päätöstilaisuuden Ilomantsin torilla juontanut festivaalin johtaja Timo Reko Maaseudun Sivistysliitosta on tänäkin vuonna erittäin tyytyväinen tapahtuman toteutukseen ja yleisömäärään. ”Katsojia kertyi kisapaikoille Karhumetsään ja Karhuareenalle arviolta 4000 ja tapahtuman jälkeen karhuveistoksia käy katsomassa yleensä ainakin 1000 kävijää”, iloitsee Timo.
Lisäksi Timo kiitteli lämpimästi kaikkia yhteistyökumppaneita tapahtuman järjestelyistä ja Ilomantsin kuntaa hienosta työstä Karhumetsän kehittämisessä.
Tapahtuman lopuksi julkistettiin Karhufestivaalin kymmenvuotisjuhlavuoden 2023 karhunveistokisan teema: Voimakarhu. Teema antaa veistotaiteilijoille vapauden ja mahdollisuuden eri tulkintoihin – voimaa on niin monenlaista. Odotettavissa on varmasti monipuolisia teoksia. Ensi vuoden Karhufestivaalia juhlitaan torstaista lauantaihin 10.-12.8.2023.
Karhufestivaalin järjestää Maaseudun Sivistysliitto alueellisine yhdistyksineen. Yhteistyökumppaneina ovat Ilomantsin kunta ja joukko paikallisia yrityksiä, yhdistyksiä ja yhteisöjä sekä talkooväki.
Ilomantsin Karhufestivaalin 2022 veistokilpailussa palkitut:
Karhunveiston mestaruuskilpailu 11.–12.8.2022:
1. palkinto: Ari Vähäkangas, Ylivieska: Vieläkö sylissä on tilaa?
2. palkinto: Tapio Vääräsmäki, Viitasaari: Kiikkaskarhu. Kuva: Heli Kallio-Kauppinen
3. palkinto: Veikko Laakso, Liminka: Anna Pusu. Kuva: Eija Irene Hiltunen
Tunnustuspalkinnot:
Raimo Hautaluoma, Kurikka: Kuule metsän viljaa. Kuva: Riitta Johanna Laitinen
Pekka Niskanen, Haapajärvi: Karhujen penkki. Kuva: Eija Irene Hiltunen
Taisto Pehkonen, Lieksa: Tauon paikka. Kuva: Heli Kallio-Kauppinen
Markku Tuominen, Nurmijärvi: Relaks. Kuva: Heli Kallio-Kauppinen
Karhunveiston pikakilpailu 13.8.2022:
1. palkinto: Timo Nevalainen, Pyhäsalmi: Tuutko Syliin?
2. palkinto: Ari Vähäkangas, Ylivieska: Syli hukassa
3. palkinto Pekka Niskanen: Haapajärvi: Istutaan yhdessä
OP Vaara-Karjalan nimikkopalkinto: Tapio Vääräsmäki: Halinalle