Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 09.07.2019

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat julkisti kolme uutta mestaripelimannia

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla on julkistettu vuodelle 2019 kolme uutta mestaripelimannia: Toivo Rajala, Lappajärvi (laulu), Ritva Talvitie, Kaustinen (viulu,) ja Aimo Ruisniemi, Raisio (huuliharppu).  Mestaripelimannin arvon on Kaustisella saanut nyt 148 pelimannia vuodesta 1970. Ensimmäisellä kertaa nimityksen sai neljä viulunsoittajaa: Konsta Jylhä Kaustiselta, Kustaa Järvinen Eurasta, Otto Hotakainen Halsualta ja Tuure Niskanen Pielavedeltä.

Uudet mestaripelimannit julkistettiin maanantaina 52. Kaustisen festivaalin avajaisjuhlassa monipuolisin perustein:
Kauppias Toivo Rajala on armoitettu kuplettimies, mandoliininsoittaja ja viihdyttäjä, jonka ensimmäinen soitin lapsena oli kampa. Myöhemmin mukaan tulivat viulu, kaksirivinen haitari, huuliharppu ja mandoliini. Hänellä on ollut esimerkillinen asenne pelimannimusiikkia ja kansanlaulua kohtaan. Väsymätön esiintyminen ja hyvän mielen jakaminen ovat olleet Rajalan tavaramerkkejä.

Tapio Rautavaara on aikoinaan rohkaissut jännittävää nuorta pelimannia: ”on vain yksi Toivo Rajala, joka laulaa niin kuin Toivo Rajala, sun muusta tarvii välittää”.

 

 

 

Kuvassa on mestaripelimannit palkintojenjakotilaisuudessa.  Vasemmalla on Toivo Rajala kädessään muovissa oleva ruusu ja päällään tumman ruskW puku ja valkoinen paita.  Hänen vieressään on Ritva Talvitie Pyhäjärven kansallispuvussa, jossa on punaiset olkaimet ja valkoinen paita ja essu.  Vieressä on Aimo Ruisniemi, jolla on musta hattu, violetti paita ja mustat housut.

Toivo Rajala (vas.), Ritva Talvitie, Seppo Kononen ja Aimo Ruisniemi palkintojen jakotilaisuudessa.  Kuva: Krista Järvelä

 

Ritva Talvitie on kotoisin Kauhajoelta. Hän on asunut Kaustisella jo yli 30 vuotta. Talvitie tunnetaan parhaiten kansanmusiikkiyhtye Tallarin riveistä, mistä hän jäi eläkkeelle viime keväänä. Aiemmin hän on toiminut viulunsoitonopettajana ja orkesterimuusikkona. Kipinän kansanmusiikkiin Talvitie sai viulunsoittaja Eemeli Riskulta, kun tämä pyysi häntä vuonna 1969 Kauhajoen pelimanneihin.
 
Viljakkalasta kotoisin oleva Aimo Ruisniemi sai lapsena äidiltään huuliharpun. Siitä lähtien hän on soittanut ja kuulunut lauluporukoihin.
Raision hanurikerhoon Ruisniemi liittyi 1990-luvun alussa soittamaan rumpuja. Myös kansanmusiikkiyhtye Möttöläiset, Pelimannitrio Eläkööri ja Naantalin pelimannit ovat olleet tärkeitä kokoonpanoja. Perinteinen kansanmusiikki, kuten polkat, polskat ja sottiisi, ovat lähellä hänen sydäntään.

Uudistunut plaketti Savoon

Uudistunut festivaaliplaketti jaettiin maanantain avajaisjuhlassa ensimmäisen kerran. Sen sai elämäntyönsä toimittajana tehnyt Seppo Kononen Kaavilta. Plaketti on tunnus, jonka saa pyyteettömästi Kaustisen ja koko kansanmusiikkikentän hyväksi työtä tehnyt henkilö, eikä hän välttämättä ole pelimanni.

Kaustisen maakuntateema on tänä vuonna Savo. Seppo Konosen mukaan nyky-Savon pelimannitoiminnan kultakausi alkoi siitä, kun Savo oli edellisen kerran Kaustisella maakuntateemana  vuonna 2007.  Hän on itse toiminut Pohjois-Savon pelimanneissa 20 vuotta aktiivisesti sekä tutkinut savolaisten soittajien perinteitä.

Festivaaliplaketin on suunnitellut ja toteuttanut kaustislainen Juhana Virkkala, ja se on valmistettu kaustislaisesta maaperästä louhitusta liuskekivestä. Festivaaliplaketti muistuttaa siitä, että Kaustisella kivetkin soivat.